Simply Clever - De elektrische auto: zowel aanbod als vraag zijn niet meer te stuiten

De elektrische auto: zowel aanbod als vraag zijn niet meer te stuiten

29/04/2021

Je kan er niet naast kijken: de elektrische auto heeft de wind in de rug. Overal groeit het aanbod. Zo lanceerde ŠKODA met zijn ENYAQ iV zopas een rasechte SUV. Bij het merk zit trouwens nóg heel wat in de pijplijn. Wist je trouwens dat er aan de elektrische mobiliteit zelfs een Belgisch kantje zit? De Schaarbekenaar Camille Jenatzy was ingenieur én autorenner. Zijn elektrische rijdende sigaar, de Jamais Contente, brak als allereerste voertuig ter wereld door de kaap van 100 km/u. En dat in 1899! Vandaag schrijft D’Ieteren Automotive, de invoerder van onder andere ŠKODA, een nieuw hoofdstuk van het Belgische verhaal. Via dochterbedrijf EDI (Electric D’Ieteren Solutions) installeert het laadpalen bij bedrijven en particulieren. De Netwerkmanager van EDI, Augustin Sagehomme, maakt ons wegwijs in de elektrische mobiliteit in en deelt zijn visie op de toekomst met ons.


Augustin Sagehomme: een batterij, innovatieve ideeën

Tijdens zijn opleiding marketing voelde Augustin Sagehomme de vonk van de elektrische mobiliteit overslaan. Die voerde hem achtereenvolgens naar Parijs, Firenze en Shanghai. De Chinese stad kampte met een bijzonder grote vervuiling. ‘In Shanghai kwam ik uit mijn comfortzone en kwam ik in een economie in volle ontwikkeling terecht’, zegt hij. ‘Dat was heel verrijkend. Je voelt er een buitengewone dynamiek. Waar wij 120 jaar over deden, maakten zij op 20 jaar door. Je hebt daar een app die de hoeveelheid fijnstof in de omgeving aangeeft. De lucht kan er volledig dicht zitten. Ik heb er aan den lijve beleefd hoe dat aanvoelt: alsof je met een draaiende motor in een afgesloten ruimte zit.’

Augustin hield aan zijn passage in Shanghai een bijzondere gevoeligheid voor de milieuproblematiek over... Hij voelde zich altijd al aangetrokken door auto’s en kreeg de kans om voor Tesla te werken, toen dé technologisch vooruitstrevende speler. Zijn eerste taak daar: ‘Deze technologische ommekeer dedramatiseren en alle mogelijkheden ervan aantonen. Want inderdaad, je kan méér doen met een elektrische wagen dan rondjes rijden rond de kerktoren. En néé, je zal niet zonder stroom vallen.’

Als Netwerkmanager bij EDI waar Augustin sinds begin 2020 aan de slag is, staat hij in voor het contact met de concessiehouders. Hij luistert naar hun bezorgdheden en helpt hen om hun klanten oplossingen aan te bieden. ‘Met EDI gaan we verder dan mobiliteit: we spreken over energie en verbruiksmodellen. We staan aan het begin van een evolutie waarbij de consument zelf bepalende keuzes voor zijn ecologische voetafdruk kan maken. En er staan ons nog mooie ontwikkelingen te wachten. Zoals efficiëntere halfgeleiders die de oplaadtijd merkelijk inkorten en solid state batterijen (batterijen met in plaats van een vloeibare een vaste inhoud) met drie keer meer capaciteit dan de huidige. Weet je nog hoe groot je eerste gsm was? Vandaag bestaan er toestellen die bijna zo dun zijn als een bankkaart. Welnu, onze auto’s gaan dezelfde weg op.

Augustin Sagehomme, de elektrische auto bestaat al meer dan honderd jaar, maar kent pas vrij recent een echte boom …

Het is inderdaad al een oud idee, met een Belgisch ingrediënt. Maar vandaag nemen de merken belangrijke strategische keuzes in deze richting. Midden maart bevestigde de Volkswagen-groep tijdens zijn Power Day dat ze tegen 2030 marktleider wil worden op het vlak van elektrische wagens. Daarvoor zal de groep, waarvan ŠKODA een lid in volle expansie is, niet enkel zijn aanbod elektrische modellen uitbreiden, maar ook investeren in batterijcellen en 6 gigafactories bouwen om die te produceren. Elk van die gigafactories moet jaarlijks minstens 1 Gigawattuur aan batterijen produceren.

Er staat met andere woorden heel wat op het spel. Zo begint zelfs Hummer elektrische uitvoeringen van zijn grote SUV’s te maken. Als dat geen teken aan de wand is! Elektrische wagens maakten de voorbije tien jaar een grondige evolutie door op het gebied van oplaadtijd, batterijcapaciteit en bijgevolg autonomie, energiemanagement van de batterij, software… Alle bepalende onderdelen van de elektrische auto gingen er enorm op vooruit.

