Simply Clever - Een break of een SUV?

Een break of een SUV?

08/12/2020

De Belgen zweren bij de break en de SUV. Kan jij ook niet kiezen? Geen paniek. ŠKODA biedt op alles een antwoord en biedt beide mogelijkheden aan, in elke maat en grootte. Hieronder vind je enkele tips als leidraad bij je keuze.

Moeilijk om op het eerste zicht te zeggen wat het beste, meest praktische en voordeligste is. Eén ding is zeker: de SUV (Sport Utility Vehicle) en zijn minder uitgesproken versie, de crossover, hebben de wind in de zeilen. In Europa is dit type van verhoogde voertuig goed voor 25 tot 40% van de markt, met grote voorsprong op alle andere types. Maar ook al is hij minder trendy, ook de break staat nog stevig zijn mannetje. Hij is vaak de ideale oplossing als gezinswagen.


Sterke vraag naar SUV’s

De voorstelling van de ŠKODA KODIAQ op het Autosalon van 2016 was een gebeurtenis van formaat: de grote SUV maakte indruk met zijn verbluffende capaciteiten en ruime inzetbaarheid. In het gamma van de Tsjechische constructeur werd hij al snel gevolgd door de KAROQ, een middenklasser, en de kleinere KAMIQ, op maat van de stad. Het succes bleef niet uit. Sindsdien blijft de vraag aanhouden. Het merk moet uiteraard aanwezig zijn in dit segment maar blijft zich ook concentreren op zijn sterke troef: de break. En de FABIA COMBI, OCTAVIA COMBI en SUPERB COMBI spelen hun rol met verve. Het zijn stuk voor stuk aantrekkelijke breaks in alle maten, voor alle gebruik en ieders voorkeur.

Hoger of groter?

De reden voor het succes van de SUV en de crossover ligt voor de hand: je zit hoger en stapt dus makkelijker in. ‘Je stapt eruit in plaats van eruit te kruipen, aldus een kenner die er ook op wijst dat ‘de kinderen een beter uitzicht hebben.’ Net als de bestuurder, ook al wordt dit voordeel kleiner naarmate er meer SUV’s rondrijden… Ook de laadruimte is uiteraard hoger en heeft een grote deurklep, wat hem toegankelijker maakt.

Maar in tegenstelling tot wat je zou denken, is een SUV niet altijd het grootste of ruimste model. Een kleine berekening leert al snel dat een break een grotere laadruimte biedt. ‘Een break is praktischer, daar is geen discussie over’, aldus onze kenner. Om een huisdier te doen instappen of inkopen te doen bij Ikea, kan er niets tippen aan de lange kofferruimte van een break.

De break, de ideale gezinswagen

Een break of ‘stationwagen’ is functioneler, biedt meer ruimte en een betere prijs/kwaliteitverhouding, een troef die Belgische klanten zeer aanspreekt. Zowel particulieren als professionals, overigens: het is niet voor niets dat de OCTAVIA COMBI de meest verkochte break in België is sinds 2018! Hoe je het ook draait of keert, een break kost minder dan een SUV. Ook in gebruik: een break is lichter, aerodynamischer en verbruikt dus minder.

4x4 voor iedereen

De break en de SUV/crossover hebben uiteindelijk veel gemeen, ze zijn namelijk allebei ontworpen op maat van het gezin. En een break mag dan wel minder hip zijn dan een SUV, een doorsnee gezin bewijst hij wel betere diensten, en dat tegen een voordeligere prijs. Daar komt nog bij dat de breaks bij ŠKODA beschikbaar zijn in alternatieve brandstofversies, zoals aardgas (GNC).

Bovendien bedient het merk met de gevleugelde pijl in zijn logo, iedereen op zijn wensen: terwijl het voor de hand ligt dat grote SUV's beschikbaar zijn met vierwielaandrijving, zijn de SUPERB en OCTAVIA breaks met 4x4 aandrijving in de SCOUT-afwerking ook stoere avonturiers. Modderwegjes en onverharde wegen? Laat maar komen!

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Randonneur uit Brakel - In beweging

Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges 2022 - In beweging

De ŠKODA Road Cycling Challenges zijn terug! Rij de cyclo's van Philippe Gilberts' beroemdste races op Belgisch terrein.

Meer hierover

08/04/2022
Wielersport

Veiligheid is een wintersport: onze 3 tips - In beweging

De mooiste mythes over winterbanden, stijlvolle accessoires én een ‘reality check’ van onze winterspecialist: zo loopt je winter op wieltjes!

Meer hierover

17/12/2021

Start to bike: met deze tips ben je meteen goed vertrokken - In beweging

Start to bike: met deze tips ben je meteen goed vertrokken

Meer hierover

20/09/2021
Wielersport