Simply Clever - We love cycling - Philippe Gilbert, één en al lef

Philippe Gilbert, één en al lef

22/06/2021

Een van de populairste renners van het peloton is Philippe Gilbert. Doorheen de jaren reed deze specialist van de Ardennenklassiekers een fabelachtig palmares bij elkaar. Zo werd hij tweemaal Belgisch kampioen, in 2011 en 2016. En in 2012 mocht hij zelfs de regenboogtrui aantrekken als wereldkampioen. Maar de wielerheld uit Remouchamps, in de provincie Luik, maakte zich ook immens populair door zijn sympathieke eenvoud en zijn benaderbaarheid door supporters. In zijn geboortestreek riep hij een juniorenwedstrijd in het leven en in zijn verblijfplaats Monaco opende hij The Bikeshop by Philippe Gilbert. In de Ronde van Frankrijk reed de Belgische renner talloze keren in de Groene trui van het puntenklassement, waarvan ŠKODA de partner is. Het Tsjechische automerk blijft zeer actief in de wielerwereld en blijft zo trouw aan zijn oorspronkelijke roeping als fietsenhersteller en -bouwer, meer dan 120 jaar geleden.


Philippe Gilbert wordt op 5 juli 1982 geboren in Remouchamps en groeit op in de schaduw van La Redoute, de befaamde helling in Luik-Bastenaken-Luik. Van in zijn prille jeugd laat hij zich opmerken door zijn tomeloze winnaarsmentaliteit. Hij is een rasechte aanvaller, die er tot de finish voluit voor blijft gaan. Deze branie zal zijn handelsmerk worden. Met zijn aanvallersgeest rijdt hij zich al snel in de kijker. Zo wint hij in 1997 als jonge debutant, getraind door zijn ouders en broer Christian, in Menaihant het kampioenschap van de provincie Luik. Hij is op dat moment nog geen 15 en kort daarop sluit hij zich aan bij de fietsclub Ourthe-Amblève.

Het is het begin van een fantastisch parcours! In 2003 wordt hij profrenner in de ploeg La Française des Jeux, na een stage het jaar ervoor. In de blauw-wit-rode trui mag hij voor het eerst het podium beklimmen. Bij zijn eerste overwinningen in de Omloop Het Volk in 2006 en 2008, telkens na een ontsnapping uit het peloton, rijdt hij helemaal alleen over de finish in Gent. Hij herhaalt hetzelfde scenario in Parijs-Tours in 2008.

Eens hij onder de Belgische kleuren van de Lotto-ploeg rijdt, bevestigt de jonge kampioen zich als vaste waarde. Hij wordt eindoverwinnaar in Parijs-Tours, de Ronde van Lombardije en de Ronde van Piemonte. 2011 is een jaar hors catégorie, zelfs voor Philippe Gilbert. Om te beginnen wint hij na elkaar de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Zondag 24 april 2011 is voor de renner een historische dag. Na 255,5 felbevochten kilometers in zijn eigen streek, wint hij voor het eerst Luik-Bastenaken-Luik. In de sprint verslaat hij de broers Fränk en Andy Schleck. Een mooie revanche voor de editie van 2009 trouwens, waar Andy hem tijdens de finale van de koers het nakijken gaf… en hem leerde dat aanvallen niet altijd beloond wordt.

Sindsdien zet de held van Remouchamps de ene na de andere titel op zijn palmares: Wereldkampioen in 2012, Belgisch Kampioen in 2016 aan de Lacs de l’Eau d’Heure, Parijs-Roubaix in 2019, waar hij zijn medeontsnappers er één na één afrijdt vooraleer hij op de velodroom van Roubaix over de finish rijdt.

Als enige renner in de 21e eeuw met 4 van de monumenten onder de wielerklassiekers op zijn palmares (Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Lombardije), ontbreekt alleen het 5e op zijn erelijst: Milaan-San Remo. Tot nu toe ontglipte de Primavera hem door zijn aanvallend temperament (2009) of door tegenslag (een val in 2012).

Maar dat is dan ook zo ongeveer het enige wat ontbreekt op de indrukwekkende erelijst van deze uitzonderlijke kampioen. Want zeg nu zelf: Gouden Fiets in 2011, Belgische Sportman van het jaar in 2009, 2010, 2011 en in diezelfde jaren ook nog eens Flandrien van het jaar. Sinds 2013 draagt een plein in Remouchamps de naam van deze vader van drie: Allan (9), Alexandre (7) en baby Valentine, die eind januari geboren werd.

Op zijn 38e begon Philippe Gilbert dit jaar aan zijn 19e seizoen als beroepsrenner. Nu het seizoen volop bezig is, presenteren we een groot, exclusief interview met de grote kampioen.

Lees hier het interview

Fotos ©Facepeeters

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets - Pret beleven

De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...

Meer hierover

20/10/2021
Wielersport

100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere - Pret beleven

Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....

Meer hierover

15/10/2021
Wielersport

Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen - Pret beleven

Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...

Meer hierover

06/10/2021
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges: 4 niet-te-missen ‘klassiekers’! - Pret beleven

De ŠKODA Road Cycling Challenges trakteren wielerfanaten op vier ‘klassiekers’. Carl Vansteenkiste van Golazo stippelde voor ons het verloop uit!

Meer hierover

03/09/2021
Wielersport