Simply Clever - Wolvenkinderen

Wolvenkinderen

15/12/2020

Leuke ideeën voor je staycation

Door de lockdown brengen we noodgedwongen meer tijd thuis door. Vaak leidt dat tot nog meer ‘schermtijd’ voor jong en oud. En dat terwijl er in en rond het huis nog zoveel leuke dingen en avonturen te beleven zijn, net zoals van oudsher. Het boek ‘Wolvenkinderen’ levert inspiratie voor kinderen jonger dan … 100 jaar.


In deze lastige tijden met beperktere recreatiemogelijkheden is de verleiding groot om nog meer tijd voor het scherm van je PC, smartphone, tablet of televisie door te brengen. Dat geldt zowel voor jong als oud. We zijn het bijna vergeten dat je met heel eenvoudige activiteiten toch heel veel pret kan beleven en zeer creatief bezig kan zijn. Net zoals onze ouders of grootouders zich vermaakten in een tijd dat er van internet, multimedia en Netflix nog helemaal geen sprake was.

Het boek ‘Wolvenkinderen’ van Roosje Koninckx en Richard Van der Vieren levert heel wat inspiratie voor leuke avonturen, spannende activiteiten, buiten koken en veel meer. Dit is een collectie recepten en activiteiten voor kinderen jonger dan 100 jaar, stellen de auteurs. We doken erin en selecteerden enkele leuke tips, ideeën, activiteiten en recepten.

Vijf redenen waarom buiten spelen gezond is

1. Samen op pad

Buiten spelen doe je meestal niet alleen. Kinderen die samen op pad gaan, zijn bijgevolg automatisch socialer. Met vriendjes of vriendinnetjes het bos verkennen, een fietstocht maken of simpelweg verstoppertje spelen in de tuin. Het zijn allemaal activiteiten die een stevige basis leggen voor de sociale vaardigheden van je kids.

2.Een betere nachtrust

In een tijdperk waar schermen met bijhorend blauw licht de bovenhand nemen, worden slaaphormonen onvermijdelijk in de kiem gesmoord. Kinderen en volwassenen die dat compenseren door frisse lucht en natuur op te zoeken – en bijgevolg nog meer bewegen ook – slapen langer en dieper. Met meer energie en een beter humeur tot gevolg.

 

3. De creatievelingen van morgen

Kampen bouwen, vuur maken, een eigen kompas knutselen, … Het zijn stuk voor stuk activiteiten die de creativiteit van je kinderen stimuleren. Bovendien leren ze ook oplossingsgericht denken en innovatief te zijn wanneer iets niet meteen lukt.

 

4. Wolvenkind, sterk kind

Vuile handen of knuffelen met dieren? Laat je kids gewoon hun gangen gaan, want wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen die we op regelmatige basis blootstellen aan bacteriën een veel sterker immuunsysteem ontwikkelen en dus minder snel ziek worden. Als je je oogappel aan het einde van de dag toch even wil fatsoeneren, doe dit dan met natuurlijke producten zoals warm water en biologische zeep.

5. Van buitenspelen word je slim

Frisse buitenlucht zorgt voor een hoger zuurstofgehalte in ons brein. Dit maakt dat kinderen zich na een half uurtje op de speelplaats of in de tuin veel beter kunnen concentreren.

Maak een avondwandeling met het gezin

Een wandeling na het avondeten is beter dan een dessert, al kan je beide natuurlijk ook combineren. Wist u dat minder dan 10% van de kinderen de aanbevolen 60 minuten beweging krijgen per dag? Een simpele wandeling terwijl de kinderen kunnen ravotten is de perfecte family-bonding time. Het is al vele malen bewezen dat kinderen die meer tijd buiten spenderen kalmer zijn, beter studeren, en niet geheel onbelangrijk: beter slapen.

TIP: Zoek liefst een veilig wandelpad of een park en zorg er voor dat je goed zichtbaar bent als je langs drukkere wegen wandelt.

