Simply Clever - We love cycling - ŠKODA Road Cycling Challenges: 4 niet-te-missen ‘klassiekers’!

ŠKODA Road Cycling Challenges: 4 niet-te-missen ‘klassiekers’!

03/09/2021

Met de Belgian Gravel Series zorgde sportmarketingbureau Golazo samen met wagenpartner ŠKODA voor een primeur: een eerste ‘officiële’ reeks evenementen voor de fanatieke (en beginnende) gravelbikers in ons land. Intussen kunnen we samen terugblikken op een eerste geslaagde editie in Houffalize. Maar we kijken ook al vooruit naar een nieuwe serie uitdagingen voor de recreatieve fietser: de ŠKODA Road Cycling Challenges!

Tijdens vier verschillende toertochten krijgen wielertoeristen de kans om in het spoor (en soms zelfs het gezelschap) van profrenners ’s lands meest legendarische parcours te bedwingen. Denk bijvoorbeeld aan de Ronde van Vlaanderen en de Philippe Gilbert Classic. We reden virtueel langs bij Carl Vansteenkiste van Golazo voor tekst en uitleg.


Belgian Gravel Series: de tussenstand

“Carl, toen we mekaar vorige keer spraken ging de Belgian Gravel Series net van start, hoe loopt dat intussen?”.

Carl Vansteenkiste: “Heel goed! Het eerste evenement was vrij snel uitverkocht, dus op twee dagen tijd hebben wij 1.200 mensen ontvangen in Houffalize. De commentaren waren echt heel positief, dankzij het prachtige gravelparcours en de mooie omgeving. Het was ook heel mooi weer en volgens de commentaren die ik hoorde waren de deelnemers bijzonder tevreden over de organisatie. Dus het was zeker leuk en dat geeft ook veel energie.”

“De cocktail van voor de eerste keer sinds lang nog eens een evenement te hebben, en dan nog eens met mooi weer en een leuk parcours in de Ardennen: mensen worden daar blij van!”

“Heeft corona nog voor verrassingen gezorgd? Of waren er zaken die toch niet liepen zoals gepland?”

Carl: “Nee, eigenlijk niet. Ook omdat we tijdens de Houffa Gravel (op 29 en 30 mei jongstleden, nvdr) op een punt zaten waar de ziekenhuisopnames verder daalden en de vaccinaties alleen maar toenamen. Dus we zaten in een goeie flow, en met 600 deelnemers per dag beperk je sowieso de concentratie van mensen. En op het event zelf merk je ook dat je eigenlijk heel veel ruimte hebt om te starten, heel veel ruimte om te rijden … Het was echt een veilig event. Perfect wat de bedoeling was!”

 

“En hoe ziet het eruit voor de volgende edities?”

Carl: “De volgende events staan op het programma voor juli, met het eerstvolgende op 10 en 11 juli: Gravel 19, wat verwijst naar de 19 gemeenten in de rand rond Brussel en waarbij de langste afstand dus helemaal rondom die gemeentes en Brussel gaat. Het leuke aan die tocht is dat je heel wat variatie hebt. 

Je zit eigenlijk altijd vlak bij Brussel, maar je rijdt ook offroad in de natuur en hebt een heel divers landschap: je hebt het Zoniënwoud in het zuiden, dan het Dijleland met een afwisseling van bossen en mooie velden, op en af met heel wat hoogtemeters … En dan heb je het noordelijke punt van de tocht, de kanten van Jette-Grimbergen. Daar is het vlakker, maar heb je een mooi zicht op Brussel.”

“Je zit in het groen en ziet letterlijk het Atomium liggen: je hebt dus een mooie mix van landschappen en dat maakt het erg afwisselend.”

“Kan je nog inschrijven?”

Carl: “Ja hoor: de inschrijvingen lopen goed, maar er zijn nog plaatsen voor wie de prachtige gravelwegen rond Brussel wil ontdekken!”

Tijd voor een nieuwe uitdaging

Voor wie liever vaste(re) grond onder de wielen voelt, hebben ŠKODA en Golazo alweer een nieuwe reeks events in de steigers staan. Tijdens de ŠKODA Road Cycling Challenges kunnen wielerfanaten het parcours van de grote klassiekers in meer of minder gewijzigde vorm overdoen … of (letterlijk!) in het wiel van Philippe Gilbert diens favoriete hellingen en trainingsroutes verkennen.

 

“Wat zijn de ŠKODA Road Cycling Challenges?”

Carl: “Met de ŠKODA Road Cycling Challenges bundelt ŠKODA een aantal toertochten uit verschillende initiatieven. De Philippe Gilbert Classic en de La Chouffe Classic bijvoorbeeld vallen onder de Proximus Cycling Challenge, een serie van 13 events. Luik-Bastenaken-Luik is dan weer een standalone-event.”

