Simply Clever - We love cycling - De auto’s die rijden in dienst van de fietsen: wat is er allemaal nodig om de Tour te doen slagen?

De auto’s die rijden in dienst van de fietsen: wat is er allemaal nodig om de Tour te doen slagen?

01/08/2022

Als je alleen maar de cijfers van dit jaar al bekijkt, zijn de Tour de France (1 tot 24 juli) en de Tour de France Femmes avec Zwift (24 tot 31 juli) op vier weken tijd samen goed voor 4.411 afgelegde kilometers. Evenementen van zulke gigantische proporties zijn onmogelijk zonder een navenante ondersteunende en logistieke structuur. Met hun beproefde betrouwbaarheid en robuustheid vormen ŠKODA’s de ruggengraat van elke Tour. En dat al sinds ŠKODA 19 jaar geleden officiële sponsor van de wedstrijd werd. Maar wat doen al die auto’s in de Ronde nu eigenlijk allemaal?


De link tussen ŠKODA en de wielrennerij is evidenter dan je op het eerste gezicht zou kunnen denken. In zijn eerste gedaante ontstond het merk namelijk als een kleine fietsenmakerij, opgericht door Laurin en Klement in 1895. Martin Jahn, ŠKODA Board Member Sales and Marketing: 'De lange geschiedenis van ons bedrijf is dus onlosmakelijk verbonden met de wielersport. Daarom is ŠKODA een overtuigde en krachtige langetermijnpartner van de internationale elite- en amateurwielersport. De ondersteuning van de Tour de France is al sinds 2004 een van de hoekstenen van onze sportsponsoractiviteiten.' Daarnaast vindt dit jaar, na een onderbreking van 33 jaar, eindelijk opnieuw een Tour de France Femmes plaats. Ook hiervan zijn we met ŠKODA uiteraard graag partner.

Elk jaar stelt ŠKODA zo'n 210 auto's, voornamelijk OCTAVIA's en SUPERB's ter beschikking van de organisatie-, team-, management-, en ondersteuningsploegen. Ze worden in hoofdzaak bemand door technici. Benieuwd waar al die wagens zoal voor dienen?

Tourdirectiewagens en voertuigen voor andere officials

Ook dit jaar valt de eer om het peloton te mogen aanvoeren grotendeels te beurt aan de speciaal aangepaste ŠKODA ENYAQ iV die de Directeur van de Tour de France, Christian Prudhomme, en de Directeur van de Tour de France Femmes, Marion Rousse, zal vervoeren. De opvallende, in zijn typische Red Velvet-kleur uitgedoste, SUV fungeert als mobiel commandocentrum. Hij is daartoe uitgerust met een tweerichtingsradio, zes antennes, een uitschuifbaar panoramisch zonnedak en alle andere voorzieningen die de chauffeurs en hun bemanning nodig hebben tijdens de vier weken die ze in deze rijdende commandopost van de Tour doorbrengen. Inclusief champagneglashouders! Het radiosysteem dient voor de communicatie met de wedstrijdcommissarissen en andere Tour officials die hen bijstaan, en met de chauffeurs van de andere officiële wagens, die allemaal in dezelfde schitterende Red Velvet kleur rondrijden.

Te midden van de drukte van de Tour valt de Directiewagen onmiddellijk te herkennen aan zijn speciale stickers, zijn karakteristieke gele zonweringsband op de voorruit. En door dat de Tourdirecteur de situatie vaak rechtopstaand door het zonnedak observeert en evalueert. Op dezelfde manier start hij ook elke etappe door op 'Kilometer Nul' met de vlag te zwaaien. Benieuwd hoe deze directievoertuigen worden verbouwd, aangepast en klaargemaakt voor hun grote dag? Lees dan zeker ons vorige artikel waarin we meer vertellen over hun speciale transformatieproces in een top-secret werkplaats in de Tsjechische Republiek.

Teamwagens

Het belang van de ploegauto's van de Tour de France, veelal ŠKODA SUPERB's en OCTAVIA's, in iV-, hybride- of dieseluitvoering, is onschatbaar. Hun interieur en dak veranderen tijdens de wedstrijd in volledig uitgeruste reparatiewerkplaatsen, EHBO-posten, opslagplaatsen van reserve-onderdelen, bevoorradingspunten voor drinkbussen en kledij… en nog veel meer. Daardoor zijn ze van het allergrootste belang voor het succes van de individuele renners en het hele team. De ploegauto's rijden in een toegewezen rangorde, in functie van het klassement van de kopman van het team. De rangorde speelt een belangrijke rol: hoe dichter de ploegwagen bij het peloton rijdt, hoe minder seconden hij nodig heeft om bij een renner in moeilijkheden te raken. De enige die toestemming kan geven om de toegewezen positie te doorbreken is de wedstrijdleider. Daarvoor beschikken de ploegauto's over een directe hotlineverbinding via radio met de Tourdirectiewagen.

