Simply Clever - We love cycling - Een bewogen rit: de fietsgeschiedenis van ŠKODA

Een bewogen rit: de fietsgeschiedenis van ŠKODA

12/08/2021

Wie ‘ŠKODA’ zegt, denkt automatisch aan auto’s. Nochtans konden de stichters, toen ze op het eind van de negentiende eeuw hun fietsenfabriek begonnen, niet vermoeden dat ze aan het begin van een eigen automerk stonden. Sterker nog: Václav Klement had zélfs niet de intentie om fietsen te produceren! Voor hem was het eerder uit pure noodzaak dat hij zelf het heft in handen nam en de Duitse concurrentie toonde hoe het volgens hem wél moest. Deze passie voor fietsen en toewijding aan kwaliteit vormen ook vandaag nog het DNA van ŠKODA. En overal waar topprestaties op de fiets geleverd worden, staat het merk op de eerste rij of zit het in het wiel van de renners: tijdens de Tour, op het WK, met profploegen uit het peloton en bij bijzondere atleten die grenzen verleggen. Die liefde voor de fiets delen we ook graag met de recreatieve fietser op tal van events. Maar laten we beginnen bij het begin!


De ‘kettingbrief’ van Klement

Toen Václav Klement in 1894 in zijn pen kroop om zijn beklag te doen over zijn fiets, kon hij niet vermoeden dat hij daarmee de geboorte van ŠKODA inluidde.

Nochtans is dat, kort samengevat, het begin van de geschiedenis van het merk. De 26-jarige boekenverkoper uit Mladá Boleslav (Tsjechië) was pas getrouwd en het leek of niets zijn prille huwelijksgeluk kon verstoren. Tot hij voor de zoveelste keer de ketting op zijn Germania-fiets van de Duitse firma Seidel & Naumann legde. Gefrustreerd pakte hij zijn fiets in en zond deze – met een vluchtig gekrabbeld begeleidend briefje – naar de vestiging in Ústi nad Labem, met het verzoek hem onder garantie te herstellen.

Het antwoord liet niet lang op zich wachten, maar was niet meteen de reactie waar Klement op gehoopt had. De firma leek weinig scheutig om op zijn verzoek in te gaan, waarop Klement woedend besloot zijn eigen fietsenfabriek te starten. Hij sloeg de handen in mekaar met Václav Laurin, een ingenieur uit Turnov, en een jaar later rolde hun eerst fiets van de ‘band’: de Slavia. In 1896 telde hun jonge bedrijfje al 21 werknemers en konden klanten kiezen uit 5 verschillende versies van de Slavia.

Slavia: een reconstructie!

Met de Slavia kende de geschiedenis van ŠKODA een succesvolle start. Na 125 jaar was het tijd voor een historische reconstructie mét de technologie van vandaag. Het resultaat is de Festka Scalatore. Benieuwd?

Ontdek het zelf!

Kinderfietsen, tandems, triporteurs: het gamma groeide gestaag en nog voor de eeuwwisseling verschenen ook de eerste ‘motorfietsen’ in de catalogus: fietsen uitgerust met een compacte benzinemotor op de plaats waar voorheen de trappers zaten. Gevolgd door, in 1905, de eerste auto: de Voiturette A.

En Seidel & Naumann? Die stuurden in 1904 een brief terug … met de vraag of ze in licentie Slavia-motorfietsen mochten bouwen! Of hoe een spaakgelopen relatie met een fiets van een ‘degelijk Duits merk’ aan de oorsprong ligt van het merk ŠKODA.

“Geen koers zonder ŠKODA”

Het is duidelijk: fietsen vormt al vanaf het prille begin het DNA van ŠKODA. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het merk overal opduikt waar profrenners en wielertoeristen, maar evengoed de dagelijkse fietser in het zadel springen. Zo rijdt ŠKODA mee in het grootste wielerspektakel ter wereld: sinds 2004 is het officiële sponsor en officiële autopartner van de Tour de France.

Elke editie stuurt het 250 wagens mee het veld in én levert het de ‘Rode ŠKODA’ voor Tourdirecteur Christian Prudhomme. Maar het is ook sponsor van de groene trui en leverde al enkele bijzondere trofeeën voor de winnaars.

In tal van andere koersen laat de Tsjechische wielerlegende zich eveneens opmerken: in de Spaanse Vuelta is ŠKODA officiële partner en bij het 2021 UCI Road World Championships Flanders, Belgium zal het als officiële sponsor “Official Car Supplier” optreden. In 2018 leverde het ook al een keer 122 auto’s voor het event. Maar ook heel wat wielerploegen mogen rekenen op de steun en wagens van ŠKODA, zoals (bijvoorbeeld) Team Lotto NL Jumbo-Visma, Rapha Condor JLT, Team Dimension Data, of ons eigen Lotto Soudal. Maar als je wil bezorgen we ook jou je eigen ŠKODA-wieleroutfit of groene trui.

