Simply Clever - We love cycling - Interview met Maxim Pirard (2): ultracycling in de praktijk

Interview met Maxim Pirard (2): ultracycling in de praktijk

06/04/2021

Bij wie de koers een beetje volgt, zal de naam Maxim Pirard misschien wel een belletje doen rinkelen. De 23-jarige sporter neemt regelmatig deel aan wedstrijden, vaak met bijzonder goeie resultaten. Toch ziet hij die ritten vooral als training en leuke afwisseling. Voor hem begint het pas waar voor de meesten de finish ligt. In deel 1 van dit interview deelde hij zijn grote passie met ons: ultracycling en Gran Fondo’s! Begon het bij jou al te kriebelen? Blijf dan nog even zitten! Met een goede voorbereiding, de juiste fiets en een gezonde dosis realiteitszin helpt Pirard je alvast een flink stuk op weg.


“Hoe bereid je je op zoiets voor? En stel je naast de afstand eigenlijk ook doelen qua tijd?”

Maxim: “Da’s moeilijk he, het is niet zo dat je bijvoorbeeld eerst 600 kilometer traint, daarna 700 … Je doet wel eens een rit van 250 kilometer. En bij die lange ritten is het vooral een kwestie van mentaal sterk te staan, en van alert blijven ‘s nachts. En van een goede conditie natuurlijk (lacht).”

“Je traint ook op het rijden van een gelijkmatig tempo, maar de tijd op zich is geen doel. Het is te zeggen, ik probeer wel een gemiddelde van 30 kilometer per uur te halen. In de ronde van Vlaanderen haalde ik een gemiddelde van 29 dus dat was prima. Hoe rapper je rijdt, hoe rapper de kilometers passeren he. Het tempo kan wel een paar uur verschil maken, en da’s dan bijvoorbeeld het verschil tussen voor de nacht arriveren of niet. Maar het blijft ook sowieso moeilijk om je tijd te voorspellen: je kunt van alles tegenkomen onderweg. Ik moet wel zeggen: tot hiertoe heb ik nog nooit pannes gehad. Met die ronde van Vlaanderen moest ik zelfs niet stoppen voor eten, daar stonden ze overal met eten langs het parcours.”

“In Limburg sprong een mens uit zijn strandstoel en hij kwam terug buiten met een kleine en een zak eten: ‘Hij is daar! Hij is daar!’ Geweldig he?”

“Welke tips zou je geven aan anderen die ermee willen starten?”

Maxim: “Voor iets van 1.000 kilometer moet je al jaren trainen. Zie dat je in conditie bent, en stel jezelf tussendoelen, 150 kilometer bijvoorbeeld of 300 voor een gevorderde. Vervolgens kan je het dan geleidelijk opdrijven. En natuurlijk is voldoende eten en drinken belangrijk op zo’n lange rit want dat kan fataal zijn. Voor de rest zou ik zeggen: ken jezelf! Start niet te rap, ga na welk tempo je kunt aanhouden …”

“Heb je veel last gehad van de coronacrisis? Hoe verliep het voorbije seizoen?”

Maxim: “Er waren geen wedstrijden, maar ik ben blijven trainen. Tot ik dan mijn elleboog heb gebroken op training en zo lag ik in oktober-november volledig stil. Een geluk bij een ongeluk dus dat er geen wedstrijden waren. Ik moest van nul terug beginnen en ik voel wel dat de opbouw nu wat langer duurt. Voor april worden er in België enkel profwedstrijden gereden, die pak ik gewoonlijk al eens mee als training en vaak rij ik daar toch top 3 tot top 5. Ik ben gewoon van veel langer te rijden, dus ik heb altijd wel meer overschot op het einde (lacht).

“Hoe kom je de winter door?”

Maxim: “Zoals de meeste wielrenners denk ik. Meestal neem ik na het seizoen een tweetal weken break, of drie. Daarna zijn het vooral krachtoefeningen in de fitness, kinsesist, trainen op de rollen … Zeker bij weer zoals vorige week. De meesten gaan dan in februari op stage.” “Het belangrijkste is vooral om bezig te blijven. Sommigen lopen, dat doe ik niet maar ik ga bijvoorbeeld wel mountainbiken. Zo kan je je hoofd ook eens af het wielrennen zetten. Vooral dat fitnessen is belangrijk om je kracht te behouden en je pezen te versterken.”

“Is de winter ook het moment om met je fiets bezig te zijn? En waar moeten we op letten bij de aankoop of onderhoud?”

Maxim: “Het budget is natuurlijk de belangrijkste factor, want je kunt er zoveel aan geven als je wilt. En daarnaaast ook wat je ermee van plan bent. Wil je een echte racefiets met een stijver kader, zodat al je kracht maximaal wordt overgezet? Of toch liever iets comfortabeler en een slapper kader om wat langere ritjes te doen? De doorsnee fietser heeft toch graag wat comfort als hij over kasseibaantjes rijdt.”