Een probleem te laat verhelpen kan de ploeg een ritoverwinning of misschien zelfs de ŠKODA Groene Trui kosten. Daarom heb je goed getrainde en uiterst geconcentreerde mensen nodig achter het stuur. Ronny Lauke, medeoprichter en ploegleider van CANYON//SRAM Racing en sportdirecteur voor Tour de France Femmes avec Zwift: ‘Voor mij is het essentieel dat de chauffeurs voormalige wielrenners zijn. Want het is moeilijk te anticiperen op de bewegingen van een peloton van enkele honderden renners, dat in sommige situaties heel specifiek reageert. [...] Je bent verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van de renners en zij vormen de meest kwetsbare schakel in de hele Tourkaravaan.’

Neutrale assistentiewagens

De nieuwe kleur kan voor vaste Tourfans nog altijd even wennen zijn, want de neutrale assistentiewagens droegen al sinds 1977 het herkenbare Mavic-geel.

Vorig jaar nam de Japanse onderdelengigant Shimano het over als leverancier van de assistentieploegen. De ŠKODA SUBERB iV modellen die als neutrale volgauto’s dienst doen, ogen voortaan koningsblauw.

Deze 'engelen op vier wielen’ schieten te hulp om renners in nood te helpen als hun eigen ploegauto's allemaal ergens anders al bezig zijn of te ver achterop liggen. Eén Shimano auto blijft altijd dicht bij de auto's van de wedstrijdleiders, met drie fietsen die speciaal zijn afgesteld voor de drie beste kanshebbers in het algemeen klassement, voor het geval zij met pech af te rekenen krijgen.

Gewoonlijk zijn de neutrale assistentiewagens voorzien van reservebanden, kettingen, trapassen en zelfs volledige fietsen, naast accessoires zoals regenjassen of diverse items als energiegels en drankjes. Over de verandering van leverancier zegt Thierry Gouvenou, hoofd van de afdeling organisatie van wielerwedstrijden bij A.S.O.: 'Shimano aan boord halen is een enorm statement over de topkwaliteit van onze wedstrijden. We hebben het volste vertrouwen in het Shimano-team om ploegen en renners een uiterst professionele service te bieden, zoals ze dat al een groot deel van hun 100-jarige geschiedenis gewoon zijn.'

Let dit jaar tijdens het kijken naar de Ronde van Frankrijk dus zeker ook eens op de toegewijde en nietsontziende assistentieploegen, officials en alle anderen die de droom waarmaken die de Tour de France elk jaar weer is!

De belangrijkste wagen in de Tour de France is de ENYAQ iV van de Tourdirecteur. Benieuwd naar deze 100% elektrische SUV in zijn versie voor dagelijks gebruik? Ontdek hier alles over de ENYAQ iV.

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

De strijd om de ŠKODA groene trui. “Ongelooflijk uitputtend” aldus André Greipel - Samenkomen

Het puntenklassement voor de ŠKODA groene trui in de Tour de France wordt voornamelijk beslist in de sprints. In de Tour beleven spurters hun gloriedagen tijdens de...

Meer hierover

18/08/2022
Wielersport

ŠKODA hoofdpartner van Tour de France Femmes avec ZWIFT - Samenkomen

ŠKODA is hoofdpartner van de Tour de France Femmes avec ZWIFT. Het peloton staat van 24 juli tot 31 juli acht etappes te wachten over een afstand van 1.029...

Meer hierover

27/07/2022
Wielersport

Kristallen trofee van ŠKODA voor winnaar Tour de France - Jonas Vingegaard - Samenkomen

Na meer dan 3.300 kilometer te hebben afgelegd, vierde Jonas Vingegaard van Team Jumbo Visma in Parijs zijn eindoverwinning van de 109e Tour de France.

Meer hierover

26/07/2022
Wielersport

Waarom iedereen houdt van Wout - Samenkomen

Van een onbekende veldrijder uit Herentals tot een toprenner die iedereen kent: Wout van Aert heeft een indrukwekkend parcours afgelegd.

Meer hierover

24/07/2022
Wielersport