Simply Clever - We love cycling - Onderzoek toont aan: de fiets verschaft het meeste vreugde

Onderzoek toont aan: de fiets verschaft het meeste vreugde

11/01/2021

Een recent onderzoek van de University of Minnesota, waarbij verschillende vervoerswijzen bestudeerd werden, concludeerde dat “de fiets het vervoermiddel is dat de meeste vreugde verschaft”. De onderzoekers wilden tot een beter inzicht komen over het verband tussen het dagelijkse verplaatsingsgedrag en het emotionele welzijn. Ze kwamen tot enkele zeer interessante conclusies, waarbij de volgende punten naar voren kwamen.


“Verplaatsingen spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Amerikanen besteden elke dag een aanzienlijke tijd aan hun verplaatsingen", verklaart Dr. Yingling Fan, professor aan de Humphrey School of Public Affairs van de University of Minnesota. "Het is belangrijk om te weten of bepaalde soorten trajecten makkelijker positieve emoties kunnen opwekken wanneer er rekening wordt gehouden met persoonlijke factoren.”

De fiets is het vervoermiddel dat de meeste vreugde verschaft.

De onderzoekers bestudeerden de manier waarop het vervoermiddel, de duur en het doel van de verplaatsingen, evenals de mensen met wie ze uitgevoerd worden, aanleiding geven tot zes emotionele toestanden. Het gaat om vreugde, harmonie, vermoeidheid, stress, verdriet en lijden. Een studie van de persoonlijke demografische gegevens, gezondheidsproblemen en woonomgevingen leidde tot de volgende conclusies:

De onderzoekers bestudeerden de manier waarop het vervoermiddel, de duur en het doel van de verplaatsingen, evenals de mensen met wie ze uitgevoerd worden, aanleiding geven tot zes emotionele toestanden. Het gaat om vreugde, harmonie, vermoeidheid, stress, verdriet en lijden. Een studie van de persoonlijke demografische gegevens, gezondheidsproblemen en woonomgevingen leidde tot de volgende conclusies:

  • De fiets is het vervoermiddel dat de meeste vreugde verschaft.
  • Het openbaar vervoer genereert de minste vreugde en harmonie.
  • ‘Utilitaire’ verplaatsingen te voet worden dan weer geassocieerd met de vier eerder genoemde negatieve emoties.
  • Zelf een auto besturen is veel vermoeiender dan meerijden als passagier.
  • Busritten verschaffen veel minder vreugde dan verplaatsingen met de trein en de auto.

 

De fiets moet worden gepromoot

Op basis van deze resultaten raadt Yingling Fan vervoerplanners aan om de fiets te promoten bij hun burgers. Daarnaast moet ook de ervaring van de gebruikers van het openbaar vervoer verbeterd worden.

Als de emoties die het openbaar vervoer teweegbrengt, niet aangenamer worden, wordt het ongetwijfeld moeilijk om mensen te overtuigen om er gebruik van te maken. De organisatie adviseert de planners ook om strategieën te ontwikkelen die een gunstigere stedelijke omgeving bevorderen voor kortere trajecten. Daarnaast is ze ook voorstander van meer gezamenlijke trajecten met het gezin. Want reizen met familie – in het bijzonder met de kinderen – of vrienden verschaft meer vreugde en harmonie dan alleen reizen.

De volgende bevindingen over andere vervoersaspecten verklaren waarom:

  • de duur van een traject negatief wordt geassocieerd met vreugde, maar positief verbonden is met stress;
  • trajecten waarbij je in beweging kunt zijn of kunt deelnemen aan gemeenschappelijke activiteiten, over het algemeen geassocieerd worden met hogere niveaus van positieve emoties, evenals met lagere niveaus van negatieve emoties in vergelijking met
  • trajecten die verband houden met het werk of gezinsverplichtingen;

 

En jij? Neem jij soms de fiets? Waarom geef je het geen kans? Je zult gelukkiger en minder gefrustreerd op het werk aankomen.

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

SNELCURSUS INTENSIEF REINIGEN: JE INTERIEUR KRAAKNET IN ÉÉN BEURT - In beweging

Je auto mooi houden en het interieur schoonmaken als een professional? Met deze producten en onze tips ziet hij er vanbinnen weer als nieuw uit!

Meer hierover

28/05/2021

De elektrische auto: zowel aanbod als vraag zijn niet meer te stuiten (2) - In beweging

Je kan er niet naast kijken: de elektrische auto heeft de wind in de rug. Overal groeit het aanbod.

Meer hierover

12/05/2021

De elektrische auto: zowel aanbod als vraag zijn niet meer te stuiten - In beweging

Je kan er niet naast kijken: de elektrische auto heeft de wind in de rug. Overal groeit het aanbod. Zo lanceerde ŠKODA met zijn ENYAQ iV zopas een rasechte SUV. Bij...

Meer hierover

29/04/2021

Airco: 10 tips én de geheimen van onze experts! - In beweging

Defecten, vieze geurtjes, (nieuw) aircogas bijvullen? Met de tips van onze experts rij je veilig en comfortabel de lente in. Tijd voor een aircocheck!

Meer hierover

26/03/2021