Simply Clever - We love cycling - Fietsen als je zwanger bent - Waar moet je op letten?

Fietsen als je zwanger bent - Waar moet je op letten?

11/01/2021

Het is algemeen geweten dat een van de eerste dingen die actieve vrouwen willen weten wanneer ze zwanger zijn, is welke lichaamsbeweging ze nog mogen doen tijdens hun zwangerschap, met inbegrip van fietsen.


Het scala aan adviezen is vaak zowel heel algemeen als ontmoedigend. De belangrijkste richtlijn is dat je in wezen kunt doorgaan met je favoriete manier van sporten, maar dat je moet oppassen dat je niet valt.

Jij en je huisarts

Ondanks de ietwat vage informatie die je hier en daar vindt, zijn er toch een paar vuistregels waar je je aan kan houden. Eerst en vooral: raadpleeg je huisarts bij je eerstvolgende afspraak over vragen rond lichaamsbeweging. Ten tweede: luister naar je lichaam. Ten derde: begin niet met iets nieuws of uitdagends als je zwanger bent. Als je een fervent marathonloper was voor je zwangerschap, dan kun je waarschijnlijk nog een tijdje blijven lopen, maar als je nog nooit een paar loopschoenen hebt aangetrokken, is het nu niet het moment om je aan te melden voor een halve marathon.

Luister naar je lichaam

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste advies dat iemand je kan geven. Wat de boeken ook vertellen, wat je vrienden ook vertellen, je lichaam maakt veel veranderingen door en elke zwangerschap is anders, dus als iets je geen goed gevoel geeft, doe het dan niet. Naarmate de zwangerschap vordert en je baby groeit, komt je lichaam op verschillende manieren onder druk te staan, wat kan leiden tot heup- en gewrichtspijn. Als dat het geval is, ploeter dan niet door, maar geef je lichaam wat rust. Later is er meer dan tijd genoeg om opnieuw op je fiets te springen.

Oververhitting

Als je zwanger bent, neemt je lichaamstemperatuur toe. Er wordt aangenomen dat oververhitting in een vroeg stadium van de zwangerschap de baby schade kan berokkenen. Het is belangrijk om erop te wijzen dat er hiervoor geen glasharde bewijzen zijn, maar natuurlijk wil niemand onnodige risico's lopen.

De oplossing is niet om lichaamsbeweging te vermijden, maar om het verstandig te doen. Ga dus niet fietsen in het heetst van de dag, blijf gehydrateerd en vergeet de praattest niet. Het vermogen om een babbeltje te doen is de eeuwenoude indicator dat je op een veilige manier aan het trainen bent. In de regel is het niet aan te raden om tijdens je zwangerschap buiten adem te raken (dat gebeurt sowieso toch al vaker naarmate de baby groter wordt).

Evenwicht

Het risico op een val is een van de belangrijkste redenen waarom lichaamsbeweging lastig wordt, vooral tijdens de laatste fasen van de zwangerschap, maar volgens parents.com zou je tijdens je eerste en tweede trimester met relatief gemak op de fiets moeten kunnen rijden. Tijdens je derde trimester, wanneer je zwaartepunt verschuift, is het minder aan te raden... en waarschijnlijk ook niet erg comfortabel. Wie dat probleem van evenwicht helemaal wil vermijden, kan natuurlijk altijd wat kilometers afmalen op een hometrainer - niet helemaal de sensatie van het fietsen in de frisse lucht, maar toch een manier om veilig en actief te blijven.

Ondersteunende oefeningen

De professionele atlete Veera Stannard, nu persoonlijke trainer, is gespecialiseerd in pre- en postnatale fitness. Zij suggereert een aantal dingen die je kunt doen om je algemene fitheid op peil te houden en je lichaam te versterken. In het bijzonder suggereert ze lichaamsgewichtoefeningen, zoals hurkzitten en rekoefeningen, maar ook bilspieroefeningen ter ondersteuning van je houding, die kan lijden tijdens de zwangerschap. Volgens haar doe je best niets dat de wervelkolom belast, zoals sit-ups en crunches, omdat het veel druk op de buikwand legt en het niet goed is voor de wervelkolom. Doe ook niets dat de buik direct belast, zoals opdrukken. Concentreer je liever op bekkenoefeningen op de grond.

Twee geweldige tips

  • Als je buik in het tweede trimester groeit, zal het wellicht comfortabeler zijn als je je stuur op je fiets verhoogt.
  • Veel merken produceren fietskleding voor zwangere vrouwen, dus wat let je om wat sportkleding toe te voegen aan je zwangerschapsgarderobe!
  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

De strijd om de ŠKODA groene trui. “Ongelooflijk uitputtend” aldus André Greipel - Samenkomen

Het puntenklassement voor de ŠKODA groene trui in de Tour de France wordt voornamelijk beslist in de sprints. In de Tour beleven spurters hun gloriedagen tijdens de...

Meer hierover

18/08/2022
Wielersport

De auto’s die rijden in dienst van de fietsen: wat is er allemaal nodig om de Tour te doen slagen? - Samenkomen

Als je alleen maar de cijfers van dit jaar al bekijkt, zijn de Tour de France (1 tot 24 juli) en de Tour de France Femmes avec Zwift (24 tot 31 juli) op vier weken...

Meer hierover

01/08/2022
Wielersport

ŠKODA hoofdpartner van Tour de France Femmes avec ZWIFT - Samenkomen

ŠKODA is hoofdpartner van de Tour de France Femmes avec ZWIFT. Het peloton staat van 24 juli tot 31 juli acht etappes te wachten over een afstand van 1.029...

Meer hierover

27/07/2022
Wielersport

Kristallen trofee van ŠKODA voor winnaar Tour de France - Jonas Vingegaard - Samenkomen

Na meer dan 3.300 kilometer te hebben afgelegd, vierde Jonas Vingegaard van Team Jumbo Visma in Parijs zijn eindoverwinning van de 109e Tour de France.

Meer hierover

26/07/2022
Wielersport