Simply Clever - SNELCURSUS INTENSIEF REINIGEN: JE INTERIEUR KRAAKNET IN ÉÉN BEURT

SNELCURSUS INTENSIEF REINIGEN: JE INTERIEUR KRAAKNET IN ÉÉN BEURT

28/05/2021

Na een (hoogdringend) bezoek aan de carwash ziet je auto er weer piekfijn uit. Heerlijk. Maar wie veel tijd in zijn auto doorbrengt of regelmatig zijn kinderen meeneemt zal het met ons eens zijn dat een smetteloos interieur net zo aangenaam is. En laat juist dat minder eenvoudig zijn, zeker na een tijdje. Uiteraard kan je professionele hulp inschakelen. Maar met de tips van onze expert en een goeie mix van huismiddeltjes en professionele producten kan je de klus net zo makkelijk zelf klaren.


Hoe het interieur van je auto proper houden? Gewoon stofzuigen en wat stof afnemen met een doekje? Of pak je de zaken liever iets grondiger aan? Onze specialist deelt ideale tips waarmee je jezelf probleemloos een vlekkeloos interieur bezorgt.

Een interieur tot in de puntjes reinigen is een precisiewerkje. Je kan beginnen met bepaalde onderdelen te demonteren. Vervolgens maak je alle opbergvakken en -ruimtes leeg. Reinig de instapranden als een professional met een combinatie van reinigingsmiddel en stoom. Afhankelijk van hoe vuil het interieur is, kan je vet en vuil verwijderen met een universeel reinigingsmiddel en met perslucht het vuil uit alle moeilijk bereikbare plekjes spuiten.

Kauwgomvlekken, drank- en etensresten?

Kauwgom

Kauwgom van de zetels verwijderen is eenvoudiger dan je denkt. Gewoon wat freeze spray spuiten op de kauwgom, even wachten… en je kan de uitgeharde kauwgom probleemloos verwijderen. Gebruik een bot mes of iets dergelijks. Je kan hiervoor ook een beroep doen op witte wijnazijn.

Chocolade

Gebruik een plastic schrapertje en schraap de vlekken voorzichtig in één richting af. Dep de vlek vervolgens met een vochtige spons en schraap de chocolade verder af. Als finishing touch werk je met wat reinigingsschuim op een zachte borstel makkelijk de laatste restjes weg.

Milkshake

Veeg de gemorste milkshake op met een stuk keukenrol of een vochtige katoenen doek. Bij een grote hoeveelheid kan vaatwaspoeder of kattenbakvulling soelaas bieden. Zorg ervoor dat je alles minutieus schoonmaakt, anders kan de melk in de zetels dringen en vervelende geurtjes veroorzaken. Laat de vlek drogen en ventileer de auto.

Inkt, potlood en andere boosdoeners

Jonge artiesten zijn vaak heel productief. Helaas soms ook in je auto... Gelukkig kan je pen- en potloodvlekken op kunststof oppervlakken meestal eenvoudig verwijderen. Crêpepapier absorbeert de meeste verf, de restjes kan je verwijderen met schuim. Met een beetje geluk krijg je zo ook potloodvlekken uit je zetels. Zetel- en lederreinigers tasten de vezels niet aan. Ze voorkomen bovendien dat het vuil in de stof trekt. Zo kan je de vlek gewoon met een borstel schoonmaken.

Nog een tip…

Sommige vloeistoffen maken geen vlekken, maar laten wel een vieze geur achter. Zet 's nachts een bakje aarde, oploskoffie of azijn in de auto om ongewenste geurtjes te absorberen. Voor zeer penetrante geuren, veroorzaakt door bijvoorbeeld sigaretten of huisdieren, zal koffie of azijn niet voldoende zijn. Bel in dat geval een professional met een luchtzuiveringsinstallatie om uw probleem op te lossen.

Karel Bubela(Car Detailer Garage, Pilsen Tsjechië): "De moeilijkste etappe vind ik stofzuigen. Om alle stofdeeltjes te verwijderen heb je een krachtige stofzuiger nodig, in combinatie met verschillende verlengstukken en reinigingsborstels. Begin altijd aan de dakhemel en werk vandaar naar het tapijt toe. Sommige vloermatten laten zich makkelijk schoonmaken, andere geven zand en vuil lastiger prijs. Eens de zetels verwijderd, krijgen zij een stevige beurt. Aan de onderkant zitten meestal spinnenwebben en stukjes schuim van de bekleding. Ook in de rails hopen vet en vuil zich op. Dit alles verwijder je met borstels, doeken, detergent en (pers)lucht."

“Was microvezeldoeken niet met wasverzachter. Je reinigt ze best in de wasmachine, op lage temperatuur en met een zacht, natuurlijk wasmiddel. Droog ze daarna in de droogkast. Dat maakt ze zacht en verwijdert al het haar.”