“ŠKODA heeft in totaal vier events geselecteerd om deze te promoten binnen de (wieler)community van het merk.”

Agenda ŠKODA Road Cycling Challenges

  • Philippe Gilbert Classic : 15/08/2021 ) -  Wedstrijd afgelopen
  • La Chouffe Classic : 21/08/2021 - Wedstrijd afgelopen
  • Liège-Bastogne-Liège Challenge : 11/09/2021 - Wedstrijd afgelopen
  • We Ride Flanders : 18/09/2021 - Wedstrijd afgelopen

“En wat voor events zijn het precies?”

Carl: “De ingrediënten van onze toertochten zijn heel duidelijk: het is de bedoeling om de ‘wegfietser’ een leuke daguitstap te bezorgen en hem de mooiste plekjes van ons land te laten zien, hier in eerste instantie van de Ardennen. Da’s altijd onze insteek geweest, al jaren.”

“Heel concreet: bij de Philippe Gilbert Classic gaan we bijvoorbeeld het parcours rijden waar Philippe zelf op traint en getraind heeft, en waar hij ook een deel van zijn overwinningen heeft behaald. Dus dan spreken we van de La Redoute in Remouchamps waar Philippe van afkomstig is tot de Muur van Huy en dergelijke. Daar gaan we dan met Philippe kijken en zijn favoriete ondergronden en hellingen worden opgenomen in dat parcours. Het is eigenlijk een mengeling van twee klassiekers: Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. Klimmen geblazen zou ik zeggen, want het is wel een pittige!”

“Philippe zelf is ook aanwezig die dag, dus dat maakt het qua experience wel een beetje ‘feel like a pro’. De recreatieve fietser is toch wel iemand die graag eens een keer ervaart wat het is om zo’n helling op te rijden. En op die dag wordt dat echt wel concreet.”

“De recreatieve fietser heeft ook de kans om letterlijk in het wiel van Philippe te gaan fietsen. Of je dan lang kunt volgen is nog een ander paar mouwen natuurlijk.”

“Komen er bij de andere events uit de reeks ook grote vedetten aan de start?”

Carl: “Nee, bij de La Chouffe Classic bijvoorbeeld is het DNA anders. Daar vertrekken we in Houffalize met daar vlakbij het dorpje Achouffe met de brouwerij waar het bier wordt gemaakt. En daar is het een ‘toeristische rit’ die het ontdekken van de regio combineert met het ontdekken van de producten. In dit geval dus het lokale bier, dat intussen wel iets meer dan lokale bekendheid geniet (lacht).”

 

“Hier zitten we dan in de regio Luxemburg, bij de Philippe Gilbert Classic is dat regio Luik en ga je richting Namen … En zo zitten we steeds in verschillende omgevingen.”

“De mensen krijgen ook de kans om na afloop een Chouffe te drinken en er wordt ook een bevoorrading gedaan ter hoogte van de brouwerij.”

“Wat kost het ongeveer om deel te nemen? En wat moet ik allemaal meebrengen”

Carl: “De prijzen situeren zich zo rond de 15 à 20 euro. Ze variëren een beetje afhankelijk van de afstand van de tocht, het aantal bevoorradingen … Het enige wat je zelf moet meebrengen, is eigenlijk gewoon je fiets (uiteraard) en je standaardmateriaal: je fiets-gps, helm, schoenen. En wij zorgen dat je je voor de rest geen zorgen hoeft te maken: we voorzien seingevers, bevoorradingen, een uitgepijld parcours, je krijgt een gpx-file om in te laden op je gps, we voorzien mechaniekers aan de start en onderweg … en we pikken je desnoods op als je grote schade zou hebben.”

“Bij ons is de bedoeling dat mensen zorgeloos kunnen fietsen en eigenlijk niets moeten meebrengen buiten hun fiets en materiaal.”

“Welke coronamaatregelen zijn momenteel van toepassing?”

Carl: “Die zijn momenteel nog dezelfde als tijdens de Belgian Gravel Series: afstand houden, mondmasker dragen op plaatsen waar er niet wordt gefietst, we werken nog steeds met tijdssloten … We volgen op dit moment het zomerplan van de regering en voor de rest volgen we de ontwikkelingen van de cijfers. Ik verwacht dat we mogelijk vanaf eind juli/begin augustus kunnen omschakelen en dan misschien meer volk kunnen toelaten en de tijdssloten afschaffen, maar da’s een oefening die we momenteel nog aan het doen zijn.”

