Simply Clever
- Veiligheid is een wintersport: onze 3 tips
Veiligheid is een wintersport: onze 3 tips
17/12/2021
Elk jaar rond deze tijd is het vaste prik. Terwijl de temperaturen onder 0 zakken, staan de telefoons overal behaaglijk te gloeien. Bij de wegenwachters bijvoorbeeld, die meestal nog voor Kerstmis hun ‘piek’moment beleven als de oproepen voor startproblemen door een platte batterij, bevroren sloten en deuren en andere winterse aandoeningen binnenstromen. Maar ook bij hulpdiensten en verzekeringsmaatschappijen, omdat (blik)schadegevallen nu eenmaal meer voorkomen bij slecht zicht en een glad wegdek.
Omdat voorkomen beter is dan genezen hebben wij 3 gouden tips voor je. Maar eigenlijk is er maar één die je moet onthouden: wie twijfelt over de conditie van zijn ŠKODA, houdt best eerst een winterstop bij zijn verdeler. Zijn belangrijkste tips én een paar winterweetjes die je misschien nog niet kende, ontsluieren we alvast …
Winter? Check!
De winter biedt mooie vooruitzichten en met een ŠKODA ben je perfect uitgerust om er met z’n allen op uit te trekken. Maar zelfs voor de beste gezinswagens geldt: vertrouwen is goed, controleren is beter. Want het rubber van je banden of ruitenwissers heeft niet het eeuwige leven. En of je koelvloeistof nog immuun is voor de vrieskou weet je liever voor het te laat is.
Zelf doen of laten doen?
Een aantal zaken kan je zelf alvast controleren. Hebben je banden nog de minimale wettelijke profieldiepte en klopt de bandendruk? Laten de ruitenwissers geen strepen achter of maken ze geen ongewone geluiden? En zijn alle vloeistoffen onder de motorkap nog op peil? Terwijl je je banden checkt kan je ook al een eerste visuele inspectie van remblokken en schijven uitvoeren.
Tenzij je over een erg uitgebreide gereedschapskist beschikt, vertrouw je voor enkele essentiële controles best op de expertise en uitrusting van een professionele garagist.
Bijvoorbeeld:
Met een refractometer wordt gecontroleerd of je koelvloeisof nog bestand is tegen vriestemperaturen tot -25°C.
De batterijspanning kan je meten met een voltmeter, maar enkel een moderne batterijtester geeft uitsluitsel over de conditie.
Je lichten optimaal afstellen kan enkel met een koplampafstelapparaat in deskundige handen.
6 ‘hot items’ die je niet wil vergeten
Laten we meteen met de vier belangrijkste beginnen: de banden! Zij vormen het enige contact met de rijbaan, een oppervlak dat nauwelijks vier keer dat van een postkaart is. Aangepaste (winter)banden met een correcte profieldiepte, bandenspanning en balancering zijn dus cruciaal. Zo belangrijk dat we er verderop uitgebreid bij, euh, stilstaan.
Haast even belangrijk om tijdig tot stilstand te komen zijn de remmen. Die worden standaard bij elk onderhoud gecontroleerd, maar bij twijfel rijd je voor de winter best nog eens langs bij je garage.
Wie gevaren of andere weggebruikers tijdig opmerkt én zelf ook gezien wordt, maakt de winter voor iedereen een flink stuk veiliger. Alle verlichting en ook de wisserbladen verdienen dus zeker een grondige check.
En tot slot: als je de winter zonder ergernis wil doorkomen en (heel) vervelende verrassingen wil vermijden, laat je best ook de staat van de batterij en het koelwater controleren.
Liever een ‘full check’?
Maak dan voor de winter nog een pitstop bij je ŠKODA-verdeler. Hij controleert je wagen op maar liefst 20 punten. Inclusief opsporing van eventuele foutcodes, het bijvullen van vloeistoffen en natuurlijk een uitgebreide controle van de staat en werking van alle systemen.
Elk jaar is het vaste winter(prik): “Zodra de temperaturen onder de 7°C dalen, moet je winterbanden hebben!”. Maar is dat wel zo? In België worden de winters steeds minder streng en bovendien zijn winterbanden hier niet verplicht. En zijn vierseizoensbanden geen makkeljkere en goedkopere optie?
We zetten de 4 belangrijkstemythes en/of feiten even op een rijtje!
#1 “Winterbanden zijn (niet) verplicht.”
Hierover bestaan misschien nog de meeste misvattingen. In België zijn ze inderdaad niet verplicht. Minder algemeen bekend is dat ze in Duitsland ook niet verplicht zijn. Maar opgelet, laat u niet verrassen door het weer: in winterse omstandigheden zijn ze plots wel verplicht. En in Frankrijk worden ze verplicht als u in een bepaalde periode bepaalde bergachtige gebieden binnenrijdt.
