Simply Clever - We love cycling - Allemaal in het zadel!

Allemaal in het zadel!

11/01/2021

Het aantal Belgische wielerkampioenen bewijst het: de fiets maakt al sinds mensenheugenis deel uit van onze cultuur. Vooral in Vlaanderen, waar het reliëf er zich er beter toe leent en er meer fietspaden zijn. Zeker de jongste maanden was de fietsrage fenomenaal, vooral in stedelijk gebied. En jij, stap jij ook op regelmatig op de fiets? Voor korte trips of in het weekend, als sportactiviteit of gewoon voor een ontspannend ritje?

In België is fietsen een manier van leven. Maar daarnaast is de fiets ook een ideale manier om een streek of een land te bezoeken. Je ruikt de lucht van het platteland en de bossen, je komt dichter bij de mensen en gaat helemaal op in het landschap. Het is een populaire sportactiviteit die iedereen op zijn niveau kan beoefenen. Geconcentreerd op alle Strava-segmenten onderweg, met een oog op de chronometer of ontspannen door een mooi natuurlandschap peddelend.

Bovendien fungeert de fiets steeds meer als aanvullend transportmiddel op auto, trein, tram en bus.


De juiste fiets voor elk gebruik

De fiets vormt een centraal element in de multimodaliteit. Je kiest het model dus beter zorgvuldig, in functie van je geplande gebruik, behoeften en budget. Voor elk soort gebruik bestaat er een type fiets. Een Nederlandse fiets is met zijn rechte houding bijzonder geschikt voor citytrips en korte ritjes. Op een racefiets zit je voorovergebogen en dus zeer aerodynamisch. Ideaal voor sportieve ritten. 

De mountainbike is ongetwijfeld het meest veelzijdige type. Zijn rijpositie tussen rechtop en voorovergebogen in, mogelijke uitrustingen als bagagerekken en spatborden, en ook zijn brede banden maken hem inzetbaar voor alle gebruik. De mountainbike is ideaal voor de avontuurlijke rijder die zich door niets laat tegenhouden.

 

Loopt alles op wieltjes?

De keuze van je fiets - vooral de grootte en de uitrusting - is dermate belangrijk dat het een goed idee is om de professionele hulp van een specialist in te roepen. Deze kan je stalen ros ook onderhouden en herstellen. Of reviseren voor je vertrekt voor een nieuwe avontuurlijke rit. Zijn alle onderdelen in goede staat: wielen, ketting, pedalen, derailleurversnellingen...? Staat het zadel op de juiste hoogte, is de bandenspanning correct, de ketting goed gesmeerd, zijn de remmen in orde?

Vertrek rustig

Net zoals je zelf je spieren de tijd geeft om rustig op te warmen, controleer je best terwijl je nog niet al te snel rijdt zorgvuldig of de hele mechaniek goed werkt. Als de remmen het niet goed doen, is het beter om dat op te merken vóór je ze echt nodig hebt. Want pech onderweg kan zelfs het best geplande droomritje vergallen...

Van de Leie naar Orval

En daarmee komen we meteen tot het andere tweede geheim van een geslaagde fietstocht: een goede planning en organisatie.

Of je nu vertrekt als koppel, met je gezin, je kinderen, vrienden of alleen… De mogelijkheden in ons land en daarbuiten zijn eindeloos: historische circuits in het spoor van Napoleon of zijn generaal Grouchy (die te laat kwam voor de slag bij Waterloo), in de Gaume, in de omgeving van Orval en de Semois, de talloze routes van het RAVeL-netwerk, op de mountainbike door de Ardennen, door de polders, langs de kustlijn of langs de Leie.

In het spoor van Eddy Merckx

Vlaams-Brabant opende onlangs twee fietsroutes met vertrek uit Meensel-Kiezegem, de geboorteplaats van Eddy Merckx. Dus waarom eens niet gaan voor een eerbetoon aan de Kannibaal? Voor de ambitieuzere fietsers stippelde Touring zelfs een echte Ronde van België uit van iets meer dan 1300 km… Vergeet niet om een selfie te nemen voor de Mercator in Oostende, het standbeeld van Ambiorix in Tongeren en de Canadese Totem in Virton. Goede rit!

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Bike fitting te Wolf Performance in Leuven - In beweging

Na zowat 6 uur testen, meten en proberen zit de bikefit er op. Griet en haar collega zijn blij met het resultaat. Griet omdat ze eindelijk het gevoel heeft om...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

Randonneur uit Brakel - In beweging

Maxim Pirard, oud-wereldkampioen Gran Fondo, vertelt honderduit over zijn grootse plannen voor dit voorjaar. Hij liet wielerminnend België al eens stevig schrikken...

Meer hierover

23/05/2022
Wielersport

ŠKODA Road Cycling Challenges 2022 - In beweging

De ŠKODA Road Cycling Challenges zijn terug! Rij de cyclo's van Philippe Gilberts' beroemdste races op Belgisch terrein.

Meer hierover

08/04/2022
Wielersport

Veiligheid is een wintersport: onze 3 tips - In beweging

De mooiste mythes over winterbanden, stijlvolle accessoires én een ‘reality check’ van onze winterspecialist: zo loopt je winter op wieltjes!

Meer hierover

17/12/2021