Navigatie is onontbeerlijk voor een geslaagde fietstocht. Anders dan bij een wandeling rijden we zelden op goed gemarkeerde routes, met weinig kruispunten. En laten we eerlijk zijn, je kunt moeilijk op elk kruispunt je kaart of telefoon bovenhalen. Als je op niet vertrouwd terrein rijdt, op vakantie, in het weekend (of zelfs tijdens wedstrijden), vergis je je vaker. En een foute afslag kan echt de pret bederven.
We hebben een lijstje gemaakt met tips en tricks die jou kunnen helpen bij het plannen van je volgende uitstappen op onbekend terrein! Zo voorkom je dat je in een godvergeten uithoek terechtkomt, of komt vast te zitten op een kruispunt zonder enig idee welke richting je uit moet, of bijna omkomt van de honger, omdat de tocht uiteindelijk veel langer blijkt dan verwacht. Wees gewaarschuwd: dit artikel zal je naar je fietstassen doen grijpen en jou met veel goesting het avontuur tegemoet doen rijden.
Het materiaal
Aangepaste navigatieapparatuur is dus aangeraden: een geconnecteerd gps-horloge of een fietscomputer. Ook al beschik je over een basisversie die de route slechts rudimentair weergeeft, ze verandert je leven!
Verkies je toch de oldskool methode, dan kun je natuurlijk de namen van de steden en dorpen die je moet passeren, opschrijven op een papiertje. Dat plak je vervolgens op je stuur of frame, of je stopt het in je zak. Zeer praktisch, en je batterij geraakt nooit leeg! En als je ondanks alles toch nog verdwaalt, kun je gewoon aan een local de weg vragen.
Om je eigen routes samen te stellen
STRAVA :
Je kunt de functie ‘routes’ van Strava gebruiken om routes uit te stippelen (sinds kort moet je wel lid zijn: het abonnement kost iets minder dan € 10 per maand). Het grote voordeel is dat de functie alle trajecten van de community integreert, zodat je automatisch van punt A naar punt B wordt gestuurd over de wegen die het meest door fietsers worden gebruikt (een beetje alsof je gebruikmaakt van de expertise van alle lokale fietsers om uit te vissen welke de beste routes zijn).
Het is zelfs mogelijk om de handige modus ‘Global Heatmap’ te gebruiken, waarmee je de wegen kunt visualiseren. Het enige minpuntje is dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen Road/Gravel/Mountainbike. Als je onaangename verrassingen wilt vermijden, moet je dus altijd een extra blik werpen op de satellietweergave om te controleren of de route geen kleine paadjes bevat (hoewel we in de wandelgangen opvingen dat Strava dit binnenkort zou bijsturen).
OPENRUNNER :
Met de website OpenRunner kun je ‘jouw route uitstippelen’ op basis van verschillende soorten topografische kaarten (GoogleMaps, Satellite, IGN …). Het hoogteprofiel biedt je een overzicht van de lengte in kilometer en het hoogteverschil van het gewenste parcours: ontzettend handig bij de voorbereiding van je fietstocht dus! Bovendien is het een van de meest complete tools op de markt, met een bijbehorende mobiele app.
Je kunt er talloze tutorials terugvinden die je niet alleen leren hoe je een parcours aanmaakt, maar ook hoe je alle functionaliteiten van het platform kunt gebruiken (en dat zijn er ... veel).
Kant-en-klare routes importeren
Neem zeker eens een kijkje op communityplatformen als OpenRunner. Het is een goudmijn, niet alleen voor fietsers, maar voor alle outdoorsporten! Mountainbikefanaten zijn misschien meer gebaat bij UTAGAWA dat duizenden routes aanbiedt. Je kunt ook wijzigingen aanbrengen aan parcours die je leuk vindt via deze platformen!
Zoek een goed Strava-segment in de buurt, klik op de beste fietsers in dit segment (zij kennen de routes vaak het best) en bekijk hun tochten en de weg die ze genomen hebben. Je hoeft enkel nog dit parcours te volgen!
Je parcours importeren
Als je eenmaal een parcours gekozen of uitgestippeld hebt, hoef je enkel nog de GPX-route te downloaden en te importeren in je gps-horloge of fietscomputer. Om je parcours te importeren genereert Strava (en andere trackingsoftware) ‘GPX’-bestanden zonder tijdgegevens (alleen geografische data), waardoor ze soms incompatibel zijn met je toestel (horloge of computer) en niet geïmporteerd kunnen worden. Dit kun je op twee manieren oplossen:
Ofwel omzeil je de smartphoneapp van je horloge of computer (door het bestand via e-mail door te sturen, bijvoorbeeld)
Ofwel gebruik je een oplossing die deze ‘ontbrekende’ gegevens aanvult, zoals deze
Andere beschikbare hulpmiddelen
Toeristische diensten stellen vaak routes voor op hun website en/of bieden, al dan niet tegen betaling, fiets- en mountainbikekaarten aan in hun kantoren.
Wie graag met de mountainbike van de gebaande paden afwijkt, heeft wellicht iets aan uitgebreidere kaarttools als Google Earth, maar wees wel steeds voorzichtig!
Tips voor het uitstippelen of kiezen van je route
Pas op voor het hoogteverschil en de afstand! In the heat of the moment overschatten we gemakkelijk hoe fit we nog zijn (zeker na de quarantaine!) en is het verleidelijk om grootse tochten uit te stippelen, maar die kunnen veel langer of moeilijker uitvallen dan verwacht.
Overweeg ook een plan B om je route in te korten (of te verlengen!) naargelang van je enthousiasme en fysieke conditie (die tijdens een tocht aanzienlijk kunnen veranderen).
Lokaliseer op voorhand de waterpunten (begraafplaats, kerk, fontein ...), eventuele fietswinkels, en natuurlijk voedingswinkels (bakkerijen!) voor het geval je onderweg honger krijgt.
Laat je niet ontmoedigen! Een parcours uitstippelen kost in het begin wat tijd, maar als je eenmaal bekend bent met de tools, zul je niet meer zonder kunnen.
Vergeet niet om voor je vertrek de weersvoorspellingen te raadplegen, vooral in bergachtig gebied, waar het weer snel kan omslaan!
Ziezo, je hebt nu alle troeven in handen voor een onvergetelijke – en optimaal voorbereide – fietstocht op onbekend terrein.
Deel dit artikel
Deel
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Misschien vind je dit ook leuk
Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets
De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...
100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere
Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....
Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen
Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...