Simply Clever - We love cycling - Basisregels wanneer je een fiets koopt voor je kind

Basisregels wanneer je een fiets koopt voor je kind

11/01/2021

Je moet met zo veel dingen rekening houden bij elke leeftijd waarvoor je een fiets koopt. In de volgende paragrafen bekijken we hoe je de passie van het fietsen aanleert aan je kinderen en hoe ze die passie bewaren, zelfs als ze volwassen zijn.


Hun eerste fietsje moet een loopfiets zijn

Toen ik zag hoe mijn oudere broer en zus leerden fietsen, kon ik niet wachten tot ik zelf een fiets had. Mijn eerste fiets had steunwieltjes. Ik weet nog hoe mijn vader die verwijderde en ik plots moest leren om mijn fiets in evenwicht te houden.

Nu zeggen professionals dat kinderen sneller leren rijden met een loopfietsje. Kijk alleen maar naar de wonderlijke race om te zien dat loopfietsen de kinderen heel wat leren over kracht, behoud van energie, en zelfs aerodynamica. Met loopfietsen kan je ook veel plezier hebben, zoals dit filmpje duidelijk toont.

Bij de tweede fiets gaat het over ritme en comfort

Je schrikt als je ziet aan wat een snelheid je kind er vandoor gaat op zijn eerste fiets met trappers. Je ziet de snelheid toenemen, zeker als ze van een loopfiets zijn overgeschakeld. Kies vooral voor veiligheid en comfort. Dus rechtop zitten, een plat stuur, een laag frame en gladde banden.

Hoe lichter hoe beter - vermijd te zware kaders die de fiets er hightech doen uitzien. Denk eraan dat een verschil van 1 kg voor een kind van 10 kg, 10 % is van hun lichaamsgewicht. Denk nu even na hoeveel je betaalt om 100 gram uit te sparen. Geef iets meer uit en wees lief voor je kind!

Zorg ervoor dat de fiets past

Geef je kind een fiets die nu past. Op een te grote fiets rijden is gevaarlijk om verschillende redenen - maar het ergste is dat het kind er moeilijker mee kan rijden en er geen plezier aan zal hebben. Als je wil dat je kind gebeten wordt door de fietsmicrobe, zorg dat het meteen beloond wordt, elke keer als het fietst.

Als je kleinere kinderen hebt, groeien zij wel in die fiets. Je moet maar één nieuwe fiets kopen als het oudste kind eruit is gegroeid. Tip van zij die het kunnen weten: koop een fiets die elk kind graag ziet, of het nu een jongen of een meisje is. Je plaatselijke fietswinkel helpt je de juiste fiets te kiezen voor je kind.

Mountainbike, wegfiets of BMX?

Mijn vader hield van wegfietsen en toen ik 11 was, kon ik niet snel genoeg uit mijn BMX groeien om over te stappen op mijn eerste Peugeot racer. Maar moest hij een afdaler geweest zijn, ben ik er zeker van dat ik gek zou geweest zijn van full suspension mountainbikes. Misschien is jouw kind gepassioneerd door een fiets die buiten jouw comfortzone ligt?

Het belangrijkste, als je een nieuwe fiets koopt, is dat je investeert in iets wat je kind elke dag zal willen gebruiken. Moedig je kind aan om met jou mee te rijden op de weg of door de velden en deel je passie en ervaring. Denk eraan: het enige dat telt is dat hij fietst. Of het nu in een BMX-park is of in de bossen.

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

ŠKODA Import Belgium is de Official Car Partner van de Baloise Belgium Tour 2022 - Samenkomen

Met de Baloise Belgium Tour is ŠKODA Import Belgium een belangrijke en bovendien lokale wielerpartner rijker.

Meer hierover

20/06/2022
Wielersport

ŠKODA Bike for Think Pink : Samen fietsen tegen borstkanker - Samenkomen

Ondanks het grauwe weer kon de 2021-editie van“ŠKODA Bike for Think Pink” afgelopen zondag op heel wat aandacht rekenen.

Meer hierover

23/11/2021
Wielersport

Gravel biking of wandelapp-hiking? Volg de gids! - Samenkomen

Gravel biking? Autospeurtocht? Wandelbingo? Kajakken? Bij ŠKODA bruisen we deze lente van de ideeën: ontdek de ideale uitstap én SUV voor jouw gezin!

Meer hierover

07/06/2021

Welk type fietszitje is het meest geliefd bij kinderen? - Samenkomen

Fietszitje achterop, fietszitje vooraan ofwel fietskar? Welke categorie vinden kinderen het leukst? Wij deden de test!

Meer hierover

11/01/2021
Wielersport