Simply Clever - Gravel biking of wandelapp-hiking? Volg de gids!

Gravel biking of wandelapp-hiking? Volg de gids!

07/06/2021

Begint het bij jullie al te kriebelen om erop uit te trekken? Dan geven we je graag wat inspiratie voor de volgende familie-uitstapjes. Sommige zal je ongetwijfeld kennen of heb je zelf al geprobeerd. Maar er zitten er vast enkele tussen die je niet kent! Welke het best passen bij jullie? Maak je keuze: wie weet is deze lente wel hét moment om een nieuwe passie te ontdekken of je op onbekend terrein te wagen. Eén ding weten we zeker: waar jullie interesses ook naartoe leiden, bij ŠKODA vind je alvast aangepast vervoer. We wensen jullie alvast een avontuurlijke lente toe en … hou het veilig!


Gravel biking: fietsen op onbekend terrein!

Gravel biking, gravelrijden, gravellen … Doet geen van deze termen een fietsbelletje rinkelen? Doe gerust een gokje en waarschijnlijk sla je de nagel op de kop: jawel, eigenlijk betekent het gewoon fietsen op gravel(wegen)! Al zeg je dát misschien beter niet tegen de gepassioneerde gravelrijder: op relatief korte tijd is deze bijzondere tak van de wielersport uitgegroeid tot een heuse niche op zich die steeds populairder wordt.

Wat je ervoor nodig hebt? Om te beginnen een fiets en dat kan gewoon je racefiets zijn of je mountainbike voor als je het grovere gravelwerk ambieert. Je raadt het al: de échte graveller gaat natuurlijk voor een echte gravel bike die specifiek hiervoor gemaakt is. Maar voor je naar je fietswinkel spurt: is het wel iets voor jou? Wij zien alvast een paar argumenten pro!

Voor wie de geasfalteerde wegen gewoon is, is het een manier om ook eens minder bekende paadjes en hoekjes te verkennen, dieper de natuur in te trekken en je (evenwichts)kunsten te oefenen. Ook (niet al te kleine) kinderen vinden het fantastisch: de paadjes zijn een geweldig crossparcours … en het lijkt wel fietsen én in de bossen ravotten tegelijk!

Wil je volgend weekend eens een poging wagen? Dan hoef je het niet ver te zoeken: je kent vast wel een paar weggetjes bij jou in de buurt. Of start bij de gravelmap of Google om je eerste route uit te stippelen!

Op zoek naar ‘alternatief’ vervoer?

Oké we geven het toe: we looove cycling en natuurlijk zitten we érg graag achter het stuur (of op de passagierszetel) van een van de ŠKODA-SUV’s. Maar springen jij en je huisgenoten graag eens uit de band? Dan zorgen we graag voor aangepast vervoer dat bij jong en ouder in de smaak zal vallen. Een volledig overzicht van alle alternatieve vervoersmiddelen geven is onbegonnen werk. Maar we kunnen wél enkele van de leukste en origineelste selecteren!

eStep

Misschien niet dé origineelste, maar wel de meest praktische manier om je in de stad te verplaatsen is de elektrische step. Leuk voor kleine en grote kinderen … maar vooral ook erg nuttig om bijvoorbeeld de ‘last mile’ tussen je werk en het station af te leggen. Licht en compact of breed en comfortabel: keuze genoeg, dus je vindt vast een step die past bij jouw verwachtingen en budget.

Hoverboard

Een hoverboard kan je best vergelijken met een elektrisch skateboard. Het beschikt over een ingebouwde batterij, grote of kleine wieltjes (afhankelijk of je het in de stad of op ruwer terrein wil gebruiken) en je bestuurt het ook net als een skateboard door je gewicht te verplaatsen. Maar met snelheden tot pakweg 15 km/u en een rijbereik tot ongeveer 30 kilometer is het geen kinderspel, dus best eerst oefenen voor je de weg op gaat!

Monowiel

Hoe zotter (en compacter) hoe beter? De naam zegt het al: een monowiel ziet eruit als … een wiel! Verkrijgbaar in verschillende maten is het bijzonder populair bij pendelaars. Enige behendigheid is wel vereist, en de meest performante halen snelheden tot wel 60 km/u.

Segway

Lijkt een monowiel je toch iets té? Maak kennis met: de Segway! Met niet één maar twee wielen is hij een stuk stabieler en je hebt zélfs een stuur in je handen. Bovendien houdt het toestel zichzelf in balans. Beweeg je lichaam naar voor en hij gaat vooruit, naar achter voor achteruit … en sta gewoon rechtop om te stoppen.

Pret verzekerd? Een goede raad …

Een familiale verzekering zal meestal volstaan om schade aan derden te vergoeden. Maar soms is een specifieke verzekering vereist. Voor een hoverboard dat 18 à 25 km/u haalt, heb je bijvoorbeeld een BA-autoverzekering nodig en ook sommige elektrische fietsen moeten een BA-motorrijtuigenverzekering hebben. Vraag je verzekeraar dus zeker om advies voor je de weg op fietst, stept of, euh … hovert!

