Simply Clever
- De elektrische auto: zowel aanbod als vraag zijn niet meer te stuiten (2)
De elektrische auto: zowel aanbod als vraag zijn niet meer te stuiten (2)
12/05/2021
Je kan er niet naast kijken: de elektrische auto heeft de wind in de rug. Overal groeit het aanbod. Zo lanceerde ŠKODA met zijn ENYAQ iV zopas een rasechte SUV. En het merk heeft trouwens nóg heel wat in de pijplijn zitten. Via dochterbedrijf EDI (Electric D’Ieteren Solutions) installeert D’Ieteren Automotive, de invoerder van onder andere ŠKODA, laadpalen bij bedrijven en particulieren. In deel 1 van ons interview met de Netwerkmanager van EDI maakte Augustin Sagehomme ons wegwijs in de hedendaagse elektrische mobiliteit. Benieuwd naar wat de elektrische autotechnologie nog allemaal voor beloftevols in de pijplijn zitten heeft? Hieronder vertelt Augustin er honderduit over.
Wat als ik geen garage heb? Of als ik niet dicht bij een stopcontact kan parkeren? Hoe kan ik dan mijn elektrische auto opladen?
Ook de openbare laadinfrastructuur evolueert razendsnel. Zo verschijnen er steeds meer laadpalen in het straatbeeld. Met je EDI-laadkaart kan je nu al terecht aan 99% van de huidige 8.500 openbare laadpalen in België. In heel Europa vind je intussen al meer dan 170.000 laadpalen. En dat aantal stijgt elke dag. De politieke wil om de elektrische mobiliteit te bevorderen is er, dus deze evolutie valt niet meer te stoppen. Als je grotere afstanden wil afleggen kan je dus overdag bijladen. Op die manier heb je geen wagen met een grotere en duurdere batterij nodig. Je moet uiteraard niet overal bijladen, gewoon in de buurt van je woning of op je traject. Voor vakantieverplaatsingen wordt een krachtiger netwerk ontwikkeld, zoals Ionity, dat de laadtijd inkort.
Veel mensen hebben een tankkaart voor hun beroepsgebruik van een benzine- of dieselvoertuig. Hoe kan ik mijn elektrische laadkosten factureren aan mijn bedrijf? En hoe gaat dat in zijn werk met een privélaadpaal?
Net als bij een traditionele tankkaart kan de facturatie van je EDI-laadkaart gebeuren aan een bedrijf. Thuis opladen is natuurlijk het handigst. De installatiekost voor een laadpaal thuis kan opgenomen worden in de leasing van je wagen. EDI is een partner van VDFin, de leasingdienst van D’Ieteren. Met de basislaadpaal betaal je als klant zelf je elektriciteit.
Voor een bedrijfswagen van een werknemer of zelfstandige wordt de laadpaal verbonden via het internet, met een specifiek abonnement voor de geconnecteerde diensten. In dat geval stelt het laadstation slimme functies voor waarbij de verbruikte energie gefactureerd wordt aan je werkgever of je vennootschap. Zo betaalt je bedrijf de laadkosten terug.
Hoeveel kost elektrisch rijden eigenlijk?
Naast de elektriciteit die je auto verbruikt is er de kost voor de laadbeurt. Deze kan sterk variëren in functie van waar en hoe je dat doet. Opladen thuis of op het werk is het voordeligst, daar gelden vaak voorkeurtarieven. Heb je zonnepanelen? Dan is het nog goedkoper. Thuis of op kantoor komt de prijs neer op 20 tot 25 cent of minder per kilowattuur (kWh). Aan een openbare laadpaal komt daar een servicekost bij, afhankelijk van waar je oplaadt. Dat kan gaan van 40 cent per kWh voor de eenvoudigste tot 50 à 90 cent per kWh voor de krachtigste snelladers. Het is dus een goede reflex om vooraf de prijs te controleren via de app, verbonden aan je EDI-laadkaart. De voordeligste prijs geniet je waar je het vaakst laadt, thuis of op kantoor. Algemeen wordt geschat dat 70 % van de laadbeurten thuis gebeurt, 20 % op kantoor en 10 % aan de publieke infrastructuur. Snelladen is het duurst maar gebeurt ook het minst vaak.
