Simply Clever - We love cycling - Een exclusieve blik op de Tourdirectiewagen, de ŠKODA ENYAQ iV in Velvet Red

Een exclusieve blik op de Tourdirectiewagen, de ŠKODA ENYAQ iV in Velvet Red

20/07/2022

Naast de Arc de Triomphe, de kronkelende bergwegen, en uiteraard, het peloton, is de opvallende rode wagen van de wedstrijdleider een van de Tour-iconen die het meest in het oog springen. Van bij de start en tijdens elke etappe is de Tourdirectiewagen traditioneel aan de kop van het peloton te vinden. Hij dient als een 'mobiele commandocentrum’ en is cruciaal voor het organisatorische welslagen van de koers. Dat vraagt om een kijkje van dichterbij!


De Tourdirectiewagen is in feite het rijdend hoofdkwartier met één essentiële taak: het rondrijden van de Tourdirecteurs. Dit jaar zijn dat dat Christian Prudhomme én Marion Rousse. Na een onderbreking van 33 jaar is er immers ook opnieuw een Tour de France Femmes, met haar eigen Tourdirecteur. ŠKODA is al bijna twee decennia sponsor van de Tour. In 2020 introduceerde het de volledig elektrische ŠKODA ENYAQ iV als Tourdirectieauto. Het model liep op dat moment nét van de lopende band. Als voorbode van verandering was de ENYAQ iV niet alleen het eerste volledig elektrische voertuig dat het peloton van de Tour de France aanvoerde, maar ook ŠKODA's eerste model met de modulaire elektrificatie-toolkit (MEB) als milieuvriendelijke aandrijving.

Nadat de eerste proef een schot in de roos bleek, verving de ENYAQ iV voorgoed de ŠKODA SUPERB, tot dan toe de traditionele Tourdirectiewagen.

De afwerking van de Tourdirecteurswagen is top secret maar vorig jaar konden we via een gelukkige meevaller toch de hand leggen op bepaalde details. Het ombouwen van de auto's gebeurt onder de vaardige handen van Martin Smutný en zijn medewerkers in Best Modell: een kleine gespecialiseerde werkplaats in de buurt van het Tsjechische Mladá Boleslav. De uiterlijke toevoegingen springen onmiddellijk in het oog: de ‘Velvet Red'-lak, de banieren en bestickering, de gele strook bovenaan de voorruit, de zes antennes. Maar de wijzigingen die de wagens ondergaan voor ze hun eersterangsrol mogen vervullen, gaan veel verder dan de buitenkant alleen.

In het atelier worden de auto's tot op het bot gestript, opnieuw bedraad, bekleed en voorzien van een panoramisch, uitklapbaar zonnedak, een tweewegradio en een communicatieconsole tussen de voorzetels, samen met een mini-koelkast waarin twee flessen champagne passen, unieke 3D-geprinte champagneglashouders en extra batterijen om al deze extra onderdelen van stroom te voorzien. Het zonnedak, waarvan de bouwers zeggen dat dit het lastigste onderdeel is om te maken, wordt gebruikt door de directeur om op 'Kilometer Nul' met de startvlag te zwaaien en om tijdens de rit het peloton te observeren.

De ingebouwde radio is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van de extra-uitrusting van de wagens. Bij een evenement van zo'n enorme omvang is communicatie van extreem belang. De wedstrijdleiders gebruiken de radio om wedstrijdinformatie te ontvangen en om te communiceren met hun wedstrijdcommissarissen (die ook in 'Velvet Red' ENYAQ iV's rijden), de neutrale assistentiewagens, de individuele ploegauto's om orders, advies en, indien nodig, de toestemming te geven om de rijvolgorde te doorbreken. Deze laatste situatie doet zich voor als een rijder mechanische problemen heeft, gewond is geraakt (of soms beide) en snel hulp nodig heeft. Omdat de startpositie van de renners in elke etappe afhangt van de actuele punten- en rijvolgorde van hun teams, kan een lage klassering betekenen dat een ploegauto zich heel ver weg bevindt van een renner in moeilijkheden. Op verzoek kunnen de Tourdirecteurs de ploegauto's toestemming geven om vooruit te snellen om te hulp te schieten.

Tenslotte doet de Directeurswagen dienst als representatief kantoor waar de Tourdirecteur zijn VIP-gasten ontvangt, zoals de Franse president. Dankzij de al vermelde champagnekoelkast en- coupehouders kunnen ze hun gelukkige bezoekers niet alleen trakteren op een exclusieve blik op het reilen en zeilen van de Tour, maar ook op een passende exquise verfrissing.

Nu de Tour de France (1-24 juli) volop bezig is en de Tour de France Femmes (24-31 juli) eraan komt, zijn we opgetogen dat we dit jaar twee keer zoveel actie krijgen. We hopen dat je ons vergezelt tijdens deze twee hoogmissen van onze favoriete sport!

Neem een unieke kijk binnenin de Tourdirectiewagen.

Ontdek hier alles over de ENYAQ iV

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

De strijd om de ŠKODA groene trui. “Ongelooflijk uitputtend” aldus André Greipel - Samenkomen

Het puntenklassement voor de ŠKODA groene trui in de Tour de France wordt voornamelijk beslist in de sprints. In de Tour beleven spurters hun gloriedagen tijdens de...

Meer hierover

18/08/2022
Wielersport

De auto’s die rijden in dienst van de fietsen: wat is er allemaal nodig om de Tour te doen slagen? - Samenkomen

Als je alleen maar de cijfers van dit jaar al bekijkt, zijn de Tour de France (1 tot 24 juli) en de Tour de France Femmes avec Zwift (24 tot 31 juli) op vier weken...

Meer hierover

01/08/2022
Wielersport

ŠKODA hoofdpartner van Tour de France Femmes avec ZWIFT - Samenkomen

ŠKODA is hoofdpartner van de Tour de France Femmes avec ZWIFT. Het peloton staat van 24 juli tot 31 juli acht etappes te wachten over een afstand van 1.029...

Meer hierover

27/07/2022
Wielersport

Kristallen trofee van ŠKODA voor winnaar Tour de France - Jonas Vingegaard - Samenkomen

Na meer dan 3.300 kilometer te hebben afgelegd, vierde Jonas Vingegaard van Team Jumbo Visma in Parijs zijn eindoverwinning van de 109e Tour de France.

Meer hierover

26/07/2022
Wielersport