Met tal van team- en eventsponsoringen is ŠKODA niet meer uit de professionele wielerwereld weg te denken. Tijdens de laatste wereldkampioenschappen in Leuven werden maar liefst 115 ŠKODA’s ter beschikking gesteld. En ook Lotto Soudal liet recent weten dat zij dit jaar niet minder dan 21 wagens van het Tsjechische merk inzetten. ŠKODA wil echter nog verder gaan en het fietsen zelf propageren. Enerzijds als alternatief voor het mobiliteitsprobleem, maar ook als gezondheidstool.
Wat mobiliteit betreft heeft de D’Ieteren-groep de nodige plannen, terwijl voor het sportieve fietsen ŠKODA aan zet is. Spilfiguur voor ŠKODA is Griet François. Zij is verantwoordelijk voor de sponsoring en vooral voor de Cycling Activities. Griet is zelf ook al jarenlang een fietsfanatic, maar een drukke werkweek maken dat ze haar geambieerde kilometers niet haalt. Sinds amateurraces na de lockdown stilaan terug op het programma staan, neemt ze zelf ook deel aan de door haar werkgever ondersteunde fietsactiviteiten.
Om goed van start te gaan zocht Griet de nodige begeleiding. “Al te vaak zien we hoe fietsers zonder voldoende kennis op hun tweewieler stappen en ik neem hierbij mezelf graag als voorbeeld”, lacht ze. “Ik kocht een fiets, niet te duur, zette het zadel ongeveer op hoogte en begon te trappen.” Een gekend verhaal. “Ik vond van in het begin dat ik wat te ver zat, uitgestrekt. Maar dacht ook dat dat normaal was.”
Wolf Performance
“Het is immers de bedoeling dat we ook de juiste weg tonen aan andere fietsers”, vertelt ze. “Fietsen is gezondheidsbevorderend, op voorwaarde dat je de juiste houding aanneemt en je limieten kent en respecteert.” In de plannen van ŠKODA zit ook in 2022 de sponsoring van enkele cyclo’s: Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, de Philippe Gilbert Classic en La Flèche de Wallonie. Die wil Griet graag rijden. “Maar dan fitter en met een fiets die beter afgesteld is dan tijdens de vorige edities”, voegt ze eraan toe. Nog uitdagender is haar droom om ooit de ‘Gran Fondo Fin del Mundo’ te rijden in Chili, waar haar roots liggen. Een goed voorbereid cyclist is er 2 waard, daarom ging Griet op zoek naar advies.
Samen met haar collega Nico De Lepeleere klopten ze aan bij bikefitter Joris Verreydt van Wolf Performance, aan de Vaartkom in Leuven. Joris heeft jarenlang competitief gefietst en ondervond aan den lijve hoe belangrijk bikefitting kan zijn. Tijdens zijn studie Master in Bewegingswetenschappen had hij al een meer dan diepgaande interesse in biomechanica en dus ook in bikefitting. Na zijn studies ging hij als bikefitter aan de slag bij de befaamde Bakala Academy en stond er in voor de begeleiding van heel wat profrenners. Na een aantal jaren was het tijd om op eigen benen te staan en richtte hij Wolf Performance op.
Comfort
Ondertussen is zijn naam en faam al gemaakt in de profwielerwereld en komen heel wat profs bij hem voor hun bikefit. Getuige daarvan de truitjes van allerhande toppers aan de muur. Verreydt kiest in ieder geval voor een uitgebreide aanpak. Eerst wordt er een assessment gemaakt: een bespreking van de doelen, medische voorgeschiedenis en eventuele fysieke problemen gaan een gedetailleerde fysieke screening vooraf. De lenigheid van de spieren en gewrichten, beenlengteverschil maar vooral de rug worden grondig bestudeerd.
“Je kan iedereen in bochten wringen om hij of zij in een bepaalde positie op de fiets te krijgen. Maar of dat zo gezond is, is een andere vraag”, knipoogt Verreydt. “Zeker bij recreanten is een comfortabele positie belangrijker dan een diepe aeropositie. Wie van jongs af aan in die houding getraind heeft, ondervindt daar weinig problemen mee. Maar als je lenigheid door jarenlang aan een bureau te zitten wat minder is, zoek je beter naar een compromis.”
Korter zadel
In navolging van haar collega wordt ook Griet binnenstebuiten gekeerd door Joris. Ze heeft het gevoel dat ze veel te ver van het stuur zit. En het zadel voelt niet goed aan. Na een paar metingen worden het zadel en de stuurpen vervangen. Bingo! “Een enorm verschil”, beseft ze. “Dit zit zoveel comfortabeler. Ik had altijd het gevoel dat ik mijn stuur naar mezelf toe moest trekken om krachtig te kunnen trappen. In deze nieuwe zitpositie voelt alles intuïtiever aan en kost het me minder moeite om door te trappen.”
“Ik heb een korter zadel gekozen en de positie wat naar achter verschoven”, legt Verreydt uit. “Hierdoor zit Griet meer in balans. Maar die verschuiving naar achter moet ik met een kortere stuurpen compenseren. Ook zou ze beter een smaller stuur kiezen. Dan worden haar armen en schouders nog wat meer ontspannen.”
6 uur testen
Na zowat 6 uur testen, meten en proberen zit de bikefit er op. Griet en haar collega zijn blij met het resultaat. Griet omdat ze eindelijk het gevoel heeft om correct te zitten en nu volop kan gaan trainen en Nico omdat hij eindelijk van enkele ongemakken verlost is. “Op eigen houtje zouden we dit niet vinden”, geeft Nico toe. “Ik dacht dat ik een goede positie had, maar enkele kleine details maken het heel wat beter”, besluit hij.
“Nu ben ik er helemaal klaar voor”, lacht Griet op haar beurt. “Deze bikefit was echt wel nodig. Ik fiets graag, maar wil het ook graag gezond houden. Ik ben veel te voortvarend geweest bij de aankoop van mijn fiets. Gelukkig heeft Joris dit nog kunnen corrigeren, maar ik kan me best inbeelden dat mensen soms een foute fiets kopen omdat die er zo mooi uitziet. En dan moet de bikefitter het achteraf maar zien op te lossen.”
Griet kan in ieder geval beginnen te trainen. Op 16 april staat de Parijs-Roubaix Challenge als eerste op het programma.
Deel dit artikel
Deel
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Misschien vind je dit ook leuk
Randonneur uit Brakel
- In beweging
Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...