Een middenklasse dieselwagen verbruikt ongeveer 5 liter op 100 km. Tegen de huidige prijs van 1,30 euro/liter komt dit neer op 6,5 euro. Hoeveel kost het verbruik van een elektrische auto op 100 km?
Voor een gemiddelde wagen met een gemiddeld verbruik komt dat in de praktijk neer op een gemiddelde van 20 kWh per 100 km. Dit hangt natuurlijk af van het traject (is er bijvoorbeeld snelweg bij of niet?) en van de buitentemperatuur. Tegen 25 cent per kWh, spreken we over 5 euro per 100 km. Het advies is: vermijd snelladen als het niet nodig is en laad bij voorkeur op waar het voordelig en comfortabel is. Alleen de vakantieroute zal iets duurder zijn, maar dat verschil compenseer je ruimschoots met alle andere momenten waarop laden voordeliger is dan tanken.
Is er een specifieke manier om met een elektrische auto te rijden?
Je moet je rijgedrag altijd aanpassen aan de omstandigheden, zoals de intensiteit van het verkeer. Zoals met elk type voertuig moet je zoveel mogelijk anticiperen. Stel je rijstijl gewoon af op je rijbereik en de afstand die je wil afleggen. Heb je 100 km voor de boeg en beschik je over een batterijcapaciteit van 300 km? Dan kan je rijden als met een rallywagen. Dat beïnvloedt enkel je verbruik, en dus je kosten. Als je niet op een optimaal rijbereik hoeft te letten, kan je met een elektrische auto dus heel dynamisch rijden en voluit genieten van rijplezier.
Hoe kan ik mijn energieverbruik optimaliseren?
Een elektrisch voertuig is gevoeliger voor je rijgedrag als bestuurder: hoe aangepaster je snelheid, hoe meer je anticipeert op afremmen, hoe vlotter je rijdt... hoe minder je verbruikt. Een rustige rijstijl is de ideale manier om een elektrisch voertuig te besturen. Hoe hoger je snelheid, hoe meer wrijving en luchtweerstand, en hoe hoger je verbruik. De snelweg is niet de favoriete plek van de elektrische auto, want zijn verbruik is er niet optimaal. Elektrische voertuigen zijn zo ontworpen dat ze hun batterijen opladen tijdens het afremmen. Dat verbetert hun rijbereik en drukt hun gemiddeld verbruik. Je verbruik varieert dus sterk in functie van je rijgedrag als bestuurder. Daarnaast is het ook afhankelijk van elementen zoals de weersomstandigheden. Koude is een van de vijanden van de batterij, omdat het de actieradius vermindert. Net als alle elektrische voorzieningen, zoals verwarming, airconditioning en ruitenwissers.
Biedt ŠKODA specifieke oplossingen om de koude enigszins te neutraliseren?
Sommige modellen, zoals de ENYAQ iV, bieden als optie een warmtepomp die het elektriciteitsverbruik stabiliseert. Bij slecht of koud weer is het een goed idee om binnen te parkeren. Al is het maar af en toe. Daarnaast heb je apps waarmee je de wagen 's morgens al op temperatuur kan brengen, terwijl hij nog op het elektriciteitsnet is aangesloten. Dan hoeft dat alvast onderweg niet meer te gebeuren. ŠKODA biedt je een abonnementsformule met een korting op je laadbeurten. Onze app toont je een lijst van beschikbare oplaadstations en vermeldt of je er kan laden met je EDI-laadkaart. Elektrisch rijden vergt een aangepaste mindset waarbij je vooraf je traject en autonomie plant.
Vandaag biedt deze technologie vooral een oplossing voor onze mobiliteit. Maar in de toekomst zal de elektrische auto uitpakken met nog veel meer functies. Welke troeven heeft hij nog zoal te bieden?
