Simply Clever - We love cycling - Welk type fietszitje is het meest geliefd bij kinderen?

Welk type fietszitje is het meest geliefd bij kinderen?

11/01/2021

Kinderen houden er gewoon van om snel te gaan. Waar of waarom maakt hun niks uit. Fietsen is een geweldige manier om hen dit plezier te geven. Daar hebben ze recht op. Als ze nog niet oud genoeg zijn om zelf te fietsen, kun je ze een voorproefje geven met het fietszitje of een fietskar die je aanhangt. Maar welke categorie vinden kinderen nu het leukst? Wij deden de test.


Fietszitje achterop

Stel je eens voor dat je urenlang met je neus op een paar grotemensenbips gericht zit. Dit is exact het uitzicht dat kinderen krijgen als je kiest voor een zitje achter op je fiets. Hun zicht is niet alleen beperkt, ze moeten ook hun hoofd draaien om iets te kunnen zien van de omgeving. Bovendien vermindert deze oplossing ook aanzienlijk je controle over de fiets, omdat het gewicht veel meer naar achteren ligt.

Hierdoor geraakt de fiets uit balans en is hij moeilijk te besturen. Als je hetzelfde soort zitje monteert op de bovenste framebuis, kan het kind voor je zitten, en blijf je in balans bij het sturen. Op die manier kun je je kleintje veilig en stabiel onder controle houden. En kun je hem of haar heel vlotjes betrekken bij de rijervaring.

Fietszitje vooraan

Ook al heeft je kleintje de film Cars 2 al honderd keer bekeken, hij of zij weet maar al te goed dat tv-beelden niet kunnen tippen aan het zicht vooraan op de fiets. Vanwege het perfecte uitzicht lijkt een zitje vooraan de beste keuze. Helaas krijgen kinderen zo ook flink wat vliegen en andere beestjes binnen. Bovendien is het ook een stuk gevaarlijker, want bij een ongeval raakt het kind als eerste de grond.

Bij oudere modellen van voorzitjes hebben sommige kinderen de neiging om hun beentjes tussen de spaken te steken, wat onvermijdelijk tot een valpartij of beenbreuk leidt. Zorg er dus altijd voor dat hun beentjes correct zijn vastgemaakt.

De fietskar

De fietskar lijkt de meest comfortabele optie. Dit is waar, maar alle modder en viezigheid van de weg vliegt tijdens het rijden rechtstreeks in de kar. Daarnaast is het in de stad vaak moeilijk om de breedte van de kar in te schatten. Hierdoor kun je de stoeprand of andere obstakels en voertuigen raken. En in druk verkeer is een grotere afstand tot je kind misschien geen goed idee. Je rit zou wel eens op een nachtmerrie kunnen uitdraaien.

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

ŠKODA Import Belgium is de Official Car Partner van de Baloise Belgium Tour 2022 - Samenkomen

Met de Baloise Belgium Tour is ŠKODA Import Belgium een belangrijke en bovendien lokale wielerpartner rijker.

Meer hierover

20/06/2022
Wielersport

ŠKODA Bike for Think Pink : Samen fietsen tegen borstkanker - Samenkomen

Ondanks het grauwe weer kon de 2021-editie van“ŠKODA Bike for Think Pink” afgelopen zondag op heel wat aandacht rekenen.

Meer hierover

23/11/2021
Wielersport

Gravel biking of wandelapp-hiking? Volg de gids! - Samenkomen

Gravel biking? Autospeurtocht? Wandelbingo? Kajakken? Bij ŠKODA bruisen we deze lente van de ideeën: ontdek de ideale uitstap én SUV voor jouw gezin!

Meer hierover

07/06/2021

Basisregels wanneer je een fiets koopt voor je kind - Samenkomen

Je moet met zo veel dingen rekening houden bij elke leeftijd waarvoor je een fiets koopt. Hier zijn de basisregels wanneer je een fiets koopt voor je kind.

Meer hierover

11/01/2021
Wielersport