Simply Clever - We love cycling - Waarom je in de herfst beter niet stopt met fietsen

Waarom je in de herfst beter niet stopt met fietsen

09/12/2020

De herfst is in het land. De motivatie is vaak ver te zoeken wanneer in november de omstandigheden verslechteren en de dagen voelbaar korter worden. Het kan verleidelijk zijn om na één blik op het weerbericht je fiets te laten staan en in plaats daarvan naar de bioscoop te gaan. Maar als je je goed voorbereidt en toch in alle weersomstandigheden met overtuiging voor de fiets kiest, kun je blijven genieten van de vele gezondheidsvoordelen van fietsen en bouw je bovendien met veel voldoening aan je weerstand en zelfdiscipline.


Je blijft sterker en gezonder

Volgens een onderzoek bij mensen die blootgesteld worden en aangepast zijn aan de koude, wordt het immuunsysteem actiever als het herhaaldelijk wordt onderworpen aan koudebehandelingen.

Als je bovendien fitter bent wanneer je aan je wintertraining begint, hoef je je lichaam niet zo zwaar te belasten om weer in topvorm te raken. Wat wel echt een impact kan hebben op je wintertraining, is ziekte. Maar als je lichaam niet uitgeput is, zal je immuunsysteem niet verzwakt zijn en kan je die verkoudheid mogelijk voorkomen.

 

Je humeur verbetert aanzienlijk

Door een combinatie van minder daglicht, donkerdere dagen en de neiging om binnen te blijven vanwege de koude, staat de winter bekend als een periode waarin depressies ontstaan of verergeren. Als je lijdt aan een winterdepressie (Seasonal Affective Disorder of SAD), kan overdag een fietstocht maken extra helpen. Als je op de fiets vaker onder de mensen komt en de buitenlucht opsnuift, zal je dagelijkse stemming in de winter erop verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat fietsers doorgaans gelukkigere mensen zijn, dankzij een combinatie van psychologische en fysiologische factoren die bijdragen tot een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Een consequente training en je bent vertrokken

Een vast trainingsschema in de herfst helpt je om vlotter van start te gaan met je wintertraining. Onze fysieke conditie verslechtert sneller dan dat ze verbetert. Toch is ze onderhouden gemakkelijker dan ze opbouwen.

Om zo regelmatig mogelijk te gaan fietsen kun je best een schema in je agenda opnemen. Dit is onontbeerlijk om je uit het huis en op de fiets te krijgen. Als je je fietstochten niet schriftelijk inplant, zul je ze blijven uitstellen omwille van wat frisser weer.

Maak van je fietstocht een tweedaags avontuur

Nu de dagen korter zijn, is het tijd om meer te genieten van de duisternis! Trommel een paar vrienden op en organiseer samen een langere fietstocht met halverwege een overnachting. Dit is een leuke manier om bij te trainen met een avontuurlijk gevoel als bonus.

Probeer een nieuwe discipline uit

Waarom probeer je niet eens een nieuwe discipline uit om je motivatie op peil te houden? Cyclocross wint steeds meer aan populariteit en is een van de meest toegankelijke takken binnen de wielersport.

Bovendien geeft cyclocross je de kans om je techniek bij te schaven. Zelfs als het wedstrijdaspect je niets zegt, is fietsen in het bos een geweldige manier om een paar vrije uren te spenderen, zeker wanneer het regent en het rijden op de weg allesbehalve een aantrekkelijk vooruitzicht is.

Uiteindelijk is het zo oncomfortabel nog niet

Oké, het is misschien regenachtig en fris, maar met de juiste uitrusting zul je er zeker van kunnen genieten. Zijn je lichten opgeladen en heb je je winterbanden gemonteerd? Is je warme, waterdichte uitrusting nog bruikbaar, of moet je een nieuwe aanschaffen? Heb je nog overschoenen? De juiste uitrusting zal je meer comfort geven. En vergeet ook niet om je spatborden te monteren. Dit behoort tot de algemene fietsetiquette! Zonder spatborden zal de modder al snel je hele rug insoppen of erger nog, de persoon achter je onderspatten.

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Randonneur uit Brakel - In beweging

Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges 2022 - In beweging

De ŠKODA Road Cycling Challenges zijn terug! Rij de cyclo's van Philippe Gilberts' beroemdste races op Belgisch terrein.

Meer hierover

08/04/2022
Wielersport

Veiligheid is een wintersport: onze 3 tips - In beweging

De mooiste mythes over winterbanden, stijlvolle accessoires én een ‘reality check’ van onze winterspecialist: zo loopt je winter op wieltjes!

Meer hierover

17/12/2021

Start to bike: met deze tips ben je meteen goed vertrokken - In beweging

Start to bike: met deze tips ben je meteen goed vertrokken

Meer hierover

20/09/2021
Wielersport