Opgelet: nieuwe Bergwet van kracht in Frankrijk!
Wist je dat op 1 november 2021 in Frankrijk de zogenaamde Bergwet (Loi montagne) werd ingevoerd? Die stelt dat je in 48 departementen ‘gepaste uitrusting’ moet gebruiken. Het gaat dan om winterbanden of vierseizoensbanden, maar bijvoorbeeld ook sneeuwkettingen.
Conclusie? Wie deze winter buiten België op pad gaat zonder winterbanden, doet er goed aan zijn route en de weersvoorspellingen te checken. En in een aantal Europese landen zijn ze sowieso verplicht. Een overzicht van de regeling in de ons omringende landen vind je hier.
#2 “Winterbanden zijn enkel nuttig in winterse omstandigheden.”
Door hun aangepaste profiel zorgen winterbanden voor een betere grip op sneeuw en ijs, maar ook voor een betere waterafvoer. Bovendien zorgt de specifieke rubbersamenstelling ervoor dat ze bij koude temperaturen soepel blijven, waardoor ze op elke ondergrond meer grip hebben. Maar ‘koud’ is hier relatief en wat ze zeggen klopt echt: onder de 7°C vermindert de efficiëntie van een zomerband al. Dat zijn ‘winterse omstandigheden’ die we ook hier de hele winter door kennen.
#3 “Winterbanden en zomerbanden zijn perfect door vierseizoensbanden te vervangen.”
Zogenaamde vierseizoensbanden zijn een compromis en leveren dus in elk seizoen ‘goede’ prestatie. Omgekeerd kunnen we ook stellen dat ze nooit optimale prestaties leveren, en dus het grootste deel van het jaar slechter presteren dan zomerbanden. Bovendien volstaan ze ook niet om aan de wettelijke verplichtingen in verband met winterbanden te voldoen.
Eén ‘compromis’ kunnen we eventueel wel sluiten: voor iemand die heel weinig rijdt en een beetje extra veiligheid in winterse omstandigheden wil, zijn ze misschien een alternatief.
#4 “Winterbanden zijn duur.”
De prijs van winterbanden ligt (iets) hoger dan die van zomerbanden én ze verslijten ook sneller. Daar staat tegenover dat je ze maar een korter gedeelte van het jaar gebruikt, en je zomerbanden intussen minder slijten.
Nog iets om rekening mee te houden: met winterbanden sta je in winterse omstandigheden bij een snelheid van 50 km/u tot10 meter eerder stil als je remt. Dat zijn twee wagenlengtes of het verschil tussen even schrikken of een ernstig auto-ongeval. Wie zei er dat winterbanden duur zijn?
Goed om te weten …
Als je wil weten welke bandenmaten toegelaten zijn voor jouw wagen, aan welke wettelijke eisen je banden moeten voldoen of wat bijvoorbeeld de minimum profieldiepte moet zijn, kan je altijd terecht op de website van GOCA.
De juiste winterbanden of -wielen kiezen?
De keuze is groot, maar welke banden sluiten het best aan bij jouw model, vereisten en budget? En kies je best voor winterbanden of winterwielen (stalen of lichtmetalen velg + band)? Je verdeler adivseert je met kennis van zaken én stelt je nog enkel handige accessoires voor.
De skivakantie is geboekt. Je ŠKODA heeft zijn winterschoenen aan. Het hele gezin staat te trappelen om de sneeuw tegemoet te rijden. Maar voor jullie de Ardense bossen of buitenlandse skigebieden bestormen … Heb je ook aan al die bagage gedacht?
Met originele ŠKODA-accessoires ben je gerust dat alles en iedereen veilig op jullie bestemming aankomen en je in stijl op de pistes of in het hotel verschijnt. Ski’s in de dakkoffer, dakkoffer op de dakdragers, trolley’s in de koffer … En omdat je nooit weet wat je onderweg tegenkomt, hebben we nog 5 handige tools klaarliggen die in geen enkele koffer of garage mogen ontbreken:
Een bandentassenset met ŠKODA-logo
Een onderhoudsset voor je ŠKODA
Een plooibare sneeuwschop
Een ijskrabber
Een ruitondooier (500 ml)
Kan je ŠKODA nog wel wat winterse bescherming gebruiken of zoek je nog kids entertainment voor onderweg? De beste wintervakantie begint al in de catalogus van je verdeler:
We wensen jullie alvast een veilige winter en veel sneeuwpret toe!
Deel dit artikel
Deel
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Misschien vind je dit ook leuk
Bike fitting te Wolf Performance in Leuven
- In beweging
Na zowat 6 uur testen, meten en proberen zit de bikefit er op. Griet en haar collega zijn blij met het resultaat. Griet omdat ze eindelijk het gevoel heeft om...
Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...