Het verhaal achter de Groene Trui en de Legende van Peter Sagan
21/09/2020
Als je op het web zoekt naar foto’s van de 30-jarige Slowaakse profwielrenner Peter Sagan, kleuren de resultaten bijna allemaal groen. De reden ligt voor de hand: Peter verzamelde meer ŠKODA Groene Truien in de Tour de Francedan wie ook ter wereld. Dit jaar moest hij weliswaar zijn meerdere erkennen in Sam Bennett, dat doet niets af aan zijn status als verbluffende Groene Trui-Legende.De ‘sprinterstrui' vereist een allround set van vaardigheden, creativiteit in het zadel en ongelooflijksterke benen. Hoe win je deze trui jaar na jaar,ook als het parcours telkens drastisch verandert? Laten we eerst beginnen bij het begin.
Achter elkeklassementstrui in de Tour de Franceschuilen legendarischeverhalen. Maar de maillot vertis nog een geval apart.Hijwerd in het leven geroepen vlak na demythischemaillot jaunevoor het algemeen klassement. Met de Groene Trui wildende organisatoren de Tour rechtvaardiger én spannender maken.
Oorspronkelijk was het een tijdsysteemdat de winnaar van de Tourbepaalde.Later werd diteven ingeruild vooreen puntensysteem.Maar in 1912 moest dat alopnieuw plaatsmaken voor het tijdsysteem zoalswe het vandaag nog altijdkennen. In 1953, het jaar waarin de Tour zijn 50-jarig bestaan vierde, voerden de organisatoren een extra puntenklassementin omvoor bijkomende spanning in dewedstrijd te zorgen.
Zoals hierboven uitgelegd,vallen de punten voor dit klassement te verdienen tijdens de tussensprint en bij de aankomst van elke etappe. En vanwaar de kleur groen?Je raadt het nooit: de toenmalige sponsor was een producent van…grasmachines. Enkel in 1968 had de trui een andere kleur: toen werd hijroodtrui om te passen bij het logo van een nieuwe sponsor. Als huidige sponsor schenkt ŠKODA momenteel de Groene Trui. ŠKODA werd in 1895 trouwens oorspronkelijk opgericht als fietswerkplaats. In 2004 werd ŠKODA niet alleen officieel partner van de Tour de France maar ook voor alle wedstrijdvoertuigen. Sinds 2014 zet ŠKODA zijn betrokkenheid bij het wielrennen nog meer in de verf door de ŠKODA Groene Trui voor de beste sprinter te sponsoren.
Het milieuvan hetprofwielrennenstaat bekend om zijn passie, talent, fysieke kracht en uithouding. De meeste toprenners zijn echter alleen bekend voor hun trofeeën en titels. Niet zo Peter Sagan, met zijn eeuwigehalve glimlach en uitbundige karakter.
Naast een buitengewone wielrenneris Peter een soort van multidisciplinaire artiest. Zo waagt hij zich ook aan muziekcovers en educatieve video’s. Zo liethij recent nog zijn acteertalent devrije loopin hetuitnodigingsfilmpjevoor de Giro d’Italia. Op YouTube zijn een massa video's van Peter te vinden: vanzijn Groene Trui, zijn fratsen in het peloton en deonorthodoxemanierenwaarophij vaak overde eindstreeprijdt.
OorspronkelijkbegonSagan als junior-veldrijder en vanaf 2009 als mountainbiker.Laterstapte hij volledig over op de weg, waarhijuitgroeide tot de legende die we vandaag kennen. Hij is een bekende sprinter en klassiekerspecialist, met talloze etappe-, wereld- en Europese titels op zijn naam. Om de ŠKODA Groene trui in de Tour de France in de wacht te slepen, officieel het puntenklassement genoemd, moet je als renner enorm veelzijdig zijn, allesop alles zetten en beschikken over specifieke vaardigheden. Eigenschappen diePeter op het lijf geschreven zijn. De Groene Trui winnen is moeilijk en complex,enhangt af vanvele factoren. Maar de missiezelf is duidelijk: punten bijeensprokkelentijdenslate finales in een etappe en bij tussensprints. En daarin is Sagan een echte uitblinker. Hij staat erom bekend om punten te verzamelen op vlakke etappes, de zogenaamde ‘ŠKODA sprints’, naarde officiële sponsor van de Groene Truisinds 2014.
Sagan won de eerst van zijn indrukwekkende reeks Groene Truien in 2012. In 2018 reed hij na enkele succesvolle jaren voor de honderdste dag in het groen. En een jaar later schreef Peter geschiedenis toen hij voor de zevende keer het puntenklassement van de Tour de France op zijn naam schreef. Een wereldrecord dat geen enkele andere renner hem voordeed.Met zes Groene Truien komt de Duitser Erik Zabel het dichtst in de buurt. Buiten de Tour de France prijken ook nog eens zestien andere Grand Tour etappeoverwinningen op de erelijst van Sagan!
Wedden dat Peter Sagan volgend jaar alles op alles zet voor zijnachtste ŠKODA Groene Trui?
We zijn benieuwd naar je mening!
Deel dit artikel
Deel
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Misschien vind je dit ook leuk
Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets
- Pret beleven
De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...
100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere
- Pret beleven
Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....
Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen
- Pret beleven
Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...