Simply Clever - 125 jaar is niet bepaald een eendagsvlieg…

125 jaar is niet bepaald een eendagsvlieg…

06/08/2020

Minder bekend is dat ŠKODA er toen al bij was. Het merk dat in 1895 het licht zag, is immers een van de oudste en meest gerespecteerde merken.

Sinds de jaren 2000 kijken we niet meer op van het alsmaar grotere succes van de ŠKODA-modellen, met hun reputatie van robuuste, praktische wagens met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. De Belg Luc Donckerwolke gaf de modellen modernere en dynamischere lijnen en droeg zo bij tot dit succes, dat met elke nieuweling in het gamma nog toeneemt.


De hedendaagse modellen van het merk zijn zo ingeburgerd dat we niet meer stilstaan bij de lange geschiedenis van het merk. En dat we bijna vergeten dat het zelfs tot het selecte clubje constructeurs hoort, die meer dan honderd jaar oud zijn. Dat het Tsjechische merk vandaag 125 jaar wordt, mag dan misschien wel verbazing wekken. Maar dat is enkel te wijten aan het feit dat een deel van zijn geschiedenis zich buiten West-Europa afspeelde. Van het einde van WO II tot begin jaren `80 werd het hier immers niet ingevoerd. Tsjechoslowakije behoorde toen tot het Sovjetblok en exporteerde erbuiten geen auto’s. De eerste modellen die opnieuw aan onze kant van het ijzeren gordijn raakten, waren de modellen 105 en 120 met de motor achterin, zoals bij Porsche en de VW Kever. Tijdens rallywedstrijden werkten ze zich onmiddellijk in de kijker, wat sterk bijdroeg tot hun reputatie. Het merk was helemaal terug. In de herinnering van de meesten onder ons begint de geschiedenis van ŠKODA pas op dat moment. Maar niets is minder waar! Het Tsjechische merk is een van de automobielpioniers.

Sinds 1895 naam de constructeur actief deel aan het heroïsche tijdperk, toen men alles aandurfde en alle mogelijkheden onderzocht om het meeste te halen uit de verbrandingsmotor. Het staat daarbij dan natuurlijk niet alleen. De meeste van de merken die intussen al honderd jaar bestaan, maakten in hun beginperiode wel iets totaal anders. Zoals Peugeot (1803) met zijn peper- en zoutmolens. Of Adam Opel in Duitsland, die eerst naaimachines (1862) en fietsen (1886) bouwde voordat hij zijn eerste auto’s presenteerde (1899). Alleen FIAT (1899) had van bij zijn oprichting een klaar en duidelijk doel voor ogen, zoals zijn naam aangeeft: Fabbrica Italiana Automobili Torino.

In de praktijk legde ŠKODA een voor die tijd klassiek parcours af. Het begon onder de naam van zijn oprichters Václav Klement en Václav Laurin met het bouwen van tweewielers zonder motor! Maar wat het Tsjechische merk helemaal onderscheidt, is dat niets Václav Klement voorbestemde om zich in een industrieel avontuur te storten. Hij was immers… boekhandelaar in het stadje Mladá Boleslav, in het toenmalige koninkrijk Bohemen. Maar net als veel mensen in die tijd, reed ook de boekhandelaar met een fiets. Tot hij op een dag wegens taalproblemen (toen al!) er niet in slaagde zijn fiets te laten herstellen door de Duitse fabriek die hem gebouwd had.

Aangezien hij niet met zijn voeten wil laten spelen, beslist Klement ter plekke om zelf zijn fiets te repareren. En na een ontmoeting met Laurin, die dan al fietsenfabrikant is, beslist hij om er zijn beroep van te maken. Zo ziet in 1895 het atelier Laurin & Klement het licht. Dat herstelt niet alleen fietsen maar bouwt er zelf ook onder de merknaam Slavia. De hele geschiedenis van dit bedrijf vertellen, zou ons hier te ver leiden. Maar in grote lijnen komt het erop neer dat het bedrijf in 1899 zijn fietsen begint te commercialiseren en dat het tien jaar later zijn eerste automobiel voorstelt: de Laurin & Klement Voiturette A.

We schrijven dan 1905. Dat betekent dat er onder de motorkap van elke moderne SUPERB, OCTAVIA, KODIAQ of elk ander model van het merk 115 jaar auto-knowhow schuilt. In 1925 wordt de onderneming overgekocht door het industrieel conglomeraat ŠKODA. In 2000 treedt het merk toe tot de Volkswagengroep. Tot op vandaag blijft ŠKODA het grootste en populairste merk van de Tsjechische Republiek, met een enorme internationale uitstraling.

  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

SNELCURSUS INTENSIEF REINIGEN: JE INTERIEUR KRAAKNET IN ÉÉN BEURT - In beweging

Je auto mooi houden en het interieur schoonmaken als een professional? Met deze producten en onze tips ziet hij er vanbinnen weer als nieuw uit!

Meer hierover

28/05/2021

De elektrische auto: zowel aanbod als vraag zijn niet meer te stuiten (2) - In beweging

Je kan er niet naast kijken: de elektrische auto heeft de wind in de rug. Overal groeit het aanbod.

Meer hierover

12/05/2021

De elektrische auto: zowel aanbod als vraag zijn niet meer te stuiten - In beweging

Je kan er niet naast kijken: de elektrische auto heeft de wind in de rug. Overal groeit het aanbod. Zo lanceerde ŠKODA met zijn ENYAQ iV zopas een rasechte SUV. Bij...

Meer hierover

29/04/2021

Airco: 10 tips én de geheimen van onze experts! - In beweging

Defecten, vieze geurtjes, (nieuw) aircogas bijvullen? Met de tips van onze experts rij je veilig en comfortabel de lente in. Tijd voor een aircocheck!

Meer hierover

26/03/2021