En hoe evolueert het aanbod? Naar verluidt mogen we dit jaar een honderdtal nieuwe elektrische modellen verwachten.

Het aanbod groeit exponentieel, er is stilaan een elektrisch auto voor iedereen. Voor elk type gebruiker is er binnenkort wel een elektrisch model zodat de consument straks vrijuit kan kiezen. Hoe meer segmenten het aanbod dekt, hoe aantrekkelijker het wordt. Het huidige aanbod varieert al van kleine stadswagens tot ruime SUV’s, zoals de ENYAQ iV van ŠKODA. En ook wat design en comfort betreft, wordt het aanbod steeds aantrekkelijker. Bij de eerste blik op een elektrische auto denk je nu onmiddellijk: wat een knap model! Constructeurs en designers brengen nu wagens op de markt waarvan het design niemand onverschillig laat.

Wat maakt dit soort voertuigen in de praktijk zo aantrekkelijk?

Ze werden van A tot Z ontworpen als elektrische wagen. Het resultaat? Meer ruimte binnenin en een erg laag zwaartepunt, omdat de batterij in de bodem van de wagen zit. Een enorme troef voor het rijcomfort! Er is ook geen middentunnel meer nodig tussen de plaatsen achterin. Meer plaats, een stillere werking, geen trillingen…: allemaal belangrijke praktische voordelen. Met de elektrisch auto rijden we een nieuw tijdperk in, waarin we meer belang hechten aan rust en gevoeliger worden voor vervuiling, CO2-uitstoot en lawaaihinder. Terwijl we wel kunnen rekenen op een krachtige motor als dat nodig is. Met het buitengewone koppel van een elektrische aandrijving zal Je nooit vermogen te kort komen. Bovendien is het maximale vermogen beschikbaar van bij de start!

De grootste twijfels rond de elektrische auto betreffen zijn autonomie. Is dat nog terecht?

Niet echt. De schrik voor een te beperkte autonomie is tegenwoordig eigenlijk ongegrond. De opgegeven actieradius varieert in functie van de categorie van de auto. Van 150 km voor de kleinste stadswagentjes tot 500 en 600 km voor de grootste en krachtigste berlines. Je keuze moet je niet zozeer laten bepalen door de autonomie. Belangrijker is om een model te kiezen op maat van jouw behoeften en gebruik. Een vertegenwoordiger die elke dag 300 km aflegt, zal geen wagen met een kleine batterij kiezen. Net zoals je ook geen sportieve tweezitter koopt als je vier kinderen hebt. Kies dus het model en de uitvoering die je nodig hebt.

EDI, Electric by D’Ieteren

De doelstellingen van de Volkswagen-groep en de Belgische invoerder D’Ieteren leidden tot een logische conclusie. Een kwalitatieve oplossing drong zich op voor dé uitdaging van de transitie naar elektrisch rijden: de nood aan laadinfrastructuur. In 2019 werd EDI als startup opgericht, begin januari 2020 werd het een autonome dochteronderneming van D’Ieteren Automotive. Voortaan zal het verder evolueren binnen Lab Box, de startup-incubator van de Belgische groep. De ambities voor 2021: een honderdtal laadpalen installeren per week, ofwel 5.600 per jaar. Dat betekent meer dan drie keer zoveel als de 1.500 laadpunten die vorig jaar werden geplaatst.

Momenteel telt EDI een vijftigtal medewerkers, van wie de helft technici en een tiental ingenieurs. Daarmee is het marktleider in België.

EDI wordt uitgesproken als ‘Eddy’, een vorm van personalisatie die in dit verhaal verkozen werd boven een onpersoonlijk letterwoord. ‘We geven de onderneming een persoonlijk tintje’, zegt Network Manager Augustin Sagehomme. ‘In ons vakgebied bieden we een service van A tot Z, dicht bij de klant die we actief adviseren. Hoe laad je een elektrische auto op? Wat is het risico voor je woning? Onze rol bestaat erin om uitleg te geven. 

Zowel voor onze klanten als voor onze merken en concessiehouders is dit allemaal nieuw. Nieuwe producten, nieuwe expertises, nieuwe manieren van denken … We leven in een tijdperk van transitie. Op alle vragen zijn er antwoorden. EDI levert die.’

Akkoord, maar er is ook een kostenplaatje aan verbonden. En dat van de batterij blijft vrij hoog: hoe groter, hoe meer capaciteit… maar ook hoe duurder.

