Simply Clever - Met Waze leiden alle wegen naar jouw bestemming.

Met Waze leiden alle wegen naar jouw bestemming.

15/10/2020

Waze, de interactieve mobiele app met de sympathieke en speelse look, biedt zowel hulp bij het navigeren als bij het rijden zelf. Benieuwd hoe je voor alle anderen op bestemming kan aankomen? Gordels vast, hier gaan we! 


Het witte logootje tegen hemelsblauwe achtergrond verklapt al veel over de filosofie achter deze app. Deze is overduidelijk ontworpen om het je onderweg makkelijker te maken, vooral in de auto. 'Waze is heel eenvoudig in gebruik, vederlicht als de lucht en de wolken, en doet alles met een kleine knipoog', aldus Olivier, een fervente gebruiker van de app. ‘Eenvoudiger kan niet.'

Voor Android en iOS

Waze bestaat zowel voor Android (Google) als iOS (Apple) en werkt in de eerste plaats als een efficiënt navigatiesysteem. De app werkt volgens een interactief systeem, waarin het wel sterk verschilt van een klassiek navigatiesysteem. Elke gebruiker - een wazer in het jargon van de app - die een verkeersprobleem opmerkt, kan dit melden via het oranje icoontje rechtsonder op het scherm.

Daarbij zijn verschillende meldingen beschikbaar: Verkeer, Politie, Ongeluk, Gevaar… En in verschillende gradaties. Zo kan een file aangeduid worden als matig, zwaar of stilstaand.

Efficiënter dan de verkeersberichten op de radio

Het principe? Hoe meer Wazers een probleem melden, hoe sneller het systeem reageert en een nieuwe route voorstelt. Een geluidsignaal verwittigt je van elk nieuwe gebeurtenis op je route die je reisduur verlengt. Onmiddellijk krijg je dan een nieuwe route voorgesteld. 'Het is reactiever dan radioberichten, waarin heel zelden een alternatief geboden wordt’ zegt Karel, een fan van de app.

Als artificiële intelligentie zich ermee moeit

Maar als alle wazers op dezelfde route gestuurd worden, zorgt dat dan niet voor een nieuwe file? Zelfs daar weet de app wel raad mee. De supercomputer achter Waze gebruikt een zeer complex algoritme dat gebruikers over verschillende routes kan verspreiden.

De naam Waze is niet toevallig een ludieke schrijfwijze voor ‘ways’, wat zowel ‘wegen’ betekent als ‘manieren’. Met zijn artificiële intelligentie kan Waze zijn voorstel zelfs doen in functie van het type bestuurder en zijn gewoontes. Geweldig, toch?

Als kers op de taart kan je als wazer een account openen op de website van de app. Hoe meer je met Waze rijdt, hoe meer ‘candies’ je dan krijgt. Net zoals punten op een klantenkaart of miles op een frequent flyer kaart. Je wordt dan een soort 'frequent driver’ of VIP-wazer.

Van Baby Waze tot Royal Waze!

Wat hangt hieraan vast? Nee, geen gratis kilometers... maar wel een stijging in de Waze-ranking. Zodra je met de app meer dan 160 km hebt afgelegd, krijg je de status van 'Baby Waze'! Het tweede niveau is 'Adult Waze'. Hoe meer kilometers je aflegt terwijl je informatie verstrekt of de kaartgegevens verrijkt, hoe hoger je opklimt in de hiërarchie. In oplopende volgorde word je achtereenvolgens "Waze Warrior", "Waze Knight" en, als ultieme bekroning, "Waze Royalty". Een Warrior staat in de top 10% van de beste wazers van zijn land, een Knight staat in de top 4% en aan de top van de hiërarchie staat je als Prince in de top 1% van het Waze-klassement! De avatar van je account (een kleine witte wolk tegen een hemelsblauwe achtergrond) krijgt eerst een fopspeen, dan een volwassen glimlach, vervolgens een krijgersschild, daarna een ridderzwaard en ten slotte een koninklijke kroon. Deze speelse aanpak valt duidelijk in de smaak bij heel wat mensen.

Contacten en agenda’s synchroniseren

Waze kan je in contact brengen met andere wazers. Als je synchroniseert met je Facebook-vrienden, je telefoon- en WhatsApp-contacten of met je agenda, kan Waze een verplaatsing plannen op basis van je afgesproken uur en ontmoetingsplaats.

Als je een bedrijfswagen met tankkaart hebt, kan je onderweg een melding ontvangen van alle tankstations waar je terecht kan. Deze kan je ook nog eens naar wens sorteren op merk, afstand of prijs.

Je eigen Waze

De app kan worden aangepast aan je voertuig. Daarbij verschijnt het merklogo - bijvoorbeeld de gevleugelde pijl van ŠKODA - op je scherm. Wil je genieten van je favoriete afspeellijsten? Linksboven in het scherm zie je het pictogram van een muzieknoot tegen een roze achtergrond. Daarmee synchroniseer je streamingdiensten als Spotify, Tidal of andere met Waze. Een ‘stilstaand voertuig aan de zijkant van de weg' of een ‘ongevalsituatie' kan je laten aankondigen door Thomas, Bram of Femke. In het Vlaams of het Nederlands. En als je dat wil, zelfs met een accent van de Nederlandse Antillen, Mechelen, Gent of Genk.

 

Al deze bijzondere functies van Waze maken je verplaatsing korter en leuker, en bieden bijna eindeloze aanpassingen. Daarom is Waze een must aan boord van je ŠKODA.

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Randonneur uit Brakel - In beweging

Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges 2022 - In beweging

De ŠKODA Road Cycling Challenges zijn terug! Rij de cyclo's van Philippe Gilberts' beroemdste races op Belgisch terrein.

Meer hierover

08/04/2022
Wielersport

Veiligheid is een wintersport: onze 3 tips - In beweging

De mooiste mythes over winterbanden, stijlvolle accessoires én een ‘reality check’ van onze winterspecialist: zo loopt je winter op wieltjes!

Meer hierover

17/12/2021

Start to bike: met deze tips ben je meteen goed vertrokken - In beweging

Start to bike: met deze tips ben je meteen goed vertrokken

Meer hierover

20/09/2021
Wielersport