Simply Clever - Veilig met de auto onderweg tijdens de coronapandemie

Veilig met de auto onderweg tijdens de coronapandemie

11/01/2021

De hele wereld is getroffen door de pandemie van het nieuwe coronavirus. Het eenvoudigste advies om gezond te blijven is: blijf thuis. Maar wat als je ergens naartoe moet met de auto?


De belangrijkste regel is om het contact met anderen te minimaliseren. Maar als je toch de weg op moet, is het cruciaal dat je jezelf beschermt. “Idealiter blijf je thuis. Als je toch ergens heen moet, ga je alleen. Neem dus niemand mee in je auto. Als je toch iemand moet meenemen, controleer dan of die persoon geen acute symptomen van een respiratoire ziekte vertoont. Gebruik een beschermingsmasker of minstens een mondmasker. Zorg ervoor dat je over de contactgegevens van alle andere passagiers beschikt, zodat je hen kunt contacteren als je besmet blijkt te zijn", zo legt Jana Parmová, hoofdarts bij ŠKODA, de basisregels uit waaraan iedereen zich hoort te houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat autorijden niet zonder risico’s is, ook al is een auto een soort mobiele isolatiecel waarmee je het contact met anderen kunt minimaliseren tijdens noodzakelijke ritten zoals bij het inkopen van voedingsmiddelen, medicijnen of andere essentiële benodigdheden.

Ontsmet

Als je contact met anderen niet kunt vermijden en echt ergens heen moet met de auto, is het belangrijk dat je bijzondere aandacht besteedt aan de preventieve hygiënemaatregelen. “Ontsmet alle oppervlakken die je aanraakt voor en na de rit, zeker als je iemand meeneemt of iemand een lift hebt gegeven”, aldus dokter Parmová.

Neem deze schoonmaakbeurt zeer ernstig: iedereen denkt eraan om het stuur, de versnellingspook, de handrem, de deurgrepen en de bedieningselementen van de radio en het infotainmentsysteem te desinfecteren, maar schenk zeker ook aandacht aan de hendels aan de stuurkolom (richtingaanwijzers en ruitenwissers, cruisecontrol), de elleboogsteunen, de bedieningselementen voor de stoelpositie, de deurstijlen en de buitenste deurgrepen of de handgreep van de bagageruimte.

Deze basisregels zijn nog belangrijker voor taxichauffeurs en andere bestuurders van personenvervoer.

Welke producten moet je gebruiken om de auto te ontsmetten? De consumentenorganisatie Consumer Reports raadt bijvoorbeeld aan om een aantal producten te gebruiken die je al in huis hebt. Producten met een alcoholpercentage van minstens zeventig procent zijn doeltreffend tegen het coronavirus, en isopropylalcohol zal de belangrijkste oppervlakken in je auto niet beschadigen. Dit is trouwens wat autoconstructeurs en hun onderaannemers zelf gebruiken om onderdelen te desinfecteren. Om je meer gemoedsrust te bieden zegt Consumer Reports dat je alcohol kunt gebruiken om de stoelbekleding en andere zachte oppervlakken in de auto schoon te wrijven. Maar zorg ervoor dat je ze niet doornat maakt.

Alcohol zou geen schade mogen toebrengen aan lederen of kunstlederen bekleding, maar overmatige intensieve reiniging met alcohol kan het materiaal verkleuren: schrob de stoelen en andere lederen oppervlakken dus niet te hard. Na deze reiniging kunnen de lederen oppervlakken in de auto best behandeld worden met producten die het leder beschermen.

Gebruik bijvoorbeeld nooit waterstofperoxide. De kans is groot dat dit de oppervlakken van de auto zal beschadigen. Consumer Reports adviseert ook om geen reinigingsmiddelen op basis van ammonium te gebruiken op de aanraakschermen in de auto. Microvezeldoekjes zijn ideaal voor het schoonmaken van alle oppervlakken en voor alle reinigingsmethoden.

