Simply Clever
- De 8 grootste mythes rond elektrische mobiliteit
De 8 grootste mythes rond elektrische mobiliteit
11/01/2021
Voor de meeste bestuurders zijn elektrische auto’s nog steeds een nieuwigheid. Er doen een hoop mythes de ronde, maar in de meeste gevallen zijn mensen onnodig bezorgd.
Ja, elektrische auto’s vormen een nieuw soort mobiliteit met eigen, specifieke functies. Dit wil echter niet zeggen dat elektrische auto’s niet net zo praktisch of leuk kunnen zijn als gewone auto’s. Meer zelfs, het is een mythe dat elektrische auto’s moeten onderdoen voor hun broers met een verbrandingsmotor. Hier zijn enkele van de vaakst voorkomende mythes over elektrische mobiliteit die doorprikt moeten worden.
Mythe #1: een elektrische auto opladen duurt te lang
De meeste eigenaars van elektrische auto’s laden hun auto thuis en ‘s nachts op, als er genoeg tijd is. De elektrische ŠKODA CITIGOe iV kan aan een wallbox thuis in 4 uur en 15 minuten tot 80% opgeladen worden (voldoende voor een traject van 200 kilometer). Dus zelfs als je nachten zeer kort zijn, zal je auto ‘s ochtends klaar zijn voor de rit naar het werk of zelfs een veel langer traject. Maar de CITIGOe iV ondersteunt ook snelladen (40 kW). In dat geval kost het je maar een uur om tot 80% op te laden. Je auto kan dus voldoende opgeladen worden in de tijd die je normaal nodig hebt om je boodschappen te doen in de supermarkt. Het moderne MEB-platform dat gebruikt zal worden in de komende ŠKODA ENYAQ iV, maakt supersnel laden (tot 125 kW) mogelijk, wat betekent dat een elektrische auto in ongeveer een half uur kan worden opgeladen voor een rit van honderden kilometers. En andere technologieën zitten in de pijplijn: het IONITY-oplaadnetwerk werd ontworpen voor opladen tot 350 kW, waardoor een auto al na tien minuten genoeg ‘juice’ heeft.
Mythe #2: elektrische auto’s zijn te gevaarlijk
Elektrische auto’s zijn minstens even veilig als auto’s met een verbrandingsmotor. Ze zijn uitgerust met hypermoderne rijhulpsystemen, die nog meer functies kunnen omvatten, omdat elektrische auto’s geen koppelingspedaal en manuele versnellingsbak hebben. In crashtests uitgevoerd door EuroNCAP krijgen moderne elektrische auto’s de hoogste scores, net zoals auto’s met een verbrandingsmotor. Elektrische auto’s koppelen automatisch hun batterij los bij een botsing, en tests uitgevoerd door de Duitse autovereniging ADAC toonden aan dat het brandrisico zeker niet hoger is dan bij niet-elektrische voertuigen. Hoewel batterijen anders branden dan een tank benzine of diesel, hebben de hulpdiensten al procedures voor deze gevallen.
Mythe #3: elektrische auto’s zijn niet goed voor het klimaat
Tijdens het rijden stoten elektrische auto’s lokaal geen CO2 of andere vervuilende stoffen uit, waardoor ze bijdragen tot een betere luchtkwaliteit in de stad. Er is natuurlijk ook uitstoot bij het opwekken van de elektriciteit die deze auto's aandrijft, maar deze uitstoot kan tot 90% lager zijn dan de uitstoot van draaiende verbrandingsmotoren, afhankelijk van de energie-industrie van het land in kwestie.
Als een CITIGOe iV 14,8 kW verbruikt per 100 kilometer, spreken we van een uitstoot van minder dan 74 gram CO2 per kilometer. De laagste uitstoot van de benzineversie van deze auto bedroeg 105 gram per kilometer. Elektrische auto’s kunnen vaak aangedreven worden met elektriciteit die uitsluitend afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen, met een aanzienlijk kleinere milieu-impact tot gevolg.
Mythe #4: elektrische auto’s zullen jobs kosten
Het is waar dat elektrische auto's gemakkelijker te maken zijn en veel minder onderdelen bevatten dan auto's met een verbrandingsmotor of hybrides. Maar elektrische mobiliteit is de toekomst. Als autoconstructeurs dit proberen te negeren, zal de sector zijn concurrentiële positie verliezen, met nog meer banenverlies als gevolg. Bovendien zal elektrische mobiliteit ook nieuwe jobs creëren in nieuwe en aanverwante sectoren. Een onderzoek van de organisatie Transport & Environment toont aan dat de verminderde afhankelijkheid van olie-invoer en de lagere gebruikskosten van elektrische auto's ertoe zullen leiden dat consumenten en bedrijven in Europa meer geld overhouden om te investeren en uit te geven, wat zal resulteren in minstens 500.000 nieuwe jobs tegen 2030.
