Simply Clever - Je eerste auto vergeet je nooit

Je eerste auto vergeet je nooit

08/12/2020

Heb je pas je rijbewijs gehaald en krijg je het verlangen naar een eigen auto niet uit je hoofd? Hier volgen enkele gouden tips om dit unieke moment te beleven zonder keuzestress.

‘Hallo Siri, hoe gaat het?’. ‘Het gaat prima met me’, antwoordt de persoonlijke assistent van Apple, zonder te weten welke vraag volgt… ‘Welke auto raad je me aan, Siri?’ Daarop tovert ze een bonte verzameling websites tevoorschijn. Laten we even overlopen hoe je het best tewerk gaat bij het kiezen van die langverwachte eerste eigen auto; Je eerste eigen wagen vergeet je nooit, laten we er dus samen voor zorgen dat het een prettige herinnering wordt.


Benzine, diesel, elektriciteit… wat kies je onder de motorkap?

Het ideale model voor een jonge of beginnende autorijder is niet al te groot, licht, makkelijk te besturen en te parkeren en niet overdreven duur in aankoop en gebruik. Een klein, leuk wagentje dus. Ideaal voor verplaatsingen in de stad en niet-intensief gebruik. In dat geval is een benzinemotor de meest betaalbare en - mooi meegenomen, niet? - de milieuvriendelijkste keuze. Duurder in aankoop, maar voordeliger in gebruik als je tussen 25 en 30000 km per jaar aflegt, is een dieselmotor. Op lange afstanden verbruikt deze minder en stoot hij dus minder CO2 uit. Voor het moment blijft een elektrische auto, bijzonder geschikt voor de stad, een duurdere oplossing. Maar dat kan veranderen.

Nieuw of tweedehands?

Een nieuwe auto biedt vele voordelen, zoals betrouwbaarheid, de allernieuwste uitrusting inzake veiligheid, comfort en connectiviteit, een garantie tot soms wel 7 jaar, de mogelijkheid om zelf je model, kleur en afwerking te kiezen… Maar alle kosten bij elkaar geteld is een nieuwe auto een luxe die niet altijd haalbaar is.

In België kiest ongeveer 80% van wie jonger dan 35 is voor een tweedehandsauto. Opgepast, de tweedehandssites staan vol zoekertjes waarbij je toch enkele zaken in het oog moet houden. Zo is een aankoop bij een particulier weliswaar goedkoper, maar wel zonder garantie. In tegenstelling tot een auto die je bij een professional koopt.

Bij een netwerk van constructeurs, zoals My Way voor de merken die D’Ieteren importeert (Audi, Seat, ŠKODA, VW) vind je recente tweedehandsmodellen met een garantie van minstens een jaar, inclusief bijstand in geval van pech. Op deze gemoedsrust staat natuurlijk ook een prijs. Een andere optie is de auto van je ouders overnemen: daar heb je ergens ook een vorm van waarborg…

Of Poppy, waarom niet?

Een andere oplossing is de kosten te drukken via een huur op korte termijn, zoals Poppy. Naast scooters en elektrische steps biedt het platform van de startupstudio Lab Box (D’Ieteren Groep) elektrische auto’s of wagens op aardgas aan, met een goede uitrusting en connectiviteit. Zo activeer je probleemloos Car Play of Android Auto om te luisteren naar je favoriete afspeellijsten op Spotify, de files te vermijden met Waze en altijd je onmisbare hulpje Siri mee aan boord te hebben!

‘Siri, wat is de Car-Pass?’

Of je nu een nieuwe of een tweedhandsauto koopt: we kunnen niet genoeg herhalen hoe belangrijk een proefrit is. Al was het maar om zeker te zijn dat hij aan je verwachtingen beantwoordt. Naast de technische controle garandeert de Car-Pass dan weer een correcte kilometerstand en overzicht van het onderhoud en de herstellingen. Voor een tweedehandswagen raden we je aan om je te laten vergezellen door een kenner of een professional. Met zijn ervaring herkent hij elke anomalie of gebrek, ook op de weg.

Hoe je verzekeringskosten drukken?

Eens je keuze gemaakt, resten je de administratieve formaliteiten, de inschrijving en de verzekeringen. Ook hier is de goede raad van professionals welkom. Hoe krachtiger de wagen, hoe hoger de kosten. Vooral voor jonge bestuurders. Omgekeerd geven de meeste verzekeraars kortingen tot wel 20% op de premie voor jongeren onder de 26 die een stage defensief rijden volgden. Een opleiding die je trouwens heel wat ellende kan besparen als je met je gloednieuwe aankoop op weg gaat!

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

ŠKODA Import Belgium is de Official Car Partner van de Baloise Belgium Tour 2022 - Samenkomen

Met de Baloise Belgium Tour is ŠKODA Import Belgium een belangrijke en bovendien lokale wielerpartner rijker.

Meer hierover

20/06/2022
Wielersport

ŠKODA Bike for Think Pink : Samen fietsen tegen borstkanker - Samenkomen

Ondanks het grauwe weer kon de 2021-editie van“ŠKODA Bike for Think Pink” afgelopen zondag op heel wat aandacht rekenen.

Meer hierover

23/11/2021
Wielersport

Gravel biking of wandelapp-hiking? Volg de gids! - Samenkomen

Gravel biking? Autospeurtocht? Wandelbingo? Kajakken? Bij ŠKODA bruisen we deze lente van de ideeën: ontdek de ideale uitstap én SUV voor jouw gezin!

Meer hierover

07/06/2021

Welk type fietszitje is het meest geliefd bij kinderen? - Samenkomen

Fietszitje achterop, fietszitje vooraan ofwel fietskar? Welke categorie vinden kinderen het leukst? Wij deden de test!

Meer hierover

11/01/2021
Wielersport