Mondmaskers beschermen anderen, beschermingsmaskers beschermen jezelf.

Gebruik beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers en beschermingsmaskers, zeker als er passagiers meerijden waarvan iemand een risico vormt of mogelijks in contact is geweest met een besmette persoon. Een klassiek stoffen mondmasker beschermt de drager niet tegen het virus, maar kan het risico dat de drager anderen besmet, aanzienlijk verminderen. Dus zelfs een eenvoudig mondmasker toont dat je rekening houdt met de anderen in de auto en kan het risico op infectie verminderen. Voor een echte bescherming heb je minstens maskers van beschermingsklasse FFP3 nodig.

Sommige bestuurders zijn zich hier misschien niet van bewust, maar in veel gevallen beschikken ze over een mondmasker in de EHBO-doos van hun auto. In bepaalde Europese landen waren mondmaskers verplicht in de auto, en in sommige landen zijn ze dat nog steeds. Neem dus zeker een kijkje in je EHBO-doos: misschien zit er wel een mondmasker in.

Dokter Parmová raadt ook aan om je auto altijd grondig te verluchten nadat je hem hebt schoongemaakt. En verluchting houdt verband met een andere goede raad: reinig de airconditioning. Dat betekent niet dat de auto nu op onderhoud moet, want dit is echt niet het juiste moment daarvoor. Maar je kunt (bijvoorbeeld online of in tankstations) wel gespecialiseerde sprays kopen om de airconditioning en het ventilatiesysteem van je auto te reinigen.

Hoewel deze niet zo doeltreffend zijn als een professionele reiniging, kunnen ze opnieuw het risico helpen verminderen: de ontsmettingsspray neutraliseert het coronavirus misschien niet, maar een schoner verwarmings- en airconditioningsysteem vermindert zeker het risico dat het virus zich eraan vasthecht.
Jana Parmová - Hoofdarts bij ŠKODA

Veilig tanken

Als je per se met de auto ergens heen moet, zul je waarschijnlijk vroeg of laat moeten tanken.

Vergeet niet om bijzondere aandacht te schenken aan de hygiëne in tankstations. Beperk het contact met het personeel. Kies indien mogelijk voor een tankstation met zelfbediening. Was nadat je getankt hebt, onmiddellijk je handen of ontsmet ze op zijn minst met handgel. Voorzie steeds voldoende handgel in je auto.


Idealiter gebruik je een van de moderne betaalmethoden voor je brandstof: doe dat bijvoorbeeld contactloos of via je mobiele telefoon. In sommige tankstations kun je contactloos betalen aan de pomp, zodat je niet naar binnen hoeft. Een andere manier om het risico op besmetting te verminderen is om de tank volledig te vullen, zodat je niet meteen terug hoeft te keren naar het tankstation.


Hoewel sommige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen misschien drastisch en overdreven lijken, zijn zorg en voorzichtigheid van het grootste belang. Hoe meer we deze maatregelen respecteren, hoe meer we het risico op verspreiding van de infectie verminderen en hoe sneller het normale leven weer op gang kan komen. Wees dus zorgzaam, beperk het contact met anderen en autoritten zoveel mogelijk, vergeet niet om je handen grondig te wassen en gebruik ontsmettingsmiddel.


  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Bike fitting te Wolf Performance in Leuven - In beweging

Na zowat 6 uur testen, meten en proberen zit de bikefit er op. Griet en haar collega zijn blij met het resultaat. Griet omdat ze eindelijk het gevoel heeft om...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

Randonneur uit Brakel - In beweging

Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges 2022 - In beweging

De ŠKODA Road Cycling Challenges zijn terug! Rij de cyclo's van Philippe Gilberts' beroemdste races op Belgisch terrein.

Meer hierover

08/04/2022
Wielersport

Veiligheid is een wintersport: onze 3 tips - In beweging

De mooiste mythes over winterbanden, stijlvolle accessoires én een ‘reality check’ van onze winterspecialist: zo loopt je winter op wieltjes!

Meer hierover

17/12/2021