Simply Clever - We love cycling - Belgian Gravel Series is gestart!

Belgian Gravel Series is gestart!

25/06/2021

Gravelbiking is een relatief nieuwe, of alleszins minder bekende discipline in het fietsen. Logisch, want tot voor kort was het de geprefereerde sport van enkelingen die alleen of in kleine groepjes de platgereden fietspaden verlieten. Intussen bestaan er links en rechts al verschillende lokale inititiatieven die de fans van het genre samenbrengen.

In een vorig artikel gaven we je alvast een kleine initiatie. Maar hier trappen we af met een primeur: met de Yuzzu Gravel Series krijgt ons land zijn eerste gravel-event dat het lokale niveau overstijgt en meteen meerdere afspraken op de agenda zet. Wij stapten (online) af bij Carl Vansteenkiste die met Golazo het gebeuren in goede gravelbanen leidt. Voor alle praktische details en meer info kan je terecht op www.belgiangravelseries.be of – aangezien Yuzzu de officiële sponsor is – www.yuzzugravelseries.be.


“Carl, kan je misschien eerst even vertellen wie jij bent en wat Golazo precies doet?”

Carl Vansteenkiste: “Ik ben Carl Vansteenkiste en werk voor sportbedrijf Golazo uit Paal-Beringen dat jaarlijks heel wat sportevenementen organiseert in binnen- en buitenland. In België gaat het om circa 200 events. Als bedrijf vinden wij het essentieel om mensen aan het bewegen te krijgen en te houden en dit minstens 30 minuten per dag omdat wij ervan overtuigd zijn dat dit absoluut bijdraagt tot een “healthier you”. Onze evenementen helpen hierbij om mensen doelen te geven en een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Zelf ben ik binnen Golazo verantwoordelijk voor de algemene leiding en coördinatie van onze recreatieve fietsevenementen, waaronder dus ook de gravel-events.

“En wat is de Belgian Gravel Series precies?”

Carl: “De Yuzzu Gravel Series is een eerste reeks van gravelevenementen waar we de gravelpaden gaan opzoeken in een aantal regio’s in zowel Wallonië als Vlaanderen en waar we de mensen die graag offroad rijden – hetzij op een gravelbike, een mountainbike of een crossfiets – een aantal mooie parcours willen aanbieden over verschillende afstanden. Dat doen we bijvoorbeeld in Nationaal Park Hoge Kempen in regio Limburg en Houffalize in de Ardennen, om er maar twee te noemen. In totaal gaat het om vier evenementen waar iedereen welkom is die graag op zijn fiets recreatief sport beoefent te midden van de prachtige natuur.”

“En ik kan gewoon inschrijven en die vier evenementen meerijden?”

Carl: “Klopt, je kan je inschrijven voor één evenement of voor meerdere evenementen tegen een bepaalde prijs, in ruil bieden we de deelnemer een mooi returnpakket én een zalig dagje op de fiets! We voorzien per evenement 3 afstanden: eentje van gemiddeld 45, dan 70 à 75 kilometer voor de middelste afstand, en ongeveer 110 à 115 kilometer voor de langste afstand. Zo kan eigenlijk elke fietser van elk niveau wel een afstand naar zijn gading vinden.”

“Aan welke prijs moeten we ongeveer denken?”

Carl: “Afhankelijk van de afstand betaal je een prijs van € 15 of meer. Dus ja, ik denk dat we daar wel met een competitieve prijs zitten en daar een mooi aanbod tegenover zetten.”

Agenda Belgian Gravel Series

  • Houffa Gravel (Houffalize): wedstrijd afgesloten
  • Gravel 19 (Gordelgravel): wedstrijd afgesloten
  • Grit! Gravel Fest (Baal): wedstrijd afgesloten
  • Nationaal Park Gravel (Maasmechelen): Info volgt

Meer info over het programma en alle praktische details vind je op yuzzugravelseries.be

“Nemen jullie nu met corona speciale maatregelen?”

Carl: “Ja, en dit doen we tweeledig, zowel ter plaatse op de eventsite als proactief in onze communicatie. We houden uiteraard rekening met de geldende maatregelen en protocols en stemmen af met de lokale overheden om onze events veilig en coronaproof te laten verlopen. Sowieso hebben wij onze startsite zodanig ingericht dat er voldoende ruimte en spreiding is. Dus enerzijds in oppervlakte, maar anderzijds krijgen de mensen ook een specifiek startslot toegewezen.”