Het is duidelijk dat er een prijs staat op autonomie: die van de batterij. Een stadswagen met hetzelfde rijbereik als een grote berline? Zover zijn we nog niet. Maar de modellen worden wel steeds toegankelijker, met een almaar interessantere prijs en autonomie. Wel moet gezegd dat we nog maar aan het begin staan. En met de aangekondigde investeringen weten we dat dit er nog sterk op zal vooruitgaan. Op het niveau van de Volkswagen-groep, met 6 gigafactories tegen 2030, zitten we in een logica van massaproductie, die de productiekosten drastisch zal verlagen. In de komende jaren zal er qua kosten geen verschil meer zijn tussen een traditionele en een elektrische auto. Daar zal de technische en industriële ontwikkeling automatisch toe leiden.

Naast de autonomie zorgt ook het laden voor stress. Hoe laad je de batterij onderweg op als dat nodig blijkt?

Het comfortabelste is een laadpaal thuis. Een specifieke en beveiligde laadpaal, geïnstalleerd door professionals. Opladen vraagt immers een aanzienlijk vermogen. Daarom wordt de laadpaal op een eigen elektrisch circuit geïnstalleerd met een specifieke beveiligingsschakelaar. EDI verzorgt de installatie van A tot Z, waarna deze gecertificeerd wordt door een onafhankelijkinstantie , zodat alles gegarandeerd conform is.

Is dat in alle gevallen mogelijk?

Kan je over een eigen meter beschikken, met een parkeermogelijkheid in de nabijheid? Dan kan je een laadpaal installeren om je wagen thuis op te laden. Dat moet niet per se in een afgesloten garage: het ontwerp van onze laadpalen maakt ze bestand tegen weer en wind, regen en sneeuw, koude of hitte. Je kan dus probleemloos je laadpaal buiten plaatsen. België is een land met veel aparte huizen en appartementsgebouwen met garages. Daarmee zijn alle voorwaarden vervuld om je elektrische auto thuis in alle comfort op te laden.

Daarmee komen we bij de vraag naar de aansluitingen en het toegelaten vermogen. Deze bepalen immers de laadsnelheid. Zonder te diep in te gaan op de technische details: hoe geraak je hier wijs uit?

Voor particulieren zijn er drie types van elektrische aansluitingen: eenfasig, driefasig zonder neutrale geleider en driefasig met neutrale geleider. Een eenfasige aansluiting levert één keer 230 volt, een driefasige zonder neutrale geleider levert 3 keer 230 volt, en een driefasige met neutrale geleider levert 3 keer 400 volt (met afvoer van de reststroom via de neutrale geleider, met een extra kabel). Zo kan je tot 11 kW laadvermogen gaan of zelfs tot 22 kW, naar gelang van de stroomsterkte. In België zijn de netwerken veelal eenfasig- of driefasig, maar slechts zelden met neutrale geleider. Dat is op zich geen probleem. Met die eerste twee aansluitingen kan je maximaal 7,4 kW trekken. Een laadpaal van 3,7 kW biedt bijna het dubbele vermogen van een standaard stopcontact van ongeveer 2 kW.

Via het gewone stopcontact? Niet aangewezen

Een gewoon stopcontact is niet ontworpen voor lange laadtijden. Er bestaat dan ook een risico op oververhitting en kortsluiting. Daarom is het interessant om voor een volledig elektrisch auto een aangepaste installatie te hebben. De meesten onder ons halen daarmee een meer dan toereikende laadsnelheid. 7,4 kW, aangesloten gedurende 10 uur ofwel een nacht, laadt 74 kWh op naar de batterij. Om een idee te geven: met 74 kWh laad je de zwaarste batterij in de ENYAQ iV, die van 80 kWh, in één nacht tijd bijna volledig op van 0 tot 100%. We gaan naar een situatie waarbij ik elke morgen thuis met een opgeladen auto kan vertrekken. En daarmee kan ik tot 300 km ver rijden, wat ik lang niet elke dag doe. Bij de meeste particulieren staat de auto 95% van de tijd stil, met dagen waarop ze zich niet verplaatsen en andere waarop ze zich juist meer verplaatsen. Eens je dagelijks met een elektrische wagen rijdt, merk je dat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken over je autonomie.

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Bike fitting te Wolf Performance in Leuven - In beweging

Na zowat 6 uur testen, meten en proberen zit de bikefit er op. Griet en haar collega zijn blij met het resultaat. Griet omdat ze eindelijk het gevoel heeft om...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

Randonneur uit Brakel - In beweging

Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges 2022 - In beweging

De ŠKODA Road Cycling Challenges zijn terug! Rij de cyclo's van Philippe Gilberts' beroemdste races op Belgisch terrein.

Meer hierover

08/04/2022
Wielersport

Veiligheid is een wintersport: onze 3 tips - In beweging

De mooiste mythes over winterbanden, stijlvolle accessoires én een ‘reality check’ van onze winterspecialist: zo loopt je winter op wieltjes!

Meer hierover

17/12/2021