Simply Clever - We love cycling - Waarom je nachten verspillen met slapen? Ga eens een ritje doen!

Waarom je nachten verspillen met slapen? Ga eens een ritje doen!

24/08/2021

We zijn niet bang in het donker. En sommige griezelfilms mogen in het donker dan al een poging doen om ons adrenalinepeil de hoogte in te jagen… wij verkiezen nachtelijke mountainbiketochtjes. We delen graag alle geheimen om in de pikdonkere bossen volop van je ritje te genieten.


Waarom je zeker eens een nachtelijk ritje moet proberen

Nachtelijke mountainbiketochtjes zijn ronduit magisch. Je mag een route al honderden keren gereden hebben, 's nachts ziet die er heel anders uit. In de zomermaanden heb je bovendien geen last van de hitte, de koele lucht maakt van zo’n ritjes een lekker verfrissende ervaring. Je kan je gewoon concentreren op het rijgenot. Bovendien zijn er nauwelijks andere mensen op je weg. Waar je overdag rekening moet houden met andere fietsers, wandelaars en honden heb je 's nachts het pad helemaal voor jou alleen. Er zijn wel enkele belangrijke tips om rekening mee te houden als je ‘s nachts velig de bossen wil intrekken

Blijf op de gekende paden

‘s Nachts trek je beter niet op goed geluk op ontdekkingstocht. Nieuwe paadjes verkennen is heel plezant, maar bewaar dat liever voor je ritjes overdag. Blijf in het donker bij de paden die je kent. Je ontdekt ze trouwens op een heel andere manier. Het zal je verbazen hoe anders het landschap eruitziet bij afwezigheid van natuurlijk licht. Je ziet de dingen zoals nooit tevoren. En is er ook nog wat nevel? Dan wordt het een ronduit magische ervaring!

We herhalen het nog eens: nachtelijke verkenningsritjes zijn absoluut af te raden. Je moet te allen tijde precies weten waar je bent. De lokale fauna blijft meestal weg van vaak gebruikte paden, dus is het voor jou zaak om er net wél op te blijven. Vergeet ook niet dat je 's nachts in de bossen verdwaalt voor je er erg in hebt, zeker bij mist!

Trek er nooit alleen op uit

Van nachtelijke fietsritjes in de bossen geniet je best niet in je eentje. Je doet het best in gezelschap. En niet alleen omdat dit sowieso prettiger is… maar vooral omdat het veiliger is. Overdag kruisen andere fietsers of wandelaars je pad. ’s Nachts is di kans klein tot onbestaande. Daarom heb je, voor het geval er iets gebeurt, beter iemand in de buurt die kan helpen. En nog een bijkomende reden: wild vlucht weg voor mensen in groep.

Zorg voor de juiste uitrusting

Bossen en heuvelachtig terrein moet je nooit onderschatten, ook niet overdag. Dus al helemaal niet als je 's nachts gaat fietsen. Een helm is daarom een must. Draag daarom altijd een helm. Omslachtig en minder comfortabel, vind je? Het is in elk geval stukken veiliger. Voor je het weet, krijg je tijdens avondlijke ritjes vanuit het duister een tak tegen je hoofd. Bovendien merk je glibberige bladeren en verraderlijke modderplassen in het donker minder goed op.

Neem je gebruikelijke spullen mee en voorzie extra water. Een bril mag ook niet ontbreken. We hebben het hier uiteraard niet over een zonnebril maar wel over een exemplaar met heldere glazen die je ogen beschermen tegen insecten. Je fietslicht trekt heel wat insecten aan en die hebben nu eenmaal de vervelende neiging om in je ogen te vliegen.

Licht in de duisternis

Veermuizen kunnen voorwerpen in het donker lokaliseren aan de hand van echolocatie. Wij mensen kunnen dat helaas niet. Het is dus belangrijk om het pad waarover je raast zo scherp mogelijk te zien. Daarvoor heb je de juiste verlichting nodig. Er zijn uiteenlopende soorten fietslampen op de markt, met verschillende eigenschappen. We raden minstens één lamp op je stuur aan en één op je hoofd. Zo schijnt het licht op je stuur over het hele gebied voor je, en zorgt de spot op je hoofd voor ondersteuning. Met alleen een licht op je stuur gebeurt het wel eens dat je eventjes niets ziet tijdens een jump, steile afdalingen of scherpe bochten. Daarom moet je ook op je hoofd een lamp dragen. Zo heb je altijd een lichtbundel in de richting waarin je kijkt.

Voor nachtelijke ritten voldoet niet zomaar elke lamp. In de stad heb je genoeg aan een relatief zwakke lichtbundel maar in het bos of onverlicht heuvelachtig terrein is krachtig licht essentieel. Het absolute minimum is 500 lumen en 40 lux voor de fietslamp en 250 lumen en 75 lux voor de spot. Die configuratie is prima als je veeleer technisch rijdt en je snelheid dus niet al te hoog ligt.

Als je echter ook afdalingen doet, raden we je minstens een 1.500 lumen fietslamp en 750 lumen helmlamp aan. Het is ook een goed idee om een reservelamp in je rugzak mee te nemen, voor het geval je lamp het bij een val (of om een andere reden) begeeft. Een helling afdalen zonder een hand voor je ogen te zien is écht geen pretje. Ook reflecterend materiaal op de rug komt van pas, zo kunnen anderen je zien. Vermijd echter felle achterlichten. Die hinderen de rijders achter je.

Wees goed voorbereid

Laad voor je vertrek je batterijen, je telefoon en je lichten op. De gsm is een must-have. Als iemand geblesseerd raakt, moet je misschien om hulp bellen. En mocht je verdwalen, dan kan je altijd de gps-functie gebruiken om je locatie terug te vinden. Je telefoon kan bovendien je allerlaatste redmiddel zijn om je weg te verlichten, als alle andere verlichting het begeeft. Zo kan je trouwens fantastische foto’s nemen… en massa’s likes scoren op Instagram.

Geniet ervan

Uiteindelijk is er maar één ding dat je niet moet laten: volop genieten. 's Nachts rijden in de rust van bossen of bergen is een genot dat slechts voor weinigen is weggelegd. Geniet van de stilte, de rust en de duisternis om je heen. De nacht zorgt voor magische momenten. En al helemaal als je met 30 km/u van een steile helling tussen de bomen door laveert terwijl je het uitschreeuwt van de pret…

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets - Pret beleven

De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...

Meer hierover

20/10/2021
Wielersport

100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere - Pret beleven

Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....

Meer hierover

15/10/2021
Wielersport

Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen - Pret beleven

Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...

Meer hierover

06/10/2021
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges: 4 niet-te-missen ‘klassiekers’! - Pret beleven

De ŠKODA Road Cycling Challenges trakteren wielerfanaten op vier ‘klassiekers’. Carl Vansteenkiste van Golazo stippelde voor ons het verloop uit!

Meer hierover

03/09/2021
Wielersport