“Deelnemers kiezen vooraf een startmoment tussen 7.00 en 13.00 uur. Op die manier vermijden we dat er teveel mensen samen op dezelfde plaats zijn.“

“Normaal gezien zouden we afhankelijk van de afstand op het parcours één, twee of drie bevoorradingen inrichten, maar dat doen we nu dus niet. We geven de bevoorrading aan de start: een zakje waar de bevoorradingsproducten al in zitten en dat kunnen ze dan nuttigen wanneer ze dit wensen. Uiteraard voorzien we ook voldoende afstand bij de flow, mondmaskerplicht als de mensen stilstaan (tijdens het fietsen niet) … En natuurlijk zorgen we ook voor de nodige materialen zoals handgels, mondmaskers, signalisatie ... en alles wat verder nodig is om het event coronaproof te organiseren. De hele site is ook buiten ingericht.”

“Communicatie krijgt ook veel aandacht, zodat mensen weten wat verwacht wordt, dat ze op tijd moeten komen, dingen waarop je moet letten zoals niet in pelotons maar in je eigen bubbel fietsen … Je moet ook op voorhand inschrijven, zodat we perfect weten hoeveel mensen er komen.”

“En dan is er natuurlijk de après-bike. Da’s ook het leuke aan fietsen: je komt toe, je kan een terrasje doen … Hiervoor werken we samen met de lokale horeca. Die zijn daar ook op georganiseerd, terwijl wij ons willen focussen op het evenementiële.”

“Dat gravelbiken, vanwaar komt dat eigenlijk of heeft dat altijd bestaan en is het pas nu populair geworden? En zijn er ook wedstrijden?”

Carl: “Eerst moet ik zeggen: hier zijn er geen wedstrijden, het is een recreatieve toertocht. Maar er bestaan wel wedstrijden van, vooral in Amerika dan. Het is ook vooral van daaruit ontstaan, waar gravel al een aantal jaren in opgang is. Daar bestaat ook het mountainbiken al langer, en het gravelbiken is eigenlijk een variant daarvan waarbij je toch ook op de weg kan rijden op een comfortabele manier. En van Amerika is het overgewaaid naar Europa. In België zien we nu ook sinds een jaar of twee, drie dat meer en meer mensen een gravelbike gaan kopen.”

“Qua uitzicht kan je een gravelbike vergelijken met een koersfiets of een wegfiets, maar dan met dikkere banden. Zodat je ook perfect een kleinere weg kan nemen, zoals een grindwegje of een modderwegje.”

“Regelmatig checken en aanpassen dus. Maar dat lijkt me redelijk doenbaar, toch?”

Carl: “Ja, da’s goed! Als de site groot genoeg is, denk ik dat we dat perfect kunnen laten verlopen zo. We moeten als we een evenement organiseren ook een draaiboek indienen bij de overheid en een CERM invullen (COVID Event Risk Model, nvdr), een coronacoördinator aanduiden … En je krijgt op voorhand je kaderplaatje, pikt je bevoorradingszakje op en je bent weg. Er is dus niet echt een oponthoud.”

“Dat gravelbiken, vanwaar komt dat eigenlijk of heeft dat altijd bestaan en is het pas nu populair geworden? En zijn er ook wedstrijden?”

Carl: “Eerst moet ik zeggen: hier zijn er geen wedstrijden, het is een recreatieve toertocht. Maar er bestaan wel wedstrijden van, vooral in Amerika dan. Het is ook vooral van daaruit ontstaan, waar gravel al een aantal jaren in opgang is. Daar bestaat ook het mountainbiken al langer, en het gravelbiken is eigenlijk een variant daarvan waarbij je toch ook op de weg kan rijden op een comfortabele manier. En van Amerika is het overgewaaid naar Europa. In België zien we nu ook sinds een jaar of twee ,-drie dat meer en meer mensen een gravelbike gaan kopen.”

“Qua uitzicht kan je een gravelbike vergelijken met een koersfiets of een wegfiets, maar dan met dikkere banden. Zodat je ook perfect een kleinere weg kan nemen, zoals een grindwegje of een modderwegje.”

“Gravelen is een ‘way of life’ en combineert het beste van het wegwielrennen en het offroadwielrennen.”

“Maar geen wedstrijden dus?”