 

“We Ride Flanders kon in het voorjaar nog niet doorgaan, maar die wordt nu gereden in september …”

Carl: “Klopt, We Ride Flanders is deze keer op zaterdag 18 september. Het is een mogelijkheid om het evenement eens te rijden in andere omstandigheden dan gewoonlijk. We denken dat dit toch wel heel wat mensen zal aantrekken: de Ronde van Vlaanderen is een sterk merk, en het is ook een mooi parcours. Er zijn ook weer verschillende afstanden: een vanuit Antwerpen, da’s de langste (217 kilometer) en die omvat een groot deel van het parcours dat de profs doen. De start doen we daar wel op linkeroever in plaats van rechteroever en dan rijden ze eigenlijk de Ronde van Vlaanderen inclusief alle hellingen van de profs. Het enige verschil is dat we bijvoorbeeld de drukke steenwegen en zaken die niet relevant zijn eruit laten. Zo gaat het dan naar de Vlaamse Ardennen, met finish in Oudenaarde.”

 

“Daarnaast heb je dan nog drie andere afstanden: 177 kilometer, 134 kilometer en ongeveer 75 kilometer, vanaf verschillende vertreklocaties naar Oudenaarde. Alle deelnemers krijgen ook een uniek gadget, maar wat dat is ga ik nog niet verklappen (lacht).”

“Tijdens We Ride Flanders krijgen mensen de kans om het parcours van de Ronde van Vlaanderen te rijden en dat zullen ze nu dus eens in korte mouwen en korte broek kunnen doen.”

“Ik zag dat jullie voor dit event ook samenwerken met de Diabetes Liga.”

Carl: “We hebben bij elke toertocht ook wel de intentie om het goede doel te ondersteunen. Hier hebben de deelnemers bij hun inschrijving de kans om een vrije gift te doen voor de Diabetes Liga. We willen mensen sensibiliseren dat sport belangrijk is voor het fysieke en mentale welzijn. Maar er zijn ook mensen die, omwille van een minder goede levensstijl of omdat het genetisch bepaald is, een aandoening krijgen. Daarom is onze boodschap: blijf bewegen, maar help ons ook om het onderzoek naar diabetes mee te ondersteunen.”

“Ook in september: de Liège-Bastogne-Liège Challenge! Kunt u daar iets over vertellen?”

Carl: “Liège-Bastogne-Liège Challenge vindt plaats op zaterdag 11 september. Ook hier kan je net als de profs de bekende hellingen trotseren van deze oudste wielerklassieker. Vertrekken doen we aan de Country Hall in Angleur voor een ‘nazomereditie’. De deelnemers kunnen kiezen uit 3 verschillende afstanden: 73 kilometer, 145 kilometer en dan 240 kilometer voor de volledige afstand.”

Peloton Cycling Team rijdt mee!

Onder elke kerktoren in Vlaanderen vind je wel een wielerclub waarin mensen zich engageren om samen te gaan rijden. Met Peloton Cycling Team heeft ook Peloton zijn eigen (niet-officiële) wielerclub. Het verschil is dat er geen verplichting is om elke zondag present te tekenen. Het is een community van gelijkgestemden die graag fietsen en contact willen houden met elkaar.

 

Meer weten? Spurt dan snel naar www.pelotoncyclingteam.be

Win je startplek: ŠKODA geeft gratis tickets weg!

Wil jij bij een van de ‘klassiekers’ uit de ŠKODA Road Cycling Challenges aan de start verschijnen? Waag dan je kans en wie weet win je een gratis startplaats inclusief vip-parking én een kans op een WK World Road Cycling ticket!

  • Philippe Gilbert Classic (15/08/2021) - Wedstrijd afgelopen
  • La Chouffe Classic (21/08/2021) - Wedstrijd afgelopen
  • Liège-Bastogne-Liège Challenge (11/09/2021) - Wedstrijd afgelopen
  • We Ride Flanders (18/09/2021) - Wedstrijd afgelopen
  • Deel dit artikel
  • Deel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk

Ontdek wat er zo speciaal is aan een WK-fiets - Pret beleven

De fietsen die worden ingezet voor de tijdritten en baanraces van het WK kun je niet zomaar vergelijken met een doorsnee fiets. Sterke staaltjes techniek zijn het,...

Meer hierover

20/10/2021
Wielersport

100 jaar WK wielrennen: het ene hoogtepunt na het andere - Pret beleven

Klaar voor het WK Wielrennen in september? Al een eeuw lang is het wereldkampioenschap een hoogtepunt van het wielerjaar. Op die 100 jaar is er heel veel veranderd....

Meer hierover

15/10/2021
Wielersport

Waarom ons land toch trots mag zijn op het WK wielrennen - Pret beleven

Wielerliefhebbers hebben er lang naar uitgekeken en waren massaal op de afspraak voor de grote finale van het WK in Leuven. De vele Belgische supporters hoopten...

Meer hierover

06/10/2021
Wielersport

Waarom je nachten verspillen met slapen? Ga eens een ritje doen! - Pret beleven

‘s Nachts fietsen? Gewoonweg magisch! Met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen verlies je nooit de pedalen...

Meer hierover

24/08/2021
Wielersport