In een schone toekomst zal de elektrische auto een rol spelen in het algemene energiebeheer. We zouden zijn energieopslagcapaciteit voor meer kunnen gebruiken dan alleen om ons te verplaatsen. De batterij kan namelijk een rol spelen in de infrastructuur van het elektriciteitsnet. Zo kan hij een bijdrage zijn bij de ontwikkeling en het beheer van hernieuwbare energiebronnen met een onregelmatige productie. Bij waterkrachtcentrales moeten we de dammen openzetten als er overstromingen dreigen. Bij te hevige wind moeten we de windmolens stilleggen om een overbelasting van het net te voorkomen. We weten dat onze elektriciteitsbehoefte alleen maar zal toenemen. En energieopslag vormt een van de sleutels tot de wereld van morgen. Batterijen hebben daarbij een belangrijke rol te spelen. Om productiepieken op te vangen kan je investeren in een thuisbatterij. Maar met een elektrische auto heb je eigenlijk al een individuele batterij voorhanden. De VW-groep werkt aan een systeem voor energieoverdracht in twee richtingen, zodat je auto niet alleen oplaadt via het net, maar zijn elektriciteit ook aan je huis kan overdragen of op het net zetten. Een heel toekomstgerichte oplossing.
Welke prestaties mogen we op dat vlak verwachten van de huidige voertuigen?
Een huidige autobatterij, zoals die in de ENYAQ iV, met een maximumvermogen van 80 kWh, biedt een gemiddeld huishouden stroomcapaciteit voor minstens een week: 10 kWh verbruik per dag. En er is nog meer ruimte voor verbetering, als je bedenkt dat je niet elke dag de hele capaciteit van je batterij gebruikt. Overdag opladen als er een overschot aan hernieuwbare zonne-energie is en dat 's avonds thuis gebruiken: dat zit er op middellange termijn aan te komen.
Welke rol kan EDI in dit alles spelen?
De ene lader is de andere niet, er zijn communicatieprotocollen. Naast elektriciteit stromen er ook data door de kabel. Je auto en je stopcontact moeten dus dezelfde taal spreken. EDI biedt daarom geïntegreerde laadoplossingen, van A tot Z.
Vandaag heeft de markt behoefte aan oplaadpunten, maar morgen zullen er thuisbatterijen en bidirectionele elektrische systemen zijn. We zien het als onze taak om al deze ontwikkelingen op de voet te volgen. Eens deze technologieën rijp zijn, zullen wij er ook klaar voor zijn. Dit kan vrij snel gebeuren, vanaf volgend jaar en in ieder geval vóór 2025. Absolute kwaliteitscontrole is hierbij essentieel. Het gaat immers om de energie in onze woningen, en dus om onze veiligheid.
Een oplaadstation installeren? Zo gaat het praktisch in zijn werk.
Wat gebeurt er eens je hebt gekozen voor een elektrische auto en de installatie van een oplaadpunt thuis? EDI werkt rechtstreeks met ŠKODA, met als voordeel een naadloos contact met de installateur. Om te beginnen evalueert een specialist tijdens een technische diagnose de aansluiting en het beschikbare vermogen bij jou thuis. Op basis hiervan bepaalt hij welk type oplaadpunt geschikt is. Heb je zelf gevorderde kennis ter zake in huis? Dan kan je zelf je elektrische audit uitvoeren op de EDI-website. Een specialist van het verkoopteam doet je vervolgens alle mogelijkheden uit de doeken: types terminal (type laadpalen), vereiste vermogen... Je ontvangt een offerte en na akkoord volgt een afspraak met een installateur. Na de installatie komt een onafhankelijk certificeringsorgaan bij je langs. Welk budget moet je voorzien? Een eenvoudig laadpunt heb je vanaf 519 euro exclusief BTW, een geconnecteerde laadpaal vanaf 1.030 euro exclusief BTW. Een eenvoudige installatie kan al vanaf 700 euro exclusief BTW, inclusief de kosten voor certificering.
Deel dit artikel
Deel
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Misschien vind je dit ook leuk
Bike fitting te Wolf Performance in Leuven
- In beweging
Na zowat 6 uur testen, meten en proberen zit de bikefit er op. Griet en haar collega zijn blij met het resultaat. Griet omdat ze eindelijk het gevoel heeft om...
Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...