“In de winter als er zout ligt zou ik als tip geven: niet gaan rijden op de weg! En als je het toch doet, gebruik je best een goedkope ketting en cassette. In de zomer kan je dan je duurdere en lichtere materiaal gebruiken. Na elke rit in de winter zou je ook je fiets moeten kuisen.”

“Ze zeggen wel eens: een propere fiets is een snelle fiets.”

“Wat staat er de komende maanden op de planning? Heb je plannen moeten aanpassen door corona?”

Maxim: “Er zijn heel wat wedstrijden in het begin geschrapt en het is niet zeker wat er zal doorgaan. In mei staan er 3 Gran Fondo’s op het programma, in juni 2 (in Zwitserland en in de Dolomieten) en in juli of begin augustus is er een wereldbeker in Finland. Het grootste doel van het jaar is dan het WK begin september. Dat wordt georganiseerd door de UCI. Het systeem is als volgt: tijdens het jaar worden er Gran Fondo-wereldbekers georganiseerd. Binnen je categorie moet je je dan binnen de top 50 of zo rijden, en dan ben je gekwalificeerd.”

“En op langere termijn: wat zijn je ambities en dromen voor de toekomst?”

Maxim: “Ik wil nog redelijk wat jaren Gran Fondo rijden: ik ben nog maar 23 en de meeste langeafstandsrijders pieken pas zo rond hun 38. Daarin ga ik verder mijn limieten opzoeken: die ronde van België, die zou ik eind september toch wel willen proberen. En het blijft ook leuk natuurlijk: je kunt de wereld afreizen met de fiets, je blijft overal een paar dagen zodat je de cultuur echt leert kennen … Hier rijden we altijd rond de kertoren he.”

“Droom je er nog steeds van om ‘superknecht’ te worden bij een grote wielerploeg?”

Maxim: “Ik heb stage gedaan bij Bahrain Merida en heb toen testen afgelegd in Milaan. Ik trapte ongeziene wattages en kreeg direct een stageplek. Zo heb ik heel wat wedstrijden gereden bij een World Tour team en we hadden ook succes: we hebben onder meer de Ronde van Duitsland gewonnen, verschillende wedstrijden in Italië … Mijn sterkte was daar de kopman de hele dag uit de wind zetten.”

“Maar Merida wilde dan absoluut 3 Aziaten in de ploeg houden – ze hebben daar een grote afzetmarkt – en daardoor ben ik dan uit de boot gevallen. Misschien was dat ook niet zo erg, de contracten in het profwielrennen zijn bijzonder onzeker. Ik heb die droom nu wat in de kast gestopt, ik blijf er niet achter jagen. En de Gran Fondo’s blijven superplezant, ook de samenwerking met de merken is leuk en die blijf ik verder uitbouwen.”

“Maxim, is er nog iets dat je met onze lezers wil delen?”

Maxim: “Wel, ik krijg vaak verbaasde reacties als ik op Instagram deel dat ik op mijn werk zit bijvoorbeeld. Maar 28 uur per week werk ik als administratief bediende in een fietsenwinkel. En sinds januari ben ik trainer voor wielrenners in bijberoep. In Amerika is dat heel anders. Of in Italië heb je ook wel fulltimers, maar hier in België ligt dat anders. Het is dus totaal niet dat ik ervan kan leven he.”

“Mensen zeggen soms: mocht jij een Amerikaan zijn, verdiende je veel geld hiermee.”

“Sommigen zijn ook jaloers op die sponsors, maar dat kostte mij jaren. Velen snappen ook niet dat je die niet zomaar krijgt: je moet een beetje uniek zijn in wat je doet én de sponsor verwacht er ook wat voor terug: je moet zien dat je wat in de media komt, goeie uitslagen halen … Het contract met ŠKODA is er bijvoorbeeld pas gekomen nadat we al 2 jaar contact hadden.”

“Wij hebben alvast méér teruggekregen dan we konden dromen: bedankt, Maxim, en veel succes met het nieuwe seizoen!”

Wie is Maxim Pirard?

 

  • Leeftijd: 23 jaar
  • Woonplaats: Sint-Denijs-Boekel
  • Werk: administratief medewerker (fietsenwinkel), trainer wielrennen, langeafstandsrenner
  • Palmares: Belgisch kampioen baanrennen, Oost-Vlaams kampioen op de weg, Beker van België
  • Droom: de ronde van België (1.600 km)

 

Meer weten? Lees ook het eerste deel van dit interview of rij eens langs op https://www.maximpirard.be 

Fotos ©Sigfrid Eggers

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets

De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...

Meer hierover

20/10/2021
Wielersport

100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere

Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....

Meer hierover

15/10/2021
Wielersport

Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen

Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...

Meer hierover

06/10/2021
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges: 4 niet-te-missen ‘klassiekers’!

De ŠKODA Road Cycling Challenges trakteren wielerfanaten op vier ‘klassiekers’. Carl Vansteenkiste van Golazo stippelde voor ons het verloop uit!

Meer hierover

03/09/2021
Wielersport