Simply Clever - We love cycling - Ronde van Frankrijk: geen kussen op het podium

Ronde van Frankrijk: geen kussen op het podium

04/09/2020

Het wordt een heel bijzondere Grande Boucle die op 29 augustus in Nice zonder publiek van start ging en op zondag 20 september de eindmeet bereikt in Parijs. De Tour de France 2020, met ŠKODA nog steeds als een van de hoofdsponsors, is een zegen voor de sport en het toerisme. Nadat deze editie eerst uitgesteld moest worden wegens de lockdown, weerklinkt nu dan eindelijk toch het startschot. Wel moet al wie Parijs wil halen, een hele hoop ingrijpende regels naleven.

We hadden er lang naar moeten snakken maar het grote volksfeest dat de Ronde van Frankrijk is, gaat dit jaar dan toch door. Net als alle voorgaande edities was deze 107e uiteraard oorspronkelijk gepland eind juni/begin juli. Maar de Covid-19-epidemie besliste er anders over. De hele fietskalender moest worden herzien, en de Tour werd twee maanden uitgesteld.


Een première sinds 1903

Voor het eerst sinds zijn oprichting in 1903, vangt de Tour dus aan op het einde van de zomer. Waar hij normaal een van de smaakmakers van de vakantieperiode is, valt hij nu samen met het begin van een nieuw werk- en schooljaar. Dat neemt niet weg dat alle podiumsteden zich in de handen wrijven. Voor de Grand Départ kleurde Nice al enkele weken helemaal geel. Met uitzondering van de beroemde Promenade des Anglais, die alle kleuren van de truien van de Ronde ziet: geel, groen, rode stippen, wit...

Drievoudige bubbel

Eind augustus en begin september zijn er merkelijk veel minder mensen op de weg. Tegen de achtergrond van Covid-19, die van week tot week evolueert, is dit uiteraard geen slechte zaak. Amaury Sport Organisation (ASO) deelt de deelnemers aan het evenement in drie bubbels in: deze van de renners, deze van alle mensen met een accreditatie en ten slotte deze van de supporters.

‘Alles wordt in het werk gesteld opdat deze drie bubbels elkaar zo weinig mogelijk ontmoeten’, aldus Christian Prudhomme. ‘Je zult me geen handen zien schudden, dat is duidelijk’ zegt de baas van de Tour.

Gedaan met kussen

Een en ander betekent ook dat de winnaars van een etappe en van een categorie dit jaar op het podium geen recht hebben op de traditionele kussen van de plaatselijke schoonheden. Ook organisatoren, lokale politici of partners moeten er dit jaar niet aan denken om de renner die in het geel op het podium verschijnt de hand te drukken.

Het wordt klimmen!

De editie 2020 van de Tour speelt zich voornamelijk af in de zuidelijke helft van het land. Vanaf de eerste week is het dan ook meteen zeer bergachtig, wat vrij ongebruikelijk is. Het is nog maar de zevende keer dat de Ronde start in het zuiden, sinds hij 117 jaar geleden voor het eerst gereden werd. Maar bergen, dat betekent smalle wegen, met veel minder publiek erlangs.

Om een massale toestroom van supporters te voorkomen, zal de organisatie filteren. Zoals vroeger al gebeurde op enkele moeilijke cols of om veiligheidsredenen, na de aanslagen van 2016. ‘Op de cols zullen we voorrang geven aan wie te voet, op de fiets of met het plaatselijke openbaar vervoer komt’, aldus Christian Prudhomme.

Elke schakel in de besmettingsketting breken

Tot slot nam de ASO op 21 augustus een maatregel om elke besmettingsketen in de kop te drukken. ‘Als twee of meer mensen van hetzelfde team zeer verdachte symptomen vertonen of positief testen op Covid-19, wordt het betrokken team uitgesloten.’ Dat zou een tragedie betekenen voor de renners, de ploeg, de sponsors... Iedereen zal daarom zijn uiterste best doen om dit te voorkomen. Deze bepaling van het reglement ging in op 26 augustus, drie dagen voor de start van de wedstrijd.

Ongeziene omstandigheden

De kaarten liggen dus helemaal anders dan gewoonlijk. De wedstrijd zou daardoor wel eens spannender kunnen worden dan ooit! Een renner heeft altijd wel periodes waarin hij in topconditie verkeert, of net een mindere vorm kent. Als een van de favorieten normaal in mei piekt, hoe zal hij het er nu dan vanaf brengen in september? Vooral omdat de hele voorbereiding al danig verstoord werd… Zal de eerste week in de bergen en de hitte sommigen al een vroege genadeslag toedienen? Daarna wordt het in de Alpen, Savoie en Haute-Savoie waarschijnlijk koel. En, wie weet, misschien wel regenachtig of winderig?

Komaan, Eddy!

In België kent het fietsen al enkele maanden een enorme bijval, zoals blijkt uit de enorme stijging van de fietsenverkoop.

In ons land herinnert iedereen zich de prachtige Grand Départ van vorig jaar in Brussel. De Tour vierde toen het honderdjarige bestaan van de gele trui. Maar wij herdachten toen vooral de vijftigste verjaardag van de eerste Rondezege van Eddy Merckx, het ketje uit het Vlaams-Brabantse Meensel-Kiezegem.

Minder publiek, meer suspense?

Christian Prudhomme kan het niet genoeg herhalen: jagen op handtekeningen van de kampioenen zit er deze Tour niet in... De helden van de fiets zullen afgeschermd worden als Formule 1-piloten. Maar de wedstrijd zelf zou wel eens net zo spannend kunnen worden als de editie 2019. Dat wordt genieten voor het kleine scherm of via de radio!

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets - Pret beleven

De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...

Meer hierover

20/10/2021
Wielersport

100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere - Pret beleven

Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....

Meer hierover

15/10/2021
Wielersport

Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen - Pret beleven

Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...

Meer hierover

06/10/2021
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges: 4 niet-te-missen ‘klassiekers’! - Pret beleven

De ŠKODA Road Cycling Challenges trakteren wielerfanaten op vier ‘klassiekers’. Carl Vansteenkiste van Golazo stippelde voor ons het verloop uit!

Meer hierover

03/09/2021
Wielersport