Speur mee naar de spannendste wandelingen!

“O nee wéééééér wandelen!” Oké, we begrijpen dan niet iedereen het voorbije jaar de diehard-hiker in zichzelf ontdekt heeft. Daarom hebben we in dit artikel een greep uit de alternatieven verzameld met de auto, de fiets, de boot … Maar met een clevere aanpak tover je zélfs de wekelijkse wandeling weer om in een groot event voor kleine avonturiers.

Voorstel nummer één is meteen twee keer bingo! In de voormiddag knutselen we samen onze eigen wandelbingo. Maak verschillende kaarten en teken in de vakjes dingen die je wel eens zou kunnen tegenkomen. De spelregels? Wie tijdens de wandeling alle items op een rij gespot heeft die roept ‘bingo’! En wie als eerste zijn hele kaart doorstreept heeft wint … dé verrassing die je zelf kiest!

Liever een kant-en-klaar spel? Vooruit en (st)appen maar: installeer een van de vele wandelapp’s en laat de speurtocht beginnen! Wij hebben deze bijvoorbeeld getest en goedgekeurd, maar je vindt er vast ook eentje bij jou in de buurt!

(Water)pret verzekerd: mis de boot niet!

Met het heerlijke lenteweer moeten we uitstapjes in eigen ‘land’ misschien niet meer zo letterlijk nemen. Let op, niet dat we ‘grensoverschrijdend’ verkeer willen stimuleren. Maar waarom het land niet inruilen voor het open water? De voordelen: de mogelijkheden voor jong en oud, zeeman of waterrat zijn bijna eindeloos. Bovendien is de afstand op het water gegarandeerd én zit je veilig in je eigen bubbel. Onze favorieten?

Zeilen

Een bootje huren met het gezin? Wie de knepen (en knopen) onder de knie heeft, kan bijvoorbeeld hier relatief voordelig terecht. Maar dichter bij jou in de buurt of op vakantie zijn er plaatsen genoeg waar je een boot(je) kan huren. Zeil je voor het eerst of is het alweer even geleden? Als opfrissing of eerste kennismaking is een zeilcursus geen overbodige luxe. Gaat het voltallige gezin niet overstag? Geef dan een zeilinitiatie cadeau aan wie het toch eens wil proberen.

Kajakken

Van Aarlen tot Oostende, je vindt overal wel een geschikt plekje. Toch denken de meeste mensen spontaan aan de Lesse, Ourthe, Semois en Amblève en dat heeft zijn redenen. Om te beginnen hoef je langs deze rivieren niet ver te zoeken naar plaatsen waar je een kano of kajak kan huren. Boot, peddels én vervoer terug naar je startpunt zijn meestal inbegrepen, voor aangepaste kledij, zonnecrème en proviand zorg je best zelf. En de lente is hét ideale moment: in de zomer is de waterstand vaak te laag, in de winter lijkt het ons weinig aanlokkelijk om de koude te trotseren.

Suppen

Heb je je ooit al afgevraagd wat die surfers zonder zeil (of gondeliers zonder gondel) op het water doen? Dat heet suppen (Stand Up Paddling) of peddelsurfen: de supper staat rechtop op een surfplank of supboard en beweegt zich voort met behulp van een peddel. Gevorderden kunnen zich in woeliger water wagen, maar als beginner (of met kinderen) kies je best voor een rustigere omgeving.

Te land, ter zee of in de lucht? Denk eraan …

Waar je ook naartoe gaat, deze 6 gouden regels gelden altijd en overal:

1. Was je handen

2. Hou afstand

3. Beperk nauwe contacten

4. Doe je activiteiten liefst buiten (check!)

5. Denk aan de kwetsbare mensen 

6. Volg de regels over bijeenkomsten.

En blijkt bij aankomst dat iederéén hetzelfde plan had? Keer je ŠKODA 180° en wijzig je plannen: in goed gezelschap valt er overal wel iets leuks te beleven!

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

ŠKODA Import Belgium is de Official Car Partner van de Baloise Belgium Tour 2022 - Samenkomen

Met de Baloise Belgium Tour is ŠKODA Import Belgium een belangrijke en bovendien lokale wielerpartner rijker.

Meer hierover

20/06/2022
Wielersport

ŠKODA Bike for Think Pink : Samen fietsen tegen borstkanker - Samenkomen

Ondanks het grauwe weer kon de 2021-editie van“ŠKODA Bike for Think Pink” afgelopen zondag op heel wat aandacht rekenen.

Meer hierover

23/11/2021
Wielersport

Welk type fietszitje is het meest geliefd bij kinderen? - Samenkomen

Fietszitje achterop, fietszitje vooraan ofwel fietskar? Welke categorie vinden kinderen het leukst? Wij deden de test!

Meer hierover

11/01/2021
Wielersport

Basisregels wanneer je een fiets koopt voor je kind - Samenkomen

Je moet met zo veel dingen rekening houden bij elke leeftijd waarvoor je een fiets koopt. Hier zijn de basisregels wanneer je een fiets koopt voor je kind.

Meer hierover

11/01/2021
Wielersport