Mythe #5: elektrische auto’s zijn een gevaar voor voetgangers
Elektrische auto's zijn van nature erg stil en dat vraagt meer van de ontwerpers. Omdat in het interieur geen motorgeluiden hoorbaar zijn, moeten ze meer aandacht besteden aan het dempen van andere geluidsbronnen. Stille voertuigen zijn potentieel gevaarlijk voor voetgangers, maar zowel de constructeurs als de Europese wetgevers houden zich momenteel bezig met deze kwestie.
De regels vereisen bijvoorbeeld dat elektrische auto’s bij snelheden tot 20 km/u en bij het achteruitrijden een geluid maken om voetgangers attent te maken op hun aanwezigheid. Constructeurs trekken deze grens vaak op tot 30 km/u. Bij hogere snelheden is de auto hoe dan ook hoorbaar, omdat de buitenkant van het voertuig dan andere geluiden produceert, zoals het rolgeluid van de banden.
Mythe #6: elektrische auto’s zijn niet leuk
Talrijke onafhankelijke tests hebben bevestigd dat elektrische auto's leuk kunnen zijn. Het hoge koppel en de instant responsiviteit van de elektromotor zorgen voor een dynamische rijervaring. De batterij verhoogt weliswaar het gewicht van de auto, maar haar standaard plaatsing in de vloer resulteert in een laag zwaartepunt, een hoge stabiliteit en een uitstekend rijgedrag. Daardoor zijn zelfs kleine elektrische auto’s zoals de ŠKODA CITIGOe iV, een plezier om mee te rijden. Het populaire Britse magazine Top Gear, bijvoorbeeld, loofde de vinnigheid van dit model in het stadsverkeer: "Zonder een versnellingsbak en koppelingspedaal om je zorgen over te maken, en met een instant koppel van 212 Nm onder je rechtervoet, is het makkelijker dan ooit om door het verkeer te slalommen", schrijft het tijdschrift. Als dat niet leuk klinkt? Het beroemde programma Myth Busters bewees in het verleden al dat elektrische auto’s leuk kunnen zijn.
Mythe #7: elektrische auto’s zien er saai uit
Elektrische auto’s kunnen heel verschillend ogen. Ze kunnen braaf, dynamisch, dramatisch, speels of futuristisch zijn. Elektrische auto's geven designers veel meer ruimte om de auto vorm te geven, omdat de batterijen in de bodem zitten en de auto niet de traditionele motorruimte nodig heeft. Dit betekent dat elektrische auto’s eruit kunnen zien als gewone auto’s, zoals de CITIGOe iV, waarvan de elektrische versie absoluut geen toegevingen moest doen op het vlak van interieurruimte of functionaliteit. Of ze kunnen dynamische vormen aannemen, zoals het studiemodel VISION iV, de voorloper van de productie-SUV ŠKODA ENYAQ iV. Dankzij de nieuwe architectuurmogelijkheden kan ook het interieur aantrekkelijker worden gemaakt. Elektrische auto's die gebruikmaken van het MEB-platform, beschikken over veel meer interieurruimte dan gewone auto's van dezelfde omvang, en doorgaans ook over hypermoderne dashboarddesigns.
Mythe #8: er zijn niet genoeg zeldzame metalen om elektrische auto’s te maken
De productie van batterijen voor elektrische auto’s vereist veel zeldzame metalen, lithium in het bijzonder. Critici zeggen dat deze grondstoffen onvoldoende voorhanden zijn voor de massaproductie van elektrische auto's, maar dat is niet waar. Er is bijvoorbeeld steeds minder kobalt nodig om batterijen te maken, en er bestaan ook al kobaltvrije batterijtechnologieën. Wat lithium betreft, worden voortdurend nieuwe afzettingen gevonden. Tsjechië, het thuisland van ŠKODA AUTO, beschikt bijvoorbeeld over aanzienlijke lithiumbronnen, goed voor ongeveer 3% van de wereldreserves. Als de populariteit van elektrische auto’s groeit, zal het mogelijk zijn om meer gebruik te maken van metalen uit gerecycleerde batterijen.
Deel dit artikel
Deel
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Misschien vind je dit ook leuk
Bike fitting te Wolf Performance in Leuven
- In beweging
Na zowat 6 uur testen, meten en proberen zit de bikefit er op. Griet en haar collega zijn blij met het resultaat. Griet omdat ze eindelijk het gevoel heeft om...
Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...