Maak een vuurplaats in de tuin

Wat is gezelliger dan ’s avonds samen aan een kampvuur zitten? Hou het wel veilig en maak eerst een degelijke vuurplaats. Kies voor een open plek en maak daar een vuurcirkel. Dat doe je door de plek vrij te maken van bladeren en takjes, tot 30 cm uit te graven en af te bakenen met vuurvaste stenen. Dan ga je op zoek gaan naar brandbaar materiaal, zoals dennenappels, houtschilfers, twijgen en grotere takken om het vuur langer aan te houden. Bouw het vuur stilletjes op. Begin eerst met de houtschilfers en dennennaalden. Daarna komen twijgjes en takken. Die leg je zo dat ze een piramide vormen. Steek het vuur onderaan de piramide aan en wakker het aan door zachtjes te blazen.

TIP: Je kan ook koken of barbecueën op het kampvuur en zo heerlijke hapjes en gerechten in de tuin bereiden.

Barbriecue

Een mooie winterdag, de zon die komt piepen, een kampvuurtje, familie of vrienden en gesmolten kaas. Wat moet een mens nog meer hebben? Plaats bijvoorbeeld een briekaas in zijn houten doosje (maar uiteraard zonder de plastic verpakking) op de barbecuegrille gedurende 10 à 15 minuten. Om een extra smaakaccent toe te voegen, snijd je een klein kruis in de bovenkant van de brie en duw je er wat kruiden en een lookteentje in. Leg meteen ook wat brood op de barbecue. Smakelijk!

Maak je eigen bellenblaas

Zelf bellenblaas maken is super eenvoudig. Je hebt 3 ingrediënten nodig: water, afwasmiddel en iets zoets. Waarom zoetigheid? Dat laat de bellen beter plakken zodat ze minder snel springen. Het recept: los 2 eetlepels suiker op in 1 kop warm water, voeg dan 2 eetlepels afwasmiddel toe aan het mengsel en roer voorzichtig zodat het niet begint te schuimen. Gebruik nu een stokje uit een oude bellenblaas of maak er eenvoudig zelf eentje van een metalen draadje, strijkparels en een dopje. Klaar? Blazen maar!

Maak een modderschilderij

Vandaag is met modder gooien toegelaten! Ga op zoek naar een oud laken en leg het buiten open. Graaf nu een kuiltje in de tuin, doe er wat water bij en de modder is klaar. Dan gooi, stempel en smeer je de modder op het doek. Even laten drogen en je modderschilderij is klaar.

Parachutelanding in de tuin

Een parachute maken? Dat lukt sowieso! Je hebt een schaar, touw, een serviette en een speelgoedfiguurtje nodig. Om te beginnen plooi je de serviette volledig open en kan je ze versieren met stiften. Daarna knip je 4 stukken touw af die 1,5 keer de breedte zijn van de serviette. Knoop aan elke hoek een stuk touw, neem daarna de 4 touwtjes samen in het midden en knoop ze aan elkaar, en hang tenslotte onderaan het speelgoedmannetje. De parachute klaar voor de landing! Test het uit: van op de stoel, van op de trap, vanuit een boom.

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

ŠKODA Import Belgium is de Official Car Partner van de Baloise Belgium Tour 2022 - Samenkomen

Met de Baloise Belgium Tour is ŠKODA Import Belgium een belangrijke en bovendien lokale wielerpartner rijker.

Meer hierover

20/06/2022
Wielersport

ŠKODA Bike for Think Pink : Samen fietsen tegen borstkanker - Samenkomen

Ondanks het grauwe weer kon de 2021-editie van“ŠKODA Bike for Think Pink” afgelopen zondag op heel wat aandacht rekenen.

Meer hierover

23/11/2021
Wielersport

Gravel biking of wandelapp-hiking? Volg de gids! - Samenkomen

Gravel biking? Autospeurtocht? Wandelbingo? Kajakken? Bij ŠKODA bruisen we deze lente van de ideeën: ontdek de ideale uitstap én SUV voor jouw gezin!

Meer hierover

07/06/2021

Welk type fietszitje is het meest geliefd bij kinderen? - Samenkomen

Fietszitje achterop, fietszitje vooraan ofwel fietskar? Welke categorie vinden kinderen het leukst? Wij deden de test!

Meer hierover

11/01/2021
Wielersport