Simply Clever - Nieuw: iedereen zijn OCTAVIA

Nieuw: iedereen zijn OCTAVIA

17/09/2020

De vierde generatie van het vlaggenschip van het Tsjechische merk sinds iets meer dan 60 jaar is een feit. De moderne OCTAVIA onderscheidt zich met zijn elegante en dynamische stijl en een ongeëvenaarde keuze aan alternatieve en sportieve motoren. De nieuwe OCTAVIA ziet er fantastisch uit en richt zich resoluut tot gezinnen met smaak!

Maar wat voor gedaanteverandering! Het model is bijna onherkenbaar, zozeer werden de buitenkant nog verfijnder en dynamischer. Deze vierde generatie sinds de lancering van de moderne OCTAVIA in april 1996, mocht natuurlijk niet onderdoen voor zijn illustere voorgangers met hun reputatie als praktische, robuuste en zuinige wagens. Welnu, missie geslaagd! In de OCTAVIA 2020 tilde de allernieuwste technologie deze troeven naar een nóg hoger niveau.


400 000 exemplaren per jaar

Met meer dan 7 miljoen geproduceerde voertuigen sinds 1996 is de OCTAVIA de best verkochte ŠKODA aller tijden. Op dit moment is het met eenjaarlijkse productie van 400 000 exemplaren het populairste model van het Tsjechische merk.

Voor deze vierde generatie zetten ze in het hoofdkwartier in Mladá Boleslav de grote middelen in. Zowel als 4-deurs sedan of als break (de COMBI), combineert de nieuwe OCTAVIA resoluut functionaliteit met schoonheid. Aan de buitenkant volstonden enkele strakke lijnen en enkele chroomaccenten om er een oogverblindend mooie verschijning van te maken. Zonder dat daarbij de praktische kant uit het oog verloren werd: de laadcapaciteit van de COMBI nam nog met 30 liter toe tot 640 liter!

Ook binnenin een verjongingskuur

Hoewel de OCTAVIA de bestseller van het merk is, werd op geen inspanning gekeken om dit marktaandeel nog verder te vergroten. Zoals met nieuwe, in deze klasse uitzonderlijke motoren. Naast de traditionele benzine-, diesel-en gecomprimeerde aardgasmotoren (CNG), die allemaal geoptimaliseerd werden voor een lager verbruik, minder uitstoot én nog betere prestaties, maakt de elektrische motor een sterke intrede in het gamma.

Het merk plooit zich letterlijk in vier om iedereen tevreden te stellen: twee plug-in hybride versies, de OCTAVIA iV, met een gecombineerd vermogen van 150 kW (204 pk), en de OCTAVIA RS iV, met tot 180 kW (245 pk) vermogen. Met de batterij leg je in volledig elektrische modus tot 60 km af (WLTP-standaard), zonder CO2-uitstoot. Twee versies zijn ook beschikbaar als niet-oplaadbare light hybrid, met een brandstofbesparing tot 0,41 l/100 km.

De sportieve RS

Vastbesloten om deze vierde generatie OCTAVIA het imago te geven dat hij verdient, stelt ŠKODA maar liefst drie sportieve versies voor: naast de plug-in hybride iV is de RS immers ook verkrijgbaar in benzine-en dieselversie.

 

OCTAVIA, een Belgisch verhaal

Wist je trouwens dat de eerste generatie OCTAVIA ook een Belgische achtergrond had? Van 1958 tot 1964 werden het voorafgaande model, de ŠKODA 440, en daarna de OCTAVIA, geassembleerd in de Mortselse CIVA-fabriek van de importeur, de familie Beherman. In die tijd assembleerde deze kleine fabriek ook Volvo Amazones en Borgward auto's, waaronder de elegante coupé Isabella. In totaal werden 11.500 ŠKODA's geassembleerd in Antwerpen, waaronder de SPARTIA, een vereenvoudigde, spartaanse versie van de OCTAVIA, die vanaf 1963 exclusief bestemd was voor de Belgische markt. Vandaag is de nieuwe generatie OCTAVIA een echte hit. De COMBI is voor de derde keer op rij de best verkochte break in België! *

* Bron: FEBIAC inschrijvingen eerste kwartaal 2020

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

SNELCURSUS INTENSIEF REINIGEN: JE INTERIEUR KRAAKNET IN ÉÉN BEURT - In beweging

Je auto mooi houden en het interieur schoonmaken als een professional? Met deze producten en onze tips ziet hij er vanbinnen weer als nieuw uit!

Meer hierover

28/05/2021

De elektrische auto: zowel aanbod als vraag zijn niet meer te stuiten (2) - In beweging

Je kan er niet naast kijken: de elektrische auto heeft de wind in de rug. Overal groeit het aanbod.

Meer hierover

12/05/2021

De elektrische auto: zowel aanbod als vraag zijn niet meer te stuiten - In beweging

Je kan er niet naast kijken: de elektrische auto heeft de wind in de rug. Overal groeit het aanbod. Zo lanceerde ŠKODA met zijn ENYAQ iV zopas een rasechte SUV. Bij...

Meer hierover

29/04/2021

Airco: 10 tips én de geheimen van onze experts! - In beweging

Defecten, vieze geurtjes, (nieuw) aircogas bijvullen? Met de tips van onze experts rij je veilig en comfortabel de lente in. Tijd voor een aircocheck!

Meer hierover

26/03/2021