Karel Bubela, gespecialiseerde autoreinigingsgarage, Pilsen (Tsjechische Republiek)

"Daarna is het tijd voor de natte schoonmaak. Gebruik, afhankelijk van hoe vuil het interieur is, een nat/droogstofzuiger en een universeel reinigingsmiddel of een sterk bleekmiddel. Wel voorzichtig aan met bleekwater, want dat kan sommige materialen aantasten. En begin ook hier met het plafond."

Karel Bubela raadt het gebruik van oplosmiddelen af, omdat deze de stof en de voering kunnen losweken, met scheuren als gevolg. In zijn gespecialiseerd bedrijf in Pilsen doet hij een geconcentreerd parfum in de stofzuiger om het interieur voor een hele tijd een lekkere geur te geven.

Producten voor textiel en bekleding omhullen de afzonderlijke vezels met een beschermende film. Zo worden vloeistoffen en vet niet geabsorbeerd. Ook niet door armsteunen, hoofdsteunen en vloermatten.

"Bij nat/droog stofzuigen kan het water een laagje achterlaten op de plastic onderdelen van het interieur, waar het een grijze film vormt. Daarom maken we plastic onderdelen pas schoon nadat we het hele interieur hebben gestofzuigd. Als je efficiënte chemicaliën gebruikt is het meestal niet nodig te schrobben met een borstel: het volstaat om een beetje afwasmiddel te verstuiven en het vuil met een microvezeldoek met hoge dichtheid af te nemen. Soms moeten we ook de ramen schoonvegen, om vet van de ventilator of sigarettenrook te verwijderen. Vergeet ook de veiligheidsgordels en deurrubbers niet. Tot slot hoeven we alleen nog maar de plastic oppervlakken te behandelen en we zijn klaar!"

En hoeveel moet dat allemaal kosten?

Veel van de zaken die je nodig hebt om je auto schoon te maken heb je waarschijnlijk al in huis. Om te beginnen: een degelijke, krachtige stofzuiger met de juiste accessoires. Een set microvezeldoekjes van hoge kwaliteit is ook essentieel. Een tip: kies voor elke toepassing een ander kleur. Deze doekjes kosten tussen de 3 en 6 euro per stuk. Voor ongeveer dezelfde prijs vind je ook microvezeldoekjes die geen sporen laten voor de ruiten.

Ook interieurborstels komen van pas, in kunststof of hout (maar zonder metaal rond de borstel!). Deze kosten 3 tot 8 euro. Plus verstuivers (ongeveer 6 euro) en eventueel een leerborstel (6 à 7 euro). En niet te vergeten: water, een emmer, een allesreiniger en een plastificeermiddel (elk ongeveer 10 euro), een ruitenreiniger (6 euro), een pH-neutrale lederreiniger van rond de 10 euro en een impregneermiddel voor leder van een vergelijkbaar bedrag.

Vergeet sprays!

Karel Bubela heeft ook enkele preventietips voor een proper interieur: "De truc is om regelmatig je tapijten te kloppen en niet te eten in de auto. Dat lijkt vanzelfsprekend maar probeer dit maar eens aan je kinderen uit te leggen... De meest voorkomende en zichtbare schade doet zich voor aan de harde plastic onderdelen, die vandaag alomtegenwoordig zijn. De wrijving van een rugzak of handtas kan deze beschadigen. Probeer daarop te letten. Daarnaast kan je veel doen om te voorkomen dat plastic verbleekt en om de levensduur van je leren bekleding te verlengen."

“Maak het interieur nooit schoon in direct zonlicht of als de auto erg warm is: laat deze eerst afkoelen!”

"Plastic heeft een lange levensduur, maar is bijzonder gevoelig voor uv-stralen. Dit betekent dat het gemakkelijk verkleurt. Maar de technologie verandert en de kleurstabiliteit van kunststoffen wordt steeds beter. Het is echter nog steeds nodig om plastic oppervlakken te impregneren om hun beschermlaag te versterken. Gebruik een speciale plastic coating die het oppervlak beschermt en het een zijdeachtige matte glans geeft. Aangezien het oppervlak niet vettig wordt, blijft er bovendien geen stof aan kleven. Dat in tegenstelling tot bij een cockpit spray!"

Voor het stofzuigen heb je een krachtige stofzuiger nodig, toebehoren en verschillende poetsborstels.

Cockpitsprays zijn een doorn in het oog van professionals. Veel bedrijven gebruiken ze voor het gemak en om tijd te besparen, maar ze maken plastic oppervlakken niet grondig schoon en maskeren het probleem alleen maar. Ook voor thuisgebruik vindt Bubela ze daarom geen goed idee: "Ik raad aan om ook thuis professionele chemische producten te gebruiken. Ze zijn veilig en doeltreffend, en als je ze koopt van iemand die ze zelf gebruikt, krijg je meestal gratis het juiste advies bij elk specifiek product. Wat niet het geval is in de supermarkt of het benzinestation!"

En leder?