“Škoda werd geboren uit een merk van fietsenbouwers. We hebben in ons 125-jarig bestaan nog niets van onze affiniteit met de koers verloren: de Tour de France, de Vuelta en in 2021 het 2021 UCI Road World Championships Flanders, Belgium om er slechts enkele te noemen, zijn wielerklassiekers waarin onze ŠKODA-wagens de wielerploegen telkens opnieuw op ‘Simply Clever’ wijze ondersteunen.”

Grietje François, Marketing project & brand content manager ŠKODA.

Thuis bij de renners

Om onze wielrenners te steunen en wielerfans en recreatieve fietsers te inspireren, stappen we regelmatig af bij grote namen uit de Belgische wielersport en sportieve ambassadeurs van ons merk. Zo deelde Maxim Pirard zijn dromen en ambities met ons en schetsten we recent nog een portret van Philippe Gilbert.

Meer inspiratie uit het peloton?

Ontdek alle artikels!

Fietsen voor iedereen

Het fiets- en wielerpalmares van ŠKODA is bijna eindeloos, dus we kunnen nog wel even doorgaan met de opsomming van onze belangrijkste wapenfeiten. Maar misschien heb je van al dat praten over wielrennen wel zin gekregen om zélf op de trappers te gaan staan? Dan hebben we goed nieuws: je hoeft zeker geen profrenner te zijn om mee te rijden met ŠKODA, want ook voor de liefhebber staat er regelmatig heel wat op de agenda.

Gravelwegen, F1-circuits of sprinten op de digitale snelweg: wat je favoriete parcours ook is, we hebben vast wel iets naar jouw smaak en op jouw niveau. Onze persoonlijke drie topfavorieten?

#1 Belgian Gravel Series

De Belgian Gravel Series (ook bekend als Yuzzu Gravel Series) zijn een primeur voor België, want het is de eerste keer dat liefhebbers van een ‘losser’ parcours een officiële reeks events voorgeschoteld krijgen. De eerste events waren een ongelooflijk succes, dus wordt zeker vervolgd!

#2 ŠKODA Road Cycling Challenges

Fan van de Vlaamse klassiekers en streekspecialiteiten? De ŠKODA Road Cycling Challenges volgt het parcours van Vlaanderens mooiste klassiekers terwijl de deelnemers genieten van de mooiste streken en hun populairste producten! Één Westvleteren, iemand?

#3 ŠKODA Spa Cycling

Voor je enthousiast op je fiets richting Spa-Francorchamps springt: hold your horses want de editie 2021 in september moest helaas geannuleerd worden (je raadt wel waarom). Toch willen we even stilstaan bij wat misschien wel het meest unieke evenement is uit ons aanbod. Want zodra de F1-wagens het veld ruimen, ligt het mooiste circuit ter wereld open voor onze wielerfans die zich met elkaar mogen meten in een 8 uur durende endurance race.

Primeur: ŠKODA organiseert eerste virtuele koers!

Was het corona of waren de fans zich al langer aan het warmrijden? Feit is dat esports het voorbije jaar zijn gaan boomen. Met de Mont Ventoux Challenge organiseerden ŠKODA en La Dernière Heure hun eerste virtuele wielerwedstrijd. De uitslag was op zijn minst verrassend te noemen: terwijl Thomas De Gendt (slechts) 52ste werd, ging de zege naar de Duitser Jason Osborne, een professioneel … roeier!

Meer info

Hedendaagse (fiets)geschiedenis: luister live!

Met We Love Cycling en de Simply Clever Blog volgen we het peloton op de voet. Maar wist je dat je dankzij ŠKODA en Het Nieuwsblad de beste verhalen uit de koers ook ‘live’ kan beluisteren? Onder de slogan ‘De koers is van ons’ verscheen een hele reeks podcasts met titels als ‘Speeddate Ronde Van Vlaanderen’, ‘Podcast Tour’, ‘Speeddate Flandrien’ en ‘Podcast Veldrijden’. In een nieuwe reeks van 10 afleveringen rijden gastheer Michaël Van Damme en zijn gasten met de luisteraar door het eerste deel van het wielerseizoen.

“Dankzij ŠKODA kunnen wij onze podcastreeks in de toekomst nog professioneler uitbouwen. Bovendien is het als wielerpodcast leuk een sponsor te hebben die koers ademt en leeft.”

Guillaume Maebe, Chef sport online van Het Nieuwsblad.

Krijg jij net als wij nooit genoeg van de koers en wil je na je fietstocht nog even nagenieten van de avonturen van onze renners? Dan vind je hier de meest memorabele verhalen uit de recente wielergeschiedenis:

Luister live!

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets - Pret beleven

De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...

Meer hierover

20/10/2021
Wielersport

100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere - Pret beleven

Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....

Meer hierover

15/10/2021
Wielersport

Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen - Pret beleven

Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...

Meer hierover

06/10/2021
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges: 4 niet-te-missen ‘klassiekers’! - Pret beleven

De ŠKODA Road Cycling Challenges trakteren wielerfanaten op vier ‘klassiekers’. Carl Vansteenkiste van Golazo stippelde voor ons het verloop uit!

Meer hierover

03/09/2021
Wielersport