Simply Clever - We love cycling - Het verhaal achter de Groene Trui en de Legende van Peter Sagan

Het verhaal achter de Groene Trui en de Legende van Peter Sagan

21/09/2020

Als je op het web zoekt naar foto’s van de 30-jarige Slowaakse profwielrenner Peter Sagan, kleuren de resultaten bijna allemaal groen. De reden ligt voor de hand: Peter verzamelde meer ŠKODA Groene Truien in de Tour de France dan wie ook ter wereld. Dit jaar moest hij weliswaar zijn meerdere erkennen in Sam Bennettdat doet niets af aan zijn status als verbluffende Groene Trui-Legende. De ‘sprinterstrui' vereist een allround set van vaardigheden, creativiteit in het zadel en ongelooflijk sterke benenHoe win je deze trui jaar na jaar, ook als het parcours telkens drastisch verandert? Laten we eerst beginnen bij het begin. 

 


Achter elke klassementstrui in de Tour de France schuilen legendarische verhalen. Maar de maillot vert is nog een geval apart. Hij werd in het leven geroepen vlak na de mythische maillot jaune voor het algemeen klassementMet de Groene Trui wilden de organisatoren de Tour rechtvaardiger én spannender maken.

Oorspronkelijk was het een tijdsysteem dat de winnaar van de Tour bepaalde. Later werd dit even ingeruild voor een puntensysteem. Maar in 1912 moest dat al opnieuw plaats maken voor het tijdsysteem zoals we het vandaag nog altijd kennenIn 1953, het jaar waarin de Tour zijn 50-jarig bestaan vierdevoerden de organisatoren een extra puntenklassement in om voor bijkomende spanning in de wedstrijd te zorgen. 

Zoals hierboven uitgelegd, vallen de punten voor dit klassement te verdienen tijdens de tussensprint en bij de aankomst van elke etappe. En vanwaar de kleur groen? Je raadt het nooit: de toenmalige sponsor was een producent van… grasmachines. Enkel in 1968 had de trui een andere kleur: toen werd hij rood trui om te passen bij het logo van een nieuwe sponsor. Als huidige sponsor schenkt ŠKODA momenteel de Groene Trui. ŠKODA werd in 1895 trouwens oorspronkelijk opgericht als fietswerkplaats. In 2004 werd ŠKODA niet alleen officieel partner van de Tour de France maar ook voor alle wedstrijdvoertuigen. Sinds 2014 zet ŠKODA zijn betrokkenheid bij het wielrennen nog meer in de verf door de ŠKODA Groene Trui voor de beste sprinter te sponsoren. 

Het milieu van het profwielrennen staat bekend om zijn passie, talent, fysieke kracht en uithouding. De meeste toprenners zijn echter alleen bekend voor hun trofeeën en titels. Niet zo Peter Sagan, met zijn eeuwige halve glimlach en uitbundige karakter.

Naast een buitengewone wielrenner is Peter een soort van multidisciplinaire artiest. Zo waagt hij zich ook aan muziekcovers en educatieve video’s. Zo liet hij recent nog zijn acteertalent de vrije loop in het uitnodigingsfilmpje voor de Giro d’Italia. Op YouTube zijn een massa video's van Peter te vindenvan zijn Groene Trui, zijn fratsen in het peloton en de onorthodoxe manieren waarop hij vaak over de eindstreep rijdt. 

Oorspronkelijk begon Sagan als junior-veldrijder en vanaf 2009 als mountainbiker. Later stapte hij volledig over op de weg, waar hij uitgroeide tot de legende die we vandaag kennen. Hij is een bekende sprinter en klassiekerspecialist, met talloze etappe-, wereld- en Europese titels op zijn naam. Om de ŠKODA Groene trui in de Tour de France in de wacht te slepen, officieel het puntenklassement genoemd, moet je als renner enorm veelzijdig zijn, alles op alles zetten en beschikken over specifieke vaardighedenEigenschappen die Peter op het lijf geschreven zijnDe Groene Trui winnen is moeilijk en complex, en hangt af van vele factoren. Maar de missie zelf is duidelijk: punten bijeensprokkelen tijdens late finales in een etappe en bij tussensprints. En daarin is Sagan een echte uitblinker. Hij staat erom bekend om punten te verzamelen op vlakke etappes, de zogenaamde ŠKODA sprintsnaar de officiële sponsor van de Groene Trui sinds 2014. 

 

Sagan won de eerst van zijn indrukwekkende reeks Groene Truien in 2012. In 2018 reed hij na enkele succesvolle jaren voor de honderdste dag in het groen. En een jaar later schreef Peter geschiedenis toen hij voor de zevende keer het puntenklassement van de Tour de France op zijn naam schreefEen wereldrecord dat geen enkele andere renner hem voordeed. Met zes Groene Truien komt de Duitser Erik Zabel het dichtst in de buurt. Buiten de Tour de France prijken ook nog eens zestien andere Grand Tour etappeoverwinningen op de erelijst van Sagan! 

Wedden dat Peter Sagan volgend jaar alles op alles zet voor zijn achtste ŠKODA Groene Trui? 

 

We zijn benieuwd naar je mening! 

 

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets - Pret beleven

De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...

Meer hierover

20/10/2021
Wielersport

100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere - Pret beleven

Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....

Meer hierover

15/10/2021
Wielersport

Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen - Pret beleven

Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...

Meer hierover

06/10/2021
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges: 4 niet-te-missen ‘klassiekers’! - Pret beleven

De ŠKODA Road Cycling Challenges trakteren wielerfanaten op vier ‘klassiekers’. Carl Vansteenkiste van Golazo stippelde voor ons het verloop uit!

Meer hierover

03/09/2021
Wielersport