Auto's met een lederen interieur onderhoud je op dezelfde manier. Met als enige verschil dat je het leder met de hand reinigt en niet met een nat/droog-stofzuiger. Het grootste deel van het interieur kan worden gereinigd met een allesreiniger, behalve het leder. Dit komt omdat de meeste producten een hoge pH-waarde hebben, die de transparante beschermlaag beschadigt. De ideale reinigingsmiddelen voor leder zijn zuur, maar dat neutraliseer je vervolgens met een impregneermiddel. 

Het leer wordt dan weer glanzend en zacht. Er bestaan ook verschillende slijtvaste nanocoatings die je kan gebruiken. Het is belangrijk om het leder regelmatig te impregneren, zo ongeveer om de zes maanden.

Zo ga je te werk, stap voor stap

Je auto zelf schoonmaken? Zo doe je het als een professional!

1. Verwijder alles uit het interieur.

2. Neem het stof weg met een microvezeldoek en een borstel.

3. Stofzuig je hele auto.

4. Gebruik een vochtige microvezeldoek om het vuil van de kunststof oppervlakken te verwijderen.

5. Behandel alle oppervlakken met het juiste product.

6. Gebruik geen natte doeken, alleen microvezeldoeken met hoge dichtheid.

7. Gebruik altijd twee doeken voor de ruiten: één om vuil te verwijderen, de andere om strepen te voorkomen.

Voor een optimale bescherming van het koetswerk bestaan verschillende keramische behandelingen. Soortgelijke producten zijn ook verkrijgbaar voor het interieur. Voor textiel, zoals zetelbekleding en tapijten, bestaan producten die een beschermende film op de vezels aanbrengen en zo voorkomen dat vet en vloeistoffen worden geabsorbeerd. Tegelijk beschermen ze de stof tegen uv-straling en verkleuren. Voor leder bestaan er slijtvaste coatings. Keramische coatings of een beschermende polyurethaanfilm geven kunststoffen en schermen een zijdeachtige glans. Voor alle duidelijkheid: al deze behandelingen zijn bedoeld om slijtage tegen te gaan. Ze bieden geen eeuwige bescherming, zoals sommige advertenties suggereren.

De ruiten

De ruiten vormen een bijzonder gevoelige zone. Zijn ze erg vuil en vettig? Dan raadt Bubela aan om te beginnen met een sterker product dan een gewone ruitenreiniger. Dit kan een vloeistof, gel of schuim zijn. Ze bieden allemaal hetzelfde resultaat. Kies gewoon volgens je persoonlijke voorkeur. Bubela: "We gebruiken een vloeibaar schoonmaakmiddel en twee doeken: eerst spuiten we het schoonmaakmiddel op een doek en gebruiken deze om het raam schoon te vegen. Vervolgens poetsen we het raam met de andere droge doek. Vergeet niet de zijramen naar beneden te doen en ook de zone achter de rubbers schoon te maken."

Waterafstotende sprays voor de voorruit zijn een ander verhaal. Ook hier geldt: de goedkope zijn waardeloos. Maar de duurdere kunnen de zichtbaarheid bij regen aanzienlijk verbeteren. Ze maken het ook makkelijker om ze achteraf schoon te maken. Maar welk product kies je precies en hoe gebruik je het correct? Bubela: "Geen eenvoudige vraag, er zijn zoveel producten op de markt en ze beloven allemaal een beter en langduriger resultaat. Ik raad aan om de recensies van andere gebruikers op het internet erop na te slaan of vraag het autoreinigingscentrum in je buurt om advies. Een goede waterafstotende spray gaat ongeveer zes maanden mee en kost zo'n 30 euro."

Karel Bubela

Karel Bubela behandelt sinds 2017 het interieur van auto's bij Car Detailer Garage in Pilsen (Tsjechië). Zijn bedrijf werkt niet met standaardpakketten en vaste reinigingsprocedures, maar kiest voor een aanpak op maat, in functie van de staat van de auto. Hij schat eerst het werk in en geeft dan pas een indicatie van de prijs en de benodigde tijd. Het leeuwendeel van zijn opdrachten betreft personenauto's maar daarnaast reinigt hij ook bestelwagens, vrachtwagens, bussen… en zelfs boten en jachten.

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Bike fitting te Wolf Performance in Leuven - In beweging

Na zowat 6 uur testen, meten en proberen zit de bikefit er op. Griet en haar collega zijn blij met het resultaat. Griet omdat ze eindelijk het gevoel heeft om...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

Randonneur uit Brakel - In beweging

Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges 2022 - In beweging

De ŠKODA Road Cycling Challenges zijn terug! Rij de cyclo's van Philippe Gilberts' beroemdste races op Belgisch terrein.

Meer hierover

08/04/2022
Wielersport

Veiligheid is een wintersport: onze 3 tips - In beweging

De mooiste mythes over winterbanden, stijlvolle accessoires én een ‘reality check’ van onze winterspecialist: zo loopt je winter op wieltjes!

Meer hierover

17/12/2021