Carl: “Nee, bij ons ligt de focus op plezier, niet op timing. En op avontuur! Je komt ook op plaatsen in de natuur waar dat eigenljk niet speelt. Mensen die gravelbiken, doen dit om te ontdekken, en eigenlijk komt het erop neer dat je overal geraakt met die fiets. Natuurlijk heeft het ook zijn beperkingen: als je een steil parcours of een rotswand wil oprijden, of voor een technische afdaling, dan moet je een mountainbike hebben. Maar de gewone offroadpaden die niet te moeilijk zijn, kan je perfect met een gravelfiets doen.”

“Maar de insteek van onze evenementen is echt lifestyle: ik pak mijn fiets mee in de koffer – liefst van een ŠKODA (lacht) – en ik kom toe en kan links en rechts overal komen en op ontdekking gaan.”

“Dit is een primeur in ons land: een reeks gravelevenementen in de verschillende regio’s op plaatsen waar je anders niet komt.”

“Hoe doen mensen dit momenteel dan? Alleen?”

Carl: “Goh, de twee eigenlijk. Sommigen doen dit alleen, een gravelbiker die houdt wel van wat avontuur en alleen dingen te gaan ontdekken. En anderen doen het dan weer in een kleine bubbel, dat kiest ieder een beetje voor zich. Maar het is wel gericht op kleinere groepjes of individuen. Dat past ook in het verhaal: als je met 10 mensen in groep gaat rijden, ga je ook niet echt van de natuur kunnen genieten.”

“Is het moeilijk om geschikte routes te vinden?”

Carl: “We hebben natuurlijk zelf de voorbije jaren heel wat parcourskennis opgebouwd, we doen ook beroep op lokale mensen die de streek op hun duim kennen … En dan ga je een route uittekenen en ze zelf ontdekken. Da’s ook het leuke deel van het werk, maar er kruipt absoluut wel wat tijd in. Een parcours bouwen vergt veel energie en denkwerk: je moet kijken wat haalbaar is, wat mogelijk is. Om een voorbeeld te geven: als het jachtseizoen is, kan je niet zomaar overal passeren. Dus moeilijk is het niet, maar het vraagt wel de nodige voorbereiding en tijd om een mooi parcours aan te bieden. Precies ook omdat je in de natuur rijdt. Het jachtseizoen, het broedseizoen: dat zijn allemaal zaken om rekening mee te houden en waar je op de weg geen last van hebt.”

“Krijgen jullie ook soms tegenstand? Ik denk bijvoorbeeld aan natuurverenigingen of eigenaars van terreinen?”

Carl: “Nee eigenlijk niet, er is net heel veel dialoog met onder andere natuurorganisaties. Zo gaan we om de haalbaarheid van de parcours te gaan bestuderen met hen samen aan de tekentafel zitten. We volgen bestaande fietsroutes en zorgen dat alles met respect voor de natuur kan verlopen. We werken ook in overleg: wij doen een voorstel, vragen wat kan en wat niet en dan worden er eventueel alternatieven voorgesteld.”

“De deelnemers zijn zich daarvan bewust. We organiseren in samenwerking met Natuurpunt of het Agentschap Natuur en Bos. De deelnemers kunnen ook soms een bijdrage doen voor het behoud van het gebied waar we door fietsen. Dus we proberen goed te sensibiliseren.”

“Je voelt wel dat mensen door corona meer bewust zijn geworden en dichter bij de natuur staan. Da’s ook een reden dat gravelbiking zeker de laatste maanden serieus aan interesse heeft gewonnen.”

“De natuur is van iedereen, maar je moet dan ook zien dat die gerespecteerd wordt.”

“Wat zijn zo de algemene regels waaraan de deelnemers zich moeten houden?”

Carl: “Uiteraard het respecteren van de uitgestippelde routes, de starttijdstippen, de algemene coronaregels en natuurlijk: de natuur respecteren en bijvoorbeeld geen afval wegwerpen. Deelnemers hebben een kaderplaatje gelinkt aan hun persoonsgevevens. Dus stel dat we merken dat een deelnemer bijvoorbeeld een papiertje wegsmijt dan gaan we die daar natuurlijk op aanspreken.“

“Hoe zou u zelf de sport omschrijven? Is het eerder een solosport of toch een team- of familiesport? En waar moet je op letten als je wil beginnen?”

Carl: “Goeie vraag. Het kan eigenlijk allemaal want het is een heel laagdrempelige sport en is niet competitief. Dus jong en oud kunnen het doen, in kleine groepjes of alleen. Ideaal om eens alleen te kunnen zijn en je kop leeg te maken! Pelotons van 10 mensen of meer, dat zie je eerder op de weg.”

“Belangrijk is natuurlijk je fiets. Ofwel heb je een gravelbike ofwel gebruik je je moutainbike of crossfiets. Wat je misschien ook niet mag vergeten: je gaat minder snel dan op de weg, dus je mag het aantal kilometers niet onderschatten. Zeker als het bijvoorbeeld geregend heeft, dan kunnen de wegen er wel iets zwaarder bij liggen en ga je meer weerstand hebben. Op de weg heb je daar niet echt last van. Voor de rest gelden de typische zaken zoals voor elke fietser hé: op tijd eten en drinken, zorgen voor aangepaste kledij ... En je moet zeker geen prof zijn, maar je moet wel gewoon zijn om een bepaalde afstand te rijden.”

““Iedereen moet ook een beetje ‘leren fietsen’: welke schoenen kies ik, hoe drink ik van mijn drinkbus op een bospaadje …””

“De Yuzzu Gravel Series is het eerste event in zijn soort. Ziet u nog andere initiatieven waar gravelbikers terecht kunnen?”

Carl: “Er zijn nog andere initiatieven, meestal lokaal. Met de opkomst van het gravelen merk je dat daar ook meer organisatoren komen. Dit jaar organiseren wij als eerste een serie van vier evenementen, volgend jaar gaan we zeker bekijken of er daar nog bijkomen. Ons land telt immers onnoemelijk veel prachtige regio’s waar je de gravelbike op los kan laten.”

“Tot slot, wat is de rol van ŠKODA hier?”

Carl: “ŠKODA heeft een zéér lange traditie in sportsponsoring en al zeker in de wielersport, hun slogan is niet voor niets “We Love Cycling”. Om die reden is ŠKODA al veel jaren partner van Golazo-fietsevenementen. Ook omdat het zoals ik daarstraks zei een beetje een lifestyle is die past bij ŠKODA. Ook het ‘DNA’ van de gravelbike sluit aan bij het gevoel dat het merk met zijn wagens geeft: ze zijn comfortabel en je kunt er tegelijk overal mee naartoe. En dankzij de ruime koffer kan je er ook makkelijk je fiets in kwijt. Er zijn ook heel wat raakvlakken: avontuur, vrijheid, levenskwaliteit, even ontsnappen aan het dagelijkse leven en ontspannen …”

10 goede redenen om gravel biking te ontdekken

1. Het beste van rijden op de weg en offroad in één

2. Perfect om de natuur te ontdekken

3. Geen competitie: de funfactor telt

4. Met je gravelbike, moutainbike of crossfiets

5. Toegankelijk voor iedereen

6. Geschikt voor jong en oud

7. Solo, in beperkte groep of met het gezin

8. Ideaal tijdens corona of voor individuele sporters

9. Je komt op plaatsen die anders niet of moeilijk bereikbaar zijn

10. Deelnemers aan het event krijgen ondersteuning en een goodie bag

Reserveer je startplek!

Ga naar www.belgiangravelseries.be of www.yuzzugravelseries.be en check voor welke events je nog kan inschrijven. Naast een onvergetelijke dag op de mooiste gravelpaden kan elke deelnemer steeds rekenen op de professionele ondersteuning van Golazo én een goodie bag van de partners.

Wil je kans maken op vrijkaarten dankzij ŠKODA? Neem dan deel op deze linken

  • Houffa Gravel - Wedstrijd afgesloten
  • Gravel 19 - Wedstrijd afgesloten
  • GRIT Gravel Fest - Wedstrijd afgesloten
  • Nationaal Park Gravel - TBC
  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets - Pret beleven

De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...

Meer hierover

20/10/2021
Wielersport

100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere - Pret beleven

Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....

Meer hierover

15/10/2021
Wielersport

Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen - Pret beleven

Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...

Meer hierover

06/10/2021
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges: 4 niet-te-missen ‘klassiekers’! - Pret beleven

De ŠKODA Road Cycling Challenges trakteren wielerfanaten op vier ‘klassiekers’. Carl Vansteenkiste van Golazo stippelde voor ons het verloop uit!

Meer hierover

03/09/2021
Wielersport