Simply Clever - We love cycling - De Ronde van Frankrijk kleurt groen.

De Ronde van Frankrijk kleurt groen.

04/09/2020

ŠKODA onderhoudt met de fiets een liefdesverhaal dat al teruggaat tot de oorsprong van het merk. Deze liefde leidde in 2004 tot een langdurig samenwerkingsverband tussen ŠKODA en de Tour de France. En sinds 2015 is de Tsjechische autofabrikant partner voor de Groene Trui, die na elke etappe uitgereikt wordt aan de leider van het puntenklassement. Een perfecte match met het befaamde groene van het logo van het merk met de gevleugelde pijl.

Tijdens de Ronde van Frankrijk kan je er onmogelijk naast kijken: het Tsjechische automerk is alomtegenwoordig: in de reclamekaravaan, in de wedstrijd en bij de volwagens. Dat is niet meer dan logisch, het kadert binnen de jarenlange samenwerking. In 2020 is ŠKODA voor de 17e keer de hoofdsponsor van de grootste wielerwedstrijd ter wereld!


Corrida Red

Het valt dan ook te verwachten dat de Tsjechische fabrikant niet onopgemerkt blijft. Het merk levert tot 250 auto's aan de organisatie, inclusief alle auto's van de wedstrijddirectie. Deze zijn herkenbaar aan hun kleur. Corrida Red is niet alleen zeer zichtbaar, het geeft ook aan dat het om een prioritair voertuig gaat. In de Tour is het hele assortiment van het merk vertegenwoordigd, in functie van wat best bij de behoeften past. De nuttigste wagens zijn vooral de grotere: de nieuwste OCTAVIA van de vierde generatie, de KODIAQ, de KAROQ, de KAMIQ en uiteraard de SUPERB.

Tout de France One !

De SUPERB iV is het eerste oplaadbare hybride voertuig van het merk en krijgt de eer om de wedstrijddirecteur, Christian Prudhomme, te vervoeren. Het is een exemplaar met een speciaal aangepast glazen zonnedak zodat de grote baas rechtop kan staan om een breed uitzicht over het peloton te hebben.

Aan boord beschikt hij over alle state of the art communicatieapparatuur. Zo blijft hij op de hoogte van alles wat er in de uiterst lange karavaan gebeurt en kan hij iedereen zijn instructies doorgeven. Met een beetje verbeelding zou je dit mobiele commandokantoor dus de Air Force One van de Tour de France kunnen noemen!

Kleurcode

De auto van de wedstrijddirectie heeft vanzelfsprekend voorrang op alle andere. De andere rode auto’s zijn voorbehouden aan de topmedewerkers van Amaury Sport Organisation (ASO), het bedrijf dat de Tour organiseert. In aflopende volgorde van voorrang volgen binnen de nauwgezette kleurcode na de rode de blauwe, bruine en grijze wedstrijdwagens. De gele auto's hebben een aparte status: dat zijn de neutrale voertuigen, die niet tot een team behoren. Het zijn de drie volgwagens van Mavic, de officiële uitrustingsleverancier van de Tour. Ze hebben vaak tot acht fietsen op het dak en helpen renners uit de nood wanneer de volgwagen van hun team niet in de buurt is. Ook deze neutrale auto's zijn ŠKODA's.

ŠKODA in de wedstrijd

Dankzij zijn alomtegenwoordige aanwezigheid en al zijn mobiliteits- en ondersteuningsfuncties is ŠKODA het populairste automerk in het peloton. Iets minder dan de helft van de deelnemende teams doet een beroep op ŠKODA, waaronder het Belgische Lotto-Soudal. Ook in de reclamekaravaan die de renners voorafgaat, gaat het merk niet onopgemerkt voorbij met zijn grote zwart-groene publiciteitswagen. Waarbij het groen, zoals gezegd, verwijst naar de trui die het merk al 5 jaar sponsort. Na lange tijd partner te zijn voor de Witte Trui, uitgereikt aan de beste jonge renner, beloont het Tsjechische merk nu de leider van het puntenklassement: de snelste en meest tactische sprinter.

Eddy, Freddy, Stan, Rik... en Tom

Vele grote namen droegen deze prestigieuze trui in het verleden, waaronder onze landgenoten Eddy Merckx, Freddy Maertens, Stan Ockers en Rik Van Looy. De laatste Belg die deze prestigieuze trui mocht dragen? Tom Boonen, in 2007.

Vorig jaar mocht Peter Sagan voor de zevende keer in het groen over de eindstreep rijden in Parijs! De Slowaak verbrak daarmee het record van de Duitser Erik Zabel met zijn zes Groene Truien.

ENYAQ, de eerste elektrische SUV

De Tour de France is het op twee na populairste en tot de verbeelding sprekende sportevenement ter wereld, na de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voetbal. Het vormt dan ook een buitengewone opportuniteit om het grote publiek te laten kennismaken met nieuwigheden. In 2016, kort voordat de KODIAQ officieel aan de wereld gepresenteerd werd, reed de wagen een tijdens de laatste etappe van Chantilly naar Parijs voor het peloton uit. Om enigszins discreet te blijven was de auto wel in een elegant rood -zwart- grijs camouflagejasje gestoken. Dit jaar presenteert ŠKODA op 1 september de ENYAQ iV, de eerste elektrische SUV. Maar de Tour gaat al op 29 augustus van start in Nice... Benieuwd wanneer we hem te zien zullen krijgen…

Boheemse Kristallen Trofee

De passie voor de wielersport van ŠKODA gaat terug naar de oorsprong van het merk, dat zijn geschiedenis startte met de bouw van tweewielers. 125 jaar geleden, in 1895, begonnen de oprichters Václav Laurin en Václav Klement hun industriële avontuur met een fietsbouw- en reparatiewerkplaats in Mladá Boleslav, Bohemen. Deze regio van de huidige Tsjechische Republiek is ook wereldberoemd om zijn kristal.

Op het podium van de Champs-Elysées in Parijs krijgen de winnaars van elk klassement daarom een Boheemse kristallen beker, ontworpen door de ŠKODA-ontwerpstudio!

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets - Pret beleven

De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...

Meer hierover

20/10/2021
Wielersport

100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere - Pret beleven

Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....

Meer hierover

15/10/2021
Wielersport

Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen - Pret beleven

Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...

Meer hierover

06/10/2021
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges: 4 niet-te-missen ‘klassiekers’! - Pret beleven

De ŠKODA Road Cycling Challenges trakteren wielerfanaten op vier ‘klassiekers’. Carl Vansteenkiste van Golazo stippelde voor ons het verloop uit!

Meer hierover